2012/08/02

A sötét lovag - Felemelkedés


Azt hiszem, hogy idén már semmi panaszom nem lehet mozizás terén, hiszen szinte rekordszámba menően, már negyedik alkalommal jártam idén a Campona valamelyik vetítővászonnal rendelkező termében. Tegnap, hatalmas reklámrohammal és hisztiőrülettel övezett A sötét lovag - Felemelkedés című filmet néztem meg, azaz "magyar nevén" az "új betment".

Az előző résznél még nem tűnt fel, hogy a Batman (vagy Denevérember) kifejezés teljesen eltűnt a címből. Ez egy picit fura, bár lehet, hogy csak nem akarták végtelen hosszúságúra nyújtani a film címét.

A játékidő 2 óra és 45 perc. Vegyünk egy nagy levegőt, készüljünk fel, mert ezt egyszerre kell megnézni, reklámszünet nélkül. Előzetesen csak remény lehet rá, hogy nem lesz unalmas, vagy nem lesz benne túl sok a holtidő, hanem viszonylagosan élvezetesen telik el ez hosszú vetítés.

Elég távolinak tűnik, hogy az első Nolan rendezdte Batman film már több, mint 7 éves és a szintén nagy hisztit övező A sötét lovag pedig 4. Igazából már csak homályosan emlékeztem vissza az előzményekre, valamint az előző részből megmaradt pici csalódásra, de azért nagyjából rémlett, hogy milyen környezetben is fognak folyni az események Gotham városában. Itt a történet 8 évvel az előző után veszi fel a fonalat, megkapjuk a viszonylag békés várost, ahol a bűnözés drasztikusan visszaszorult, valamint már nem járja a várost a fekete köpenyes önjelölt igazságosztó sem. Ráadásul Bruce Wayne is meglehetősen visszavonultan él, már-már szánalmas állapotban, ahonnan látszólag még a visszatérés is esélytelennek tűnik.

Ezt az idilli állapotot kavarja fel Bane, a furcsa maszkú gonosztevő, kinek ördögi terve egész Gothamet pusztulásba akarja dönteni, de lehetőleg úgy, hogy közben újra aktivizálja Wayne-t/Batmant és lehetőleg okozzon neki minél több szenvedést...

Néhány percnyi ellaposodástól eltekintve elég jó ütemet és hangulatot diktált a film és szinte fel sem tűnt, hogy milyen hosszú is valójában. Annak ellenére, hogy most nem kaptunk egy olyan főellenséget, aki valamennyi természetfelettinek tűnik, vagy valóságban nem lenne elképzelhető, mégis rengeteg logikátlansággal találkozhattunk, ami miatt a realisztikus ábrázolás mégis kevésbé volt hihető. Ez persze nem baj, mert egy képregényre épülő filmet az ember eleve úgy kezd el nézni, hogy az agyat kikapcsolja és szórakozni vágyik, nem pedig agyalni a logikai bukfencek tömkelegén.

A sötét lovag - Felemelkedés nem volt egy rossz film és nagyjából azt hozta, amit vártam tőle. Szerencsére volt benne néhány nagyon jó érdekes jelenet (mikor a hídon harcolt egymással Batman és Bale, akkor nekem A birodalom visszavág ugrott be), a Macskanő (aki talán nem is volt ilyen néven nevezve) egész kellemes meglepetéssel szolgált, valamint volt a film végén érdekes fordulat is, amire nem nagyon számítottam.

Ami azonban feltűnt, hogy a karakterek mennyire elöregedtek, amit azért próbált ellensúlyozni a főhősnek két segítője is. Batman esetében egy kicsit úgy éreztem, mintha a Watchmenből az Éjjeli bagoly karaktere jelenne meg, amint a korábbi dicső helyzetéből nyomorba hullva, újra megpróbál felemelkedni.

Azt kell mondanom, hogy Nolan-féle Batmanek közül - számomra - nem ez volt a legjobb darab, de mindenféleképpen méltó lezárást teremtett egy korszaknak, ami még hagyott maga után apróbb, nyitott lehetőségeket a folytatásra.

Nincsenek megjegyzések: