2021/07/05

Sherlock: A régész sírboltja


Az egyszer játszható játékok esetében nagy eséllyel zsákbamacskát vásárolsz, mert ezek jellegükből olyanok, amiket nem tudsz csak úgy kipróbálni, majd az alapján megvenni. Nekem már több, egyszer játszható társasjáték-sorozathoz volt szerencsém (pl. Unlock, Exit, Szabadulópakli, stb.), de a Reflexshop magyar kiadásában megjelent Sherlock-sorozattal még nem találkoztam. Úgy gondoltam, hogy a nyaralás során remek lehetőség nyílik majd a sorozat egyik darabjának kipróbálására, ezért beszereztem a Sherlock: A régész sírboltja névre hallgató paklit.

Alapvetően óvatos lelkesedéssel akartam megközelíteni, de idő közben kaptam egy nagyon pozitív a ajánlást A régész sírboltja kapcsán, ami egy picit megnövelte az elvárásaimat. Mivel mások számára szeretném egy kicsit csökkenteni a zsákbamacska hatást, ezért mindenképpen szerettem volna a játékról írni, de csak úgy, hogy nem árulok el a megoldással kapcsolatban dolgokat, és hogy lehetőleg ne romboljam a játékélményt.

Mi lapul a dobozban?

32 db nyom kártya és egy játékszabály. Ez utóbbi úgy van összehajtva, hogy először csak a szabályt és a bevezetőt lehessen megismerni.
Nehéz elsőre nem előitéletesnek lenni, mert egy viszonylag kis pakli kártyát kapunk 2500Ft-ért. De ilyenkor nem ezt kell nézni, hogy anyagban mit kapunk, hanem hogy milyen élményt kapunk tőle.

A játék célja

Nem más, mint megfejteni a rejtélyt, a lehető legmagasabb pontszámmal.

A játékmenet

Minden játékos kap három kártyát. A kártyákon lévő szöveget teljesen nem olvashatja el, csak a rajtuk aláhúzott részeket. Valamennyit ugyan lehet beszélni a kézben tartott lapokról, de azok teljes tartalmát közölni nem megengedett. Ezek alapján, amikor egy játékos sorra kerül egy lapot vagy letesz képpel felfelé a bizonyítékok közé, vagy pedig eldobja, mert az ügy szempontjából nem tartja fontosnak. Ezt követően pedig húz egy újabb lapot a kezébe.

Mikor minden játékos kezéből a lapok az asztalra kerültek összegezni kell az esetet, majd a játékszabályt is tartalmazó lapról fel kell olvasni a kérdéseket és azokra válaszokat kell adni. A válaszok helyessége megad egy pontszámot, amiből később le kell vonni feleslegesen megtartott és a tévesen megtartott lapok utáni büntetést. A kapott végeredmény alapján kapunk egy összpontszámot és egy nyomozói szintet.

A vélemény

Előre leszögezném, hogy itt nagyon számít a játékosok közötti kommunikáció és a nyomozásra való hajlandóság! Csak olyan játékosokkal üljünk le ehhez a Sherlock játékhoz, akik tényleg akarnak is játszani! Egy Exit vagy Unlock esetében nem gond, ha valaki csak tessék-lássék módon van jelen, mert kevésbé számít. Itt viszont aktívan részt kell venni gondolkodásban, és itt igenis számít, hogy mit hová teszünk le.

A játékban ugyanis nyomozunk. Az elején csak az ügyet és a kezdő kártyát ismerjük, valamint azt a 3 lapot, ami a kezünkbe került az előkészületek során. Ez alapján kellene kitalálnunk, milyen irányban induljunk el. Ki kell gondolni, hogy melyik lap lehet az, aminek semmi jelentősége az ügy kapcsán és nyugodt szívvel eldobhatjuk... Ez viszont egyáltalán nem könnyű, mert rögtön három olyan lapot is kaphatunk, amely tévútra vezethet, vagy egyáltalán nem releváns. A játékszabály ugyanakkor csak arra tér ki, hogy a játék befejezéséig legalább 6 lapot dobjunk el véglegesen, mert különben elveszítettük a játékot. Arra nem tesz utalást, hogy esetleg sokkal több az ügy szempontjából nem fontos lap is lehet a játékban.

A lapok alapján teljesen el lehet menni rossz elmélet irányába is, és amire erre rádöbbenünk már az ügy szempontjából fontos lapokat dobhattunk a dobópakliba. Ennyiből szerencsésebb az egyszemélyes variáns, ahol a nem véglegesen eldobott lapokat újra megforgathatjuk.

Persze meg lehetett volna csinálni úgyis a játékot, hogy 32 lapot kiborítom képpel felfelé az asztalra és azok alapján oldjuk meg közösen az ügyet, csak ebben az esetben egy alfajátékos egyedül megoldotta volna az ügyet és kevesebb lett volna a kommunikáció a nyomozók között.

Sajnos én a játékban csalódtam, de az is lehet, hogy csak túl buták voltunk hozzá. Ugyan az ügyet sikerült több-kevesebb szerencsével megoldanunk, de valahogy nem volt teljes az élmény. Ha lesz esélyem a sorozat többi játékához is, akkor azok esetében már sokkal bölcsebben fogok az ügy megoldásának nekilátni. Ezt a paklit meg majd odaajándékozom valakinek.

Nincsenek megjegyzések: