2009/08/30

Madártej

Az utóbbi időben elég sűrűn csináltam itthon madártejet, ezért úgy gondoltam, hogy a klasszikus, Horváth Ilona féle Szakácskönyv nevű szakácskönyvben lévőnek beírom ide a receptjét.

Hozzávalók: 1,5l tej, 4 tojás, 15dkg cukor, 1/2 rúd vanília (vagy ízlés szerint 1 vaniliás cukor vagy vanilia aroma), 1 evőkanál liszt

Először a 15dkg cukorból 3 evőkanálnyit felreteszek a tojásfehérjéhez, majd szemre elfelezem, és a felét felteszem 1 liter tejjel főni. 4 tojást kettéválasztok, a fehérjéket rögtön olyan edénybe teszem, amiben fel lehet verni, míg a sárgáját egy befőttesüvegbe. A tojássárgája mellé öntöm a maradék cukrot, a vaniliaízt (amilyen formában van) valamint a fél liter tejből néhány decit. A tej maradékát pedig a tűzön levőhöz öntöm.

A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd hozzáadom a 3 kanál cukrot, és úgyis verem még egy darabig. Mikor a tej felfort, akkor továbbra is a tűzön hagyom. A felvert tojásfehérjéből evőkanállal darabokat forgatok a meleg tejbe, majd amikor úgy érzem, hogy alja már kellően megfőtt, akkor megfordítom. Nem szabad túl sűrűn egymás mellé rakni a darabokat, mert a meleg hatására a tojásfehérje megnövekszik. Ezt követően kiszedem a habot egy edénybe, és addig ismétlem a folyamatot, míg az összes felvert fehérjét ki nem főztem a tejben.

A befőttes üvegben lévő tojássárgáját, cukrot, vaniliát és tejet összerázom, és ezzel is biztosítom a keverék csomómentességét. Úgy vettem észre, hogy ez jobb megoldás, mint a habverő. Ha úgy látom, hogy megfelelő állagú a keverék, akkor a tűzön lévő tejhez adom, és addig keverem, amíg megfelelő sűrűségűnek nem találom.

Ezt követően hidegen és melegen is ehető. Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések: