2013/01/15

Gyerek társasjátékok karácsonyra

Az év vége megint nagyon összejött Évi születésnapját követően csak úgy záporoztak az ünnepek. Jött Márton névnapja, a Mikulás, Karácsony, Annamária születésnapja... Természetesen az ünnepeltek nem csak cukrot, diót, mogyorót kaptak a sok csoki mellett, hanem játékokat is. Ezeket próbáltuk elvinni a társasjátékok irányába. Ez már csak azért is ment viszonylag könnyen, mert szabad kezet, azaz meghatározott pénzkeretet kaptunk, amin belül vásárolgathattunk. Nézzük sorban, miket is kaptak a gyerekek (is) az év utolsó két hónapjában.

Eredetileg a 3 éves fiam születésnapjára lett volna szánva ez az apró, idei megjelenésű, fémdobozos játék, de később úgy döntöttem, hogy inkább nővére kapja meg. A fiamat még csak most kezdik bizonyos dolgok hosszabb időre lekötni, ezért talán még bátor lépés lett volna a Panic Lab. Az 5 év felé rohamtempóban közeledő Annamária viszont már jó alanynak bizonyult.
A dobozban néhány kártya és 4 dobókocka található. A lapon kétféle állat, vagy inkább lény található, kétféle színkombinációban és mintában. 3 dobókocka ezen tulajdonságokat határozza meg, míg a negyedik, hogy melyik laptól, milyen irányba kell minél előbb megtalálni a körben elhelyezett lapok között. Ez a könnyített alapjáték, könnyedsége okán remek szórakozást nyújt a gyermekeknek. Persze a készítők nem álltak meg itt, hanem további, nehezítést szolgáló lapokat is csomagoltak a kisméretű pakliba. Az egyik az úgynevezett szellőző, amin keresztül beesünk és egy másikon jövünk ki, míg a további nehezítő lapok átformálják kicsi lényeinket (amőbáinkat) más színűvé, mintájúvá, vagy alakúvá. 
Ezen nehezítésekkel, már felnőttek számára is nyújt egy kis izgalmat. A játékot az nyeri, aki a megtalált amőbák után megszerzett meghatározott mennyiségű pontot.

Ez egy másik idei megjelenés, amit egy év végi aukción szeretem be. A játék egy pakliból áll, amit valamiért a 8+-os korosztályhoz soroltak be. A szabályok viszont annyira egyszerűek, hogy akár egy 4 éves is elboldogul velük. Sajnos csak német nyelvű szabályom volt hozzá, amit a zseniális Google Translator segítségével fordítottam le, ezért pici lyukak maradhattak a teljes szabály elsajátításában, de ezen hiányosságok bizonyára nem rombolják a játékélményt.

A lényeg, hogy a játékosok között egyenlően szétosztjuk a lapokat, majd felcsapunk egyet, amire mindenki pakolhat a saját stócából úgy, hogy abból mindig csak a legfelső lapot láthatja. Fontos szabály, hogy a dobott lapok tetejére csak olyant rakhat rá, amiből neki nagyobb hala van. Pl. a legfelső lap egy közepes sárga, egy kicsi piros és egy nagy kék. Erre egy nagy sárgát, közepes pirost, vagy nagy pirost tehet. Ezen felül még vannak az úgy nevezett piranják, amiket olyan halhármasra lehet rátenni, amilyen színű nincsen felül. Azaz az előbbi példát folytatva, a piros, sárga és kék halas lapra, csak lila, fekete vagy fehér színű piranják mehetnek. Ebben az esetben szükséges még a hangos "Piranja, piranja" felkiáltás is! Piranjára pedig pont fordítva mehet rá a lapok. Tehát egy kék piranjákat tartalmazó lapra csak olyan halhármast dobhatunk, amik között nincs kék. A méret nem számít. Viszont szükséges a "haluci, haluci" felkiáltás. :)
Persze van büntetés is, ha rosszat dobunk (mert pl. egy másik játékos beelőz), akkor az utolsó két lapot a paklinkba kell tenni. Ha a lapjainkat átforgattuk és maradt még nálunk, akkor a maradék lapokat addig kell forgatni, míg azok valakinél teljesen el nem fogynak. Ő lesz a győztes.

