2018/12/04

Társasjáték ajánló - Mit vegyünk? (ovis gyermekeknek vagy idősebbeknek)

Többen szokták tőlem kérdezni, hogy milyen társasjátékokat tudnék ajánlani, akár pároknak, akár családoknak, vagy ha már valamennyire megismerték ezt a világot, akkor mi a következő lépés. Mivel közeledik az év vége, és vele együtt a Karácsony is, ezért igyekszem összeszedni a témában a gondolataimat is javaslataimat, hátha még tudok valakinek segíteni az ajándékvásárlás kapcsán.

A következő kérdés, hogy Mit vegyünk?. Ezen kérdést is szeretném bővebben kifejteni, ezért több részre tagolnám. Az első körben az ovis korú gyerekek kerülnek sorra.

Elsősorban olyan játékot vegyünk gyermekünknek, amit alkalmanként mi is játszanánk. Amitől nem olvad el az agyunk és ami közben nem unatkozunk (látványosan). De nem érdemes megvenni a gyereknek a 10. dobj-és-lépj típusú társasjátékot, mert ha már volt ilyenünk Bogyó és Babócásban, majd váltottunk Verdásra, akkor felesleges megvenni belőle a Pókemberest is. Ha van 2-3 ilyenünk otthon, akkor az bőven elég. 

De mégis, mi az amit ajánlanék? Vegyük ezeket sorban a legkisebbektől kezdve, amiket már óvodásokkal is játszhatunk.

Dobble
Mindenképpen ajánlott gyorsasági játék. Akár 4 éves kortól is játszható, mivel csak a képeket, alakzatokat kell felismerni a kör alakú kártyákon. Örömteli, hogy már óvodákban is találkozni lehet ezzel a játékkal. Nagy előnye, hogy a játék igazából kortalan, tehát valóban minden korosztály számára szórakoztató lehet (maximum akkor nem, ha már sorozatban a 15-iket játszod).
Többféle kiadásban megtalálható. Én elsősorban az alap sárga-lila kiadást javaslom, mert ebben sok lap is van és viszonylag jól felismerhetőek és könnyen kimondhatóak az alakzatok. Viszont van Kids variáció (kevesebb lappal és talán nagyobb alakzatokkal), ezen belül van még Verdás és Szenillás is. Ezen utóbbiak esetében nem árt tisztában lenni minden karakter nevével. További variációk még az Animals (ahol - szerintem - nem annyira felismerhető minden állat), valamint a Star Warsos is (ahol elég küzdelmes lehet az egyes Star Wars szereplők és tárgyak kimondása). Ezen felül még van vízálló változat is, amit akár strandra is el lehet majd vinni.

Szellemlépcső
Ugyan dobj-és-lépj típusú, de van benne egy kis csavar. Ha szellemet dobunk, akkor először a bábunkra egy szellem kerül, majd későbbiekben a szellemmel takart bábukat lehet cserélgetni, és ezzel hatalmas káoszt okozni. A játék létezik nagy és kis dobozos változatban is. Én a kisebbet javasolnám. (Ez is játszható már 4 éves kortól.)





Mágikus/titokzatos/elvarázsolt labirintus
Általában roskadásig vannak tele a nagyobb szuper- és hipermarketek ezekkel a játékokkal. Itt is jellemző, hogy rengeteg "bőrben" kapható. Hercegnős/Verdás/Spongyabobos/szuperhősös. A lényeg, hogy egy lapkát kell oldalról betolni, majd lépni, és közben igyekezni megszerezni az aktuális feladathoz tartozó jelet. A lapka betolására megváltozik a labirintus, ami könnyíthet és nehezíthet is a dolgunkat.
Az elvarázsolt labirintus kicsivel másabb. Itt mágneses bábukat mozgatunk úgy, hogy nem látjuk a tábla alatt lévő labirintust. Emlékeznünk a saját és ellenfeleink által elkövetett hibákra. Szerencsére a labirintus akár játékonként is átrendezhető, ha véletlenül már nagyon tudnánk, hogy merre szabad menni és merre nem. (5 éves kortól már egész jól játszható.)


Mu Csacsi
Az egyik legjobb és legszórakoztatóbb játék, amit óvodás korú gyerekkel lehet játszani. Kell benne egy kicsit számolni, lépni, memóriában dolgokat megjegyezni, és csacsit kakiltatni(!). A legnagyobb probléma, hogy mostanság nem nagyon kapható. 




Sztorikocka
A szabály nagyon egyszerű. Dobunk a kockákkal, majd azokat tetszőlegesen sorba rendezzük és a felül lévő képek alapján elmesélünk egy történetet. Sokféle variáció van, de először mindenképpen olyant vegyünk, amiben legalább 9 kocka van. Érdemes a normál méretűt választani, mert a nagyobb méretű kockák talán nem annyira férnek el kényelmesen a kisebb gyerekek kezében. 




Ice Cool
Ügyességi játékot lehetne többet is ajánlani. Én most ezzel a barátságos pingvines játékot emelném ki. Mindenkinek van egy saját pingvinje, amikkel kapuk alatt kell áthaladni egyik helyszínről a másikra. A mozgás közben saját színben halakat gyűjthetünk. Ugyanakkor az egyik játékos "fogó" szerepkörben is van, tehát, ha hozzáér az összes többi pingvinhez, akkor azzal is kiválthatja a játék végét. 
A játékban az ujjunkkal kell a pingvineket pöckölni. Igyekeznünk kell megtalálni a legmegfelelőbb taktikát és erőkifejtést. Az egyedül hátrány az lehet, hogy nem megfelelő pöckölés vagy sok játék után fájdalom jelentkezhet. :) De mindenképpen jó móka! 

Rings up! / Speed Cups
A két játék gyakorlatilag ugyanaz, egy kicsit mégis máshogyan. Valaki felfordít egy kártyát, és annak megfelelően kell az ujjunkra húzni a színes gyűrűket, vagy olyan sorrendben kell a poharakat az asztalra tenni. Mindkét játék egyaránt segíthet a szín és gyorsaság koordinációban, de a poharas verzió még a térbeliben is.
Pingvin / Pingvin party
Manapság már műanyag figurásan árulják, de létezik kártyás verziója is. A lényeg, hogy azonos színű pingvineket kell egymásra, piramisszerűen pakolni. Az nyer, aki a végén a legkevesebb pingvinnel rendelkezik.

A lényeg, hogy találjunk rövid játékszabállyal rendelkező, könnyen érthető játékokat. Az is fontos, hogy a gyermeknek sikerélménye is legyen, de ne hagyjuk minden esetben szándékosan nyerni.

3 megjegyzés:

Alex J. Cavanaugh írta...

That's quite the variety of games. Lots for kids to enjoy.

RaveAir írta...

This is just a recommendation for toddlers or very young children.

Unknown írta...

A Mu Csacsi szuper játék! Csak ajánlani tudom!