2010/05/11

Carcassonne

A nagybetűs TÁRSASJÁTÉK. Azt hiszem, hogy sokak számára ez volt az egyik olyan játék, amely fordulatot hozott a társasjátékok megítélésében. Ahogy a pc-s játékok és a képregények megítélésében, úgy ezen a területen is él az a sztereotípia, hogy ez a dolog gyermekeknek való. Azt kell mondanom, hogy ez egyáltalán nem így van. Ráadásul itt az ideje, hogy ráébredjen mindenki a társasjáték messze túlnőtt a Gazdálkodj okosan játékon.


Már nem nagyon emlékszem a fő vezérlő elemre, hogy miért került kezünkbe a Carcassonne nevű társasjáték. Azt tudom, hogy Évi felől megfogalmazódott egy igény, hogy csinálhatnánk valamit közösen esténként, ami túl megy a tévénézesen (amibe beletartozik a nem közvetlen sugárzásból jövő sorozat és filmnézés is) és a kártyázáson. A boltban furcsálva forgattuk a nagy kék dobozt, amit ott díszelgett a Spiel des Jahres német felirat. Mint kiderült ez azt jelenti, hogy az egyik évben, egy rangos német díjkiosztó cég az Év játéka címet adományozta neki.

A doboz kibontása után furcsálva szemléltük a kemény kartonlapkákat, amiken különböző elemek voltak találhatóak. Első ránézésre furcsa volt, hogy a sokszínű bábukból (nemzetközi szinten a meeple, azaz my people névvel bírnak) miért van olyan sok a játéktáblához. Aztán a játékszabály tüzetes átolvasasás után kiderült az is, hogy oda csak egy kell, és a többit bizony a furcsa lapkákra kell helyezni.


Utólag belegondolva érdekes, hogy a játékszabály első olvasatra is világos volt. Persze jellemző módon az első néhány játék során még követtünk el hibákat, de ez nem rombolta a játékélményt. Már első játékra egy igen szórakoztató élményt kaptunk, amit azon nyomban még néhány parti követett. Ahogy az elkövetkezendő napok során is. A szabályok nagy előnye abban rejlik, hogy igen könnyen elsajátítható és tanítható. Nem egy barátunkat vontuk bele ebbe a játékba, és nem volt közöttük egy sem, akinem nem tetszett volna, vagy nem akart volna egy újabb kört játszani.

Nézzük mit is kell tudni a játékról. A dobozban 72db, négyzet alakú területkártya, néhány pontozó lapka, 40db azaz játékosoként 8 alattvaló, egy értékelő tábla és egy játszabály lapul. A 2001-es év játékát 2-5 játékos játszhatja és egy parti ideje nagyjából 30 és 45 perc között van, főleg attól függve, hogy mennyire gondolkodós játékosokkal vagyunk egyszerre. Nem kell azonban megijedni, mert a Carcassonne magában elég pörgős.

Az első lépésben ki kell tenni, képpel felfelé fordítva a sötétebb hátlappal jelölt kezdőlapot, amin egy út és egy városrész található. A játékosok feladata, hogy úgy rakják le a következő lapkákat, hogy valamelyik másik lapkához passzoljon. Úgy kell rakni az elemeket egymás után, hogy az utak, városok, rétek folytonossága ne csorboljon.

A játék során mi döntjük el, hogy melyik tereptárgyra rakjuk le bábujainkat, alattvalóinkat. Persze mindennek más az értéke. Most nem fogom leírni a részletes játékszabályt, csak beletekintést nyújtok a Carcassonne maga egyszerűségébe és nagyszerűségébe. Az alapjátéknál nem lehet olyan helyzetet találni, hogy a területkártyát ne tudjuk lerakni. (Később ilyen probléma már felmerülhet a kiegészítők használatával.)

A játék előrehaladtával a pontokat folyamatosan kapjunk, míg van néhány olyan, amit csak a végső összegzés során veszünk figyelemben. A haladást az értékelő táblán való lépéssel kell követni. Persze a játék végi értékelés során a nagynak tűnő előnyök is könnyen hátránnyá alakulhatnak.

Nagy előny a Carcassonne-ban, hogy a stratégiánkat többféle képpen is megvalósíthatjuk. Ráadásul, ha akarunk, akkor nem csak békésen, hanem úgymond támadva, területeket foglalva is játszhatunk. A gyakorlott játékosok számára a várak építése mellett, a stratégia főleg a mezők elfoglalásával telik.


A játékot főleg ketten szoktuk játszani Évivel, és eddig maximális létszám 4 fő volt. Úgy gondolom, hogy egy 5. és 6. játékossal jobban elnyúlhat a játék, főleg, ha vannak sokat gondolkodók is köztünk. Azt azonban le kell szögeznem, hogy a könnyű szabályok miatt életkortól függetlenül mindenki egyetemlegesen élvezi. Persze az igazi keményvonalas társasjátékosok igényeit talán nem elégíti ki teljesen, de ők is csak nehezen mondanak ellent egy jó kis Carcassonne partinak.

A nagy sikereket meglovagolva számtalan kiegészítő követte, de ugyanakkor néhány más Carcassonne verziót is megalkottak, amelyekhez nem szükséglet az alapjáték megléte.

Végszóként már csak annyit írnék, hogy ez az a nagybetűs TÁRSASJÁTÉK, amit mindenkinek meg kell ismernie.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hú de rég találkoztunk már! Most megláttam a hozzászólásod a húzópakli blogon, utána néztem el ide. Mostanában nálam a társasjáték nagyon előtérbe került, látom titeket is megfogott a varázs. :-) Hogy vált be a Race for the Galaxy? Szerintem nagyon jó kis játék és tökéletes két személynek is. Ha kicsit bonyolultnak érzitek a sok piktogram miatt, akkor bátran ajánlom az általam most megismert Fairy Tale nevű játékot.
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/13823/fairy-tale
Szinte RFTG egy az egyben, de kevesebb piktogrammal, fantasy témával, nagyon szép kártyákkal és még gyorsabb játékmenettel.

Üdv
Simulacrum