A fiam még nem túl fogékony bizonyos dolgokra és főleg az egyensúly-érzékén és kézügyességén kellene javítani. Részben ezt a célt szolgálta a Málhás csacsi megvásárlása is.
Kapunk egy szamarat, aminek a hátára először fel kell pakolni a nyerget, majd arra a többi tartozékot. Ezeket sorban pakoljuk fel, majd a végén az veszít, akinél a csacsi lerúgja magáról a cuccokat. Három érzékenységi fokozatot lehet beállítani.
Mondanom sem kell, hogy a fiam azt élvezi, amikor a csacsi lerúgja magáról a tárgyakat.

Az első komolyabb darab, ami inkább már nagyobb gyermekeknek való és még nem teljesen az enyéimnek. Itt már van bizonyos mértékű taktikázás, hogy miként toljuk ki a másikat, azaz ejtsük be a lyukba.
Jelen esetben a játék doboza is fontos tartozék, hiszen abban vannak a lyukak, ahová beeshetnek egereink. De ne szaladjunk ennyire előre.
A 2-4 játékos számára alkalmas játékban mindenki kap 4 egérbábut, amelyek közül egyet a doboz sarkán lévő tornyok egyikébe kell tenni. Ezt követően van minden játékosnak a saját körében 4 darab akciója. Egy bábuval léphet egyet (egy körön belül maximum 4 alkalommal), felfordíthat egy tetőt, vagy tolhat egy sort. A cél, hogy egyszerre két egérbábuval álljunk meg ugyanazon a sajton. Ha valakinek sikerül 4 különböző fajtájú sajtot összegyűjtenie, akkor megnyerte a játékot. Ez is pofonegyszerűnek hangzik, de igazából nem annyira az. Egyszerre kell emlékezni, hogy leborított tetődarabok alatt milyen sajtok vagy lyukak lehetnek és jól taktikázni, hogy meglegyenek a sajtok, vagy elkerüljük a csapdákat. Esetlegesen lehet arra is menni, hogy az egyik vetélytársunk három egerét lyukba lökjük és úgy ejtsük ki a játékból.
Érdekes módon Annamária lányom egészen ráérzett az ízére és bejött neki ez a játék is. Igaz még azóta nem nagyon mondta, hogy vegyük elő, de ha mi tettük azt, akkor nem ellenkezett.
(Ha pedig bárki, bármikor Appenzeller sajtot akar nekem adni, akkor ne fogja vissza magát. Egyszerűen imádom!)

Ez egy könnyebb, egyszerűbb darab, egészen fiatalok számára. Szerencse, illetve sokkal inkább memóriára építő játék, ahol a pörgetést követően kell 1-3 kukoricát kiszedni varjúnkkal. Ha rosszat veszünk ki, akkor felébred a madárijesztő és vissza kell tenni az adott körben kihúzott kukoricákat. Az nyer, aki egy bizonyos mennyiséget vagy egy bizonyos színből bizonyos mennyiséget összegyűjtött.
Természetesen Márton fiam ezt is igazából akkor élvezi, ha nem sikerül és ugrál a madárijesztő. Mindezek ellenére volt már olyan, hogy ő nyert... bár az kevésbé tette boldoggá, mint a középen ugráló figura.


Ígérem, hogy következő társasjátékos bejegyzésemben komolyabb játékokról is szót ejtek majd. Már régóta tervben van pár írás, csak eddig soha nem jutottam el odáig.

(A képek a http://www.boardgamegeek.com oldalról vannak)

1 megjegyzés:

Simulacrum írta...

Örülök, hogy bejött a Piranhas. Én is csak ezen videó alapján játszottam vele: http://www.youtube.com/watch?v=IUdNS4EFzKQ
De tényleg nem egy nehéz szabállyal bír. :-)