2011/10/25

Alhambra

Az első újkori társasjátékaink közé tartozik a címben említett Alhambra, melyet viszonylag könnyen választottunk ki. A Sárkányvár okozta sokk és kellemetlen tapasztalatok miatt úgy döntöttünk, hogy inkább a biztosra megyünk és a 2003-ban Spiel des Jahres díjat nyert narancssárga dobozt választjuk. Már csak azért is, mert a doboz hátoldaláról úgy tűnt itt is lapkákat kell letenni, mint a Carcassonne esetében.




A Queen Games viszonylag magas, de egyéb dimenzióiban nem túl nagy dobozba csomagolta a magyar játékszabállyal rendelkező Alhambrát.


Mi van a dobozban?- az említett magyar nyelvű játékszabálya, ami helyett érdemes a neten keresni egy javítottat,
- egy széthajtható lépéstjelző-/pontozótábla,
- egy piactér, vagy ahogy a magyar szabály nevezi építőanyag piaclap,
- 12 színes fakorong (2-2 mind a hat játékos számára),
- 6 kiindulási alap,
- 54 építési lap,
- 108 pénzkártya,
- 2 értékelő kártya,
- 6 értéktábla és egy
- vászonzsák.




A játékról általánosságbanA játékot 2-6 játszhatja és 8 éves kortól ajánlott. A tartozékok nyelvfüggetlenek és viszonylag könnyen megérthető szabállyal rendelkezik. A http://www.boardgamegeek.com/ oldalon a 223. helyen áll a játék, ami elsőre nem tűnik annyira előkelőnek (mert pl. nincsen benne az első százban), de ha azt vesszük, hogy a listában mint 54.000 játék közül érdemelte ki ezt a pozíciót, akkor máris sokkal többet nő a szemünkben. Főleg, hogy 2003-ban készült a játék.


A játékmenetrőlA játékszabályt nem szeretném leírni, csak nagy vonalakban a játékot ismertetni. Az Alhambra lényege, hogy egy saját várost építsünk az adott kezdőlapka köré, egy saját magunk kiválasztotta stratégia mentén. A játék során lehetőségünk van:
- a középre kitett kártyalapok elhúzására, melyek segítségével később területlapkákat vehetünk a piacról,
- a kártyalapok segítségvel területlapka húzására, amit vagy rögtön beteszünk az alhambránkba, vagy félretesszük későbbi felhasználásra,
- a korábbban lerakott vagy még be nem épített területlapkák áthelyzésére, az alhambránk átépítésére.
Fontos szabály, vagyis inkább szabály adta lehetőség, hogy amennyiben pontosan annyi összeget adtunk egy területlapkáért, mint amennyibe került, akkor lehetőségünk van újra a fent említett lépések közül valamit végrehajtani.




A különböző színű kártyalapok segítségével a piactérről vehetünk alhambra darabokat, melyeket lehetőleg úgy kellene beépíteni a városunkba, hogy az hosszú és egységes fallal rendelkezzen. A városfalon túl még fontos, hogy adott színű területlapkákból nálunk legyen a legtöbb, mert a közbülső- és végpontozásnál ezzel nagyon sokat lehet nyerni, vagy bukni.


A pontszerzés három alkalommal történik a játék folyamán. A pakli felső és középső részébe 1-1 pontozókártyát kell elrejteni, amik idővel előkerülnek. Ilyen esetekben kerül megszámlálásra, hogy az egyes játékosok adott színű területlapkából mennyivel rendelkeznek, és a pontozókártyán szereplő számot léphetik le a pontjelzőn. A területlapkák megszámlása után kerül sor az összefüggő városfal pontjainak összeszámlálásra is. Az említett harmadik pontszerzésre a játék végén kerül sor. A játéknak akkor van vége, ha a zsákból elfogytak a lapkák, vagy pedig elfogytak a pénzként funkcionáló kártyalapok. A játékot végül az nyeri, akinek a legelől áll a pontozótáblán.




Lehet, hogy nem tűnik ezek alapján túl izgalmasnak a játék, valamint talán a szabály átolvasása után sem, de én azért mindenkit megnyugatnék, hogy nem véletlenül nyerte meg azt a díjat, valamint számtalan másikat. Ha közvetlen konfliktushelyzetek nem is alakulnak ki a játékosok között, azért az eléggé tud fájni, ha valaki pont olyan területlapkát csór el az orrunk elől a piactérről, amit mi már korábban kinéztünk, sőt amire pontosan a megfelelő összeget gyűjtöttük össze (hogy majd legyen még egy lehetőségünk a vásárlásra).


ÖsszegzésAz Alhambra remek családi játék, amely jó szórakozást nyújt család minden tagjának. A szerencse és statégia alkalmazhatóságát eléggé sikerült kiegyensúlyozni, úgy hogy még egy kis teret annak is hagy, ha borsot akarunk törni játékostársaink orra alá. Annyit még érdemes megjegyeznem, hogy a játék - a Carcassonne-hoz hasonlóan - rengeteg kiegészítővel bír, valamint nagydobozos verziója is létezik.


(A képek a www.boardgamegeek.com oldalról vannak)

3 megjegyzés:

ediFanoB írta...

My wife, my daughter and I play Alhambra from time to time. It makes fun and is really entertaining.

Good to see that German games find their way to other countries.

Thanks to Google Translate I got a rough translation of your post.

RaveAir írta...

My wife and me both love the boardgames. I have other german ones such as Carcassonne and Keltis. (You can find my games here: http://boardgamegeek.com/collection/user/RaveAir?own=1&subtype=boardgame&ff=1 )

And - accidentaly - today arrived the Pingu-party and Thurn und Taxis games from Germany. I ordered from www.spiele-offensive.de with some of my friends because that way we can split the costs of delivery.

It's funny, but the boardgames in Hungary is more expensive than if you ordered by abroad. The 2pcs Thurn und taxis (1 for me and 1 for a frinds of mine), the Pingu-party and the delivery costs only about 22 euros... And that is the exact price of one copy of the Thurn und Taxis in Hungary! I think I made a good deal. :)

One of my friend mentioned some days ago I can order boardgames from the bookdepository.co.uk without any shipping fee. So the situation in Hungary is ridiculous.

Simulacrum írta...

Ha megunnátok az alapjátékot, aminek szerintem önmagában is elég magas az újrajátszhatósági faktora, akkor a BGG-s megjegyzéseim között az első 4 kiegészítő minden eleméről találtok információkat. Mindegyik kiegészítőben 4 kis kiegészítő van. Mindegyikben van jó, de talán a 2. nagy kiegészítő sikerült a legjobban.