2015/01/10

Brandon Sanderson: Ködszerzet II. - A megdicsőülés kútja II/I.

A Ködszerzet sorozat első darabja nagyon tetszett, ezért nem volt kétséges, hogy folytatom Vin és társai kalandjainak folytatását.
 
A történet kis idővel az uralkodó bukása folytatódott. Elendet megválasztották királynak, a ködszerzet lett a személy testőre (és szeretője) lett, míg Kelsier bandájának tagjai az újdonsült vezető segítői. A helyzet azonban nem lett sokkal jobb.
 
A város kapui előtt ellenségek sorakoznak, akik csak a megfelelő pillanatra várnak. Közben Elend demokráciába vetett hite saját vesztét okozhatja. Nem is beszélve az ellene felbérelt orgyilkosokról. Közben pedig még a köd is furcsán kavarog és aggasztó tüneteket produkál. Úgy tűnik, hogy az Uralkodó legyőzésével valami nagyon retteneteset sikerült a világra szabadítani.
 
A történet jó, bár nekem már egy kicsit túlburjánzottnak tűnik. Sanderson bizonyára nagyon szeret írni és sok betűt tenni műveibe. Azonban lehetett volna egy kicsit feszesebb is a (Magyarországon) kettébontott könyv első része. Érdekes módon engem legkevésbé a harcjelenetek kötöttek rá, mikor Vin ide-oda taszított, vonzott, horgonyzot és lobbantott. Sokkal érdekesebb volt, amikor újabb dolgot lehetett megtudni a világról, a Hősről vagy éppen kandrákról. Például OreSeurral kapcsolatban elég sok mindent nem tudunk még meg és Sanderson az első könyv végéről is mintha szándékosan homályban hagyott volna pár dolgot.
 
Érdekes látni Vin önmarcangolását, valamint Elend fejlődését. Sazed kutatásai ugyan érdekesek lennének, de ezekből nagyon keveset kapunk meg. A többi szereplő meg egyszerűen csak van, nem tudunk meg róluk szinte semmit, csak díszként funkcionálnak.
 
Mindenesetre elég szórakoztató volt ez a könyv, mégha nem is annyira, mint az előzmények. Talán ennek is tudható be, hogy az első felén nehezen lendültem csak át, és a könyv vége felé kezdett érdekes lenni. Mármint, a kettébontott könyv első könyvének vége felé. Már olvastam pár oldalt a folytatásból és az elég ígéretes, de arról majd csak akkor írok, ha már végeztem vele.
 

2 megjegyzés:

Alex J. Cavanaugh írta...

I admit, I've never read an entire Brandon Sanderson book.

RaveAir írta...

He likes to write very thick books. This one was the 2nd part of the Mistborn trilogy (In the Hungarian edition the local publisher split each of the books into two part, which resulted 3*2=6 books.)