2021/06/02

Laserox inzertek

Sajnos a böhöm dobozos Gloomhaven (Homályrév) nem nagyon akar asztalra kerülni. Ennek az egyik fő oka a hosszadalmas ki- és bepakolási procedúra (míg a másik, hogy egyelőre nincsen rá érdeklődő társaságom). A különféle FB csoportokat olvasva arra a következtetésre jutottam, hogy segítséget jelenthet, ha megfelelő dobozbelsőre cserélem a gyárit. Ezzel két legyet ütve egy csapásra, mert nem csak az előkészülési és elpakolási idő fog majd lecsökkenni, hanem a játék közben összetevők kezelése is egyszerűsödik majd.
A Folded Space megoldásai korábban beváltak (A Mars terraformálása, SW: Lázadás, Lords of Waterdeep) praktikus rendszerezés szempontjából, de a Gloomhaven kapcsán nem volt ennyire egyértelmű a helyzet. Ugyan szépen szét tudtam volna pakolni és rendszerezni az elemeket, de valószínűleg sokat nem gyorsított volna a pakolási folyamatokon. A különféle társasjáték csoportokat olvasva végül arra az egyértelmű következtetésre jutottam, hogy nekem bizony a Laserox Gloombox-át kell megvennem. És ha már úgyis a webshopjukat nézegettem mellé dobtam még egy Collector's Crate-et is, amit az Arkham Horror TCG-hez gondoltam.

Az elején még tanácstalanul nézed,
hogy ebből hogy lesz valami.
Bemelegítésnek ezt a kisebb pakkot kezdtem összerakni. Úgy gondoltam, hogy ezzel lemérhető, hogy mennyire megy nekem ez a "barkácsolás", és hogy mennyi ideig tarthat majd a nagyobb csomag összerakása. Menet közben hamar kiderült, hogy jó ötletnek bizonyult az összeszerelő egységcsomag megvétele is. Ugyanis a ragasztón túl szükség volt a szikére és a gumifejű kalapácsra is. 

Az elemek kitekerése és kipattintásának óvatosan láttam hozzá. Kinyomó karton is tréfált már meg korábban, csúnya papírszakadást okozva egy-egy jelölőn. A lézerrel kivágott dobozrészek, mérettől és formától függően 2-4 ponton kapcsolódtak a kerethez. A 2 ponton kapcsolódakat kis tekeréssel és pattintással viszonylag könnyen ki lehetett venni. Először azt gondoltam, hogy itt lesz majd szerepe a szikének. Azonban nem nagyon sikerült mást elérni, minthogy a tenyerembe állítsam a vágóeszközt, ezért inkább ezzel sokáig nem próbálkoztam. Arra viszont jó volt a szike, hogy a kivett elemeken farigcsálni tudjak, ha egy kicsit csúnyábban jött ki a keretből. A 3 vagy több kapcsolódási ponttal rendelkező elemeknél egy kicsit nehézkesebb volt a kinyomkodás, itt egy pici hitre és bátorságra is szükség volt.


Szerencsére gyenge kézművesi és farbrikáló képességeimmel is sikerült közel fél óra alatt befejezni a Collector's Crate-et, ami nagy megelégedéssel töltött el. Úgy éreztem, hogy sikerült szintet lépni és jöhet a következő kihívás.

A Gloombox esetében az összeszerelési leírás és a rengeteg tábla elbizonytalanított egy kicsit. A falapok sokasága miatt extra óvatossággal áltam neki a kisebb dobozok összerakásának. Folyamatosan figyeltem, hogy melyik táblából melyik elemet kell kivennem, hogy azt majd összeillesszem. FONTOS: tényleg csak azokat az elemeket vegyük ki a falapokból, amikre éppen szükségünk van! Ha az összes elemet előre kinyomkodjuk, akkor később nagyon nehéz lesz megtalálni a szükséges darabokat. Ami még ajánlott lehet, hogy ahol nagyon sok elem van (pl. small token doboz), ott érdemes lehet először ragasztás nélkül összerakni a dolgokat és megnézni, hogy mit csináltunk, mert úgy jártok, mint én, hogy rosszul rakom először össze az egyik dobozt. Szerencsére még időben észrevettem és javítani tudtam a hibát. Leszögezném, hogy én voltam a probléma a képletben, és nem az amúgy remekül összeállított összeszerelési útmutató.

Mivel ez nem egy fizetett bemutató, ezért megemlítenék pár "negatívumot" vagy problémát is. A többséget úgyis ez érdekli... Szerencsére ebből nincsen sok, és ezek is inkább csak apróbb szőrözések:
- A fának súlya van! Most lehet meglepődni. Az eredeti dobozunk egy kis súlytöbbletet kap a Laserox megoldásával. Ugyanakkor ez egyáltalán nem vészes.
- Nem egy "kész" terméket kapunk, hanem lapra szereltet, amivel azért lesz munka. A Gloombox összerakása nekem meg volt 3-4 órán belül úgyis, hogy közben mást is kellett csinálnom. De itt is kiemelném, hogy ez az összerakás egy egész jó móka, szinte LEGOzás hangulatú.
- Nem olcsó. Viszont itt kalkuláljunk bele több dolgot is, és ne csak azt nézük, hogy kapunk egy halom fát! Ki kellett találni koncepciót, ami valószínűleg nem sikerült elsőre. Többszöri kísérletezés eredménye lehetett, mire összeállt a végleges tartalom. Ráadásul egy egész jó szerelési útmutatót is készítettek a srácok, amely sokkal jobb, mint egyes lapraszerelt bútor összerakási kézikönyv.
- Egyes dobozbelsők megemlik a doboztetőt. Nem vagyunk egyformák, ezért bizonyára lesz olyan, akit zavarhat, ha nem illeszkedik pontosan a tető az alsó részre. Szerencsére a termékek adatlapján ezt szintén megtaláljuk, a súly mellett.


Igyekszem megemlíteni külön pozitívumokat is, mert összességében nagyon elégedett vagyok a LézerÖkrök megoldásával:
- A végeredmény nagyon szép, egyfajta prémium érzést ad. (Most sóvárogva nézek az Arkham Horror káosz tokenekre.. ami nekem valószínűleg soha nem is lesz.)
- Jól lehet tárolni benne az alkatrészeket. Ehhez javasolt az adott termék adatlapján a képeket megnézni, így látjuk, hogy mit hová érdemes pakolni. Szerencsére ez is egész jól dokumentálásra került.
- Segít lerövidíteni az elő- és kipakolási időket.
- Nem egy utolsó dolog az összerakás élménye, valamint hogy büszkén nézhetjük a végén mit alkottunk. Még egy kis önbecsülést is ad, hogy mégiscsak tudunk barkácsolni.

Végül még két fésünk is lesz...

Összességében azt tudom mondani, hogy nem vettem zsákbamacskát, pontosan azt kaptam, amit akartam és szerettem volna. Az egyes termékek adatlapján nincsen titok. Ott vannak a pontos paraméterek, valamint az is hogyan érdemes a játékok tartozékait a tárolókba pakolászni. Szóval a magasnak tűnő ár ellenére is azt mondom, hogy bőven megéri egy ilyen inzertbe beruházni, főleg ha egy olyan játékhoz vesszük, amit szeretünk játszani!

Nincsenek megjegyzések: