2019/03/28

Nottingham bírája (Sheriff of Notingham)

Évente több játék is van, ami igazából nem annyira kiemelkedő, ugyanakkor annyira felkapnak a véleményvezérek, ami alapján az érzed ezt ki kell próbálnod. Ha bejön, ha nem. 
A tavaly magyar megjelent Nottingham bírája is ilyen volt, ami szinte könyörgött azért, hogy próbáljam ki, még akkor is, ha sejtette nem biztos, hogy teljesen nekem való játékról van szó.

A megjelenés
A játék doboza nagyjából hozza az elvártat. Van benne több, mint 200 kártya, nagyjából 100 pénzérme, valamint minden játékosnak egy kereskedőstand (ami egyben játékos segédlet is) és egy tarisznya. A játék grafikai megjelenése nem csúnya, de számomra egy kicsit "műanyag" számítógép grafika. Ez azonban semmit nem von le vagy ad hozzá a játék élvezeti értékéhez.
A játékhoz alapból papír bíró jelölő járna, de én olyan verzióval játszottam, ahol műanyag minifigurát használtunk. 
És ha már tartozékok. Két dolgot még kiemelnék. Van egy kártyatartó, ahol a húzó és dobópaklik tarthatók. Mi ezzel próbáltuk használni először a játékot, de inkább körülményesebbé tette a játékmenetet, mint gyorsabbá. A másik a tarisznyák. Ezzel kapcsán páran azt mondták, hogy a folyamatos nyitás-zárás miatt ezek hamar tönkremehetnek, ezért mi nem is igazán patentoltuk be az árukat.

A játék
A doboz szerint 3-5 fő játszhatja, ezért itthonra fel sem merült, hogy esetleg beszerezném. És amúgy is party játékról van szó, amit amúgy kevésbé szokott kedvenc lenni. A furcsa, hogy előzetesen azt gondoltam ezt lehetne akár nyolcan is játszani, de a megtapasztalást követően láttam, hogy az kevésbé lenne szerencsés.
A játék célja, hogy a végén mi rendelkezzünk a legtöbb ponttal. A végső pontozásra akkor kerül sor, ha már mindenki volt másodszor is Nottingham bírája.

A játékos fordulója a következőkből áll. Piacolás, amikor a többieknek is megmutatva cserélünk lapokat a két dobópakliból, vagy a nem nyilvános húzópakliból. A tarisznyák feltöltése, amikor titokban lapokat (árukat) teszünk a tarisznyánkba. A bejelentés, amikor megmondjuk az éppen aktuális bírónak, hogy mit tettünk a tarisznyába. Itt szabad, sőt kifejezetten ajánlott hazudni, és csempészárut is rejteni a legális cuccok közé. Ebben a részben lehet alkudozni is bíróval, esetleg pénzzel "megkenni", hogy engedjen át. Ezt követően jön az átvizsgálás, amikor kiderül, hogy igazat mondott-e a kereskedő vagy sem. Ezt követően jár jutalom, vagy büntetés az eredménytől függően. Ezután jön a forduló vége, amikor a bíró jelölő eggyel tovább kerül és mindenki húz annyi lapot, hogy újra 6 legyen a kezében. Majd jöhet a következő forduló, egészen addig míg mindenki másodszor is betöltötte a bíró szerepét.

A játék végén össze kell számolni a pontokat, ami kapható a nálunk lévő érmékből, az eladott áruk után, vagy abból a bónuszból, ha valamiből mi adtuk volna el a legtöbbet. Nagyjából ennyi.

A vélemény
A Notthingham bírájára nem lehet mondani, hogy rossz játék. Meglehetősen egyszerűen működik az áruk cserélgetésével, tarisznyába helyezéssel, majd a bíróval való alkudozással. Abban az egyben nem szabad hazudni, hogy mennyi darab áru kerül a tarisznyába, viszont az összetétel kapcsán nem kötelező igazat mondani.

A játék lényegét gyakorlatilag ez a meggyőzés, alkudozás rész fűszerezné meg, amihez megfelelő társaság szükséges. Fapofával elő lehet adni, hogy csak 4 alma van nálam, ugyanakkor legalább 3 csempészárut raktam be tarisznyába. Lehet győzködni a bírót, hogy ráfázik, ha kekeckedik, vagy akár néhány tallérral meggyőzni, hogy akár ő is jól járhat, ha továbbenged. Aztán az átvizsgálást követően lehet röhögni, hogy mi is volt a tarisznyában és ki is járt jól igazán. 

De hangsúlyozom, hogy ezeken a beszélgetéseken van a lényeg, ha valamiért nincsen meg a játékosok között a party-hangulat, akkor ez nem feltétlenül lesz mindenki számára élvezetes, sőt egy-egy ilyen beszélgetés még akár kínos, feszengő, kötelező hangulatú is lehet. A mi esetünkben például olyan játékos nyert, aki végig igazat mondva, csak legális árukat tett a tarisznyájába...

Nekem az érzésem egy kicsit felemás a Notthingham bírája kapcsán. Nem mondanám kiemelkedőnek, de ugyanakkor túlzónak érzem a vele kapcsolatos rajongást. Azt is el tudom fogadni, hogy megfelelően kommunikatív társaságban igazán nagyon-nagyon jó játékélményt adhat.

2 megjegyzés:

Alex J. Cavanaugh írta...

As in Sheriff of Nottingham?

RaveAir írta...

Yes. You can find it here: https://boardgamegeek.com/boardgame/157969/sheriff-nottingham