2018/09/05

Azul

Miután leraká minden csempéjét a megfelelő helyre így szóla az sokasághoz:
- Azul legyen veletek!
- És a Te csempéiddel! - válaszolja neki az vissza sokaság!

Az idei nagy robajjal beszáguldó lelkesedés-vonat, amely számos díjat besöpört és még talán fog is. Bőven kíváncsivá tett, hogy vajon mennyire is jogos a nagy örömködés az Azul kapcsán. És előre is elnézést kérek, ha a bejegyzés során az indokolatlan(!) szóviccek is megjelennek.

A játék célja

Az Azulban csempészeket alakítunk... azaz nem is, hanem hidegburkolókat. Igazi mesterek vagyunk, akik jól időzített csempe begyűjtéssel és lerakással igyekeznek minél több pontot gyűjteni.

Az előkészületek

A játék elején mindenki kap egy saját táblát, ami majd a csempéket gyűjti. Ezen felül ezen fog majd történni a pontozás is. Ezen saját táblák kétoldalúak, és alapesetben a színesebb oldalukat használjuk a játék során.
A játéktér közepére kerülnek, a játékosszámtól függően, a manufaktúra korongok, és a húzózsákba beletesszük a 100 darab csempét (5 színből 20-20 darabot).

A játékmenet

A játék több, előre meg nem mondható, de minimum 5 fordulóból áll. Ezen fordulókban a következők történnek. Először a manufaktúra korongokra csempéket teszünk véletlenszerűen a húzózsákból. Ezt csak minden forduló befejeztével kell feltölteni. Ezt követően elhúzhatjuk a csempéket a manufaktúra korongokról (vagy a játéktér közepéről), a maradékot pedig középre tesszük. Fontos szabály, hogy mindig el kell venni az összes azonos, kiválasztott színt a manufaktúra korongokról, vagy a játéktér közepéről! A saját táblánkon eldönthetjük, hogy melyik sorba szeretnénk tenni az adott színt, és a jövőben már csak olyan színű csempék kerülhetnek abba a sorba. Ugyanakkor több sorban is szerepelhet ugyanaz a szín, de egy elhúzáskor csak egyetlen sorba tehetünk csempéket. Ha maradna plusz, akkor azok alulra, a "büntető sorra" kerülnek. Aki először húz középről, az megkapja a kezdőjátékos jelölő csempét