2009/09/02

200 Ft

Ezen bejegyzésemet is már régóta tervezem, de mindig csúszott valami miatt. De mivel a dolog még mindig aktuális, ezért gondoltam, hogy mégiscsak bepötyögök ide róla pár szót.

Talán még mindenki emlékszik rá mekkora hírértéke volt az újonnan kiadott 200 forintos érméknek. Elég sokat beszéltek róla az elmúlt hónapokban a különféle sajtóformákban, azonban nem sok szó esett a múltról.


Rendben van, hogy van egy új 200Ft-os érménk. Hurrá! Örüljünk, lelkesedjünk! Az első napokban sokan milyen büszkék voltak, hogy új "kétszázforintostkaptam", ami később életünk szürke része lesz. Úgy, mint ahogy jelenleg a papírból készült 200Ft-os bankjegy, ami szépen lassan kifog menni a köztudatból. Egyszercsak azon vesszük majd magunkat észre, hogy tele van a zsebünk érmével, véletlenül 200Ft borravalót adunk, mert az csak apró, és idővel rádöbbenünk majd arra is, hogy bankjegy formában már nem is létezik.


1994 és 1998 között is volt már ilyen érménk, amit idővel eltűnt a forgalomból (és felváltotta a bankjegy). Kiderült, hogy nem gazdaságos a gyártásuk, mivel a míg a benne lévő ezüst értékálló, addig a magyar forint nem az. Több mint évtized jegeltetés után azonban előjöttek az új érmével.

De mit is jelent az új 200Ft-os megjelenése? Annyit, hogy a kedvelt (majdnem drágát írtam) forintunk értéke újra esett. Nem egy pillanat műve volt ez, hanem egy hosszabb-rövidebb időtartamé. Azt jelenti, ha valakinek "aprót adunk", akkor az már lehet 200Ft is. A templomi perselyekben is jobban zörög, mint a papír változatuk... (Innen jut eszembe, hogy egyesek majd milyen lekicsinylően nézhetnek a másikra, hogy olyan pénzt dob be, ami zörög.)

Miközben a képeket kerestem a blogbejegyzéshez a wikipédia hozzá kapcsolódó oldaláról elég sok érdekes dolgot sikerült megtudnom. Idézem: "A kétszáz forintoson lévő Károly Róbert portré nem hiteles. Károly Róbertről nem maradt fenn használható ábrázolás, a királyportréhoz Koltai Ferenc, egy a Pénzjegynyomdának beszállító nyomdatechnikai cég ügyvezető igazgatója ült modellt".

A linkelt oldalt mellesleg azért is érdemes megnézni, hogy lássuk a múltban milyen papírforintjaink kerültek véglegesen a süllyesztőbe, valamint el lehet azon gondolkodni, hogy milyen forintérméket és forintbankjegyeket hoz majd a jövő az euró bevezetéséig.

2 megjegyzés:

Atish74 / Tejes írta...

Szép kis gyűjtőmunka, grat hozzá!

Még annyit fűznék ide a papír 200-sokat 2009 November 15-től bevonja. Vigyázat nem lesz átmenet, onnantól sehol nem fogadják majd el a "papírt". Posták, bankok, már most nem adnak vissza vele, leadják, de a közforgalomban tapasztalat szerint mindenki utolsó pillanatban eszmél, hogy benyelte a nála lévő pár darabot :P.

Unknown írta...

A papír kétszázason tényleg az a fószer van, nem is csinálnak titkot belőle. Így megy ez Abszurdisztánban. :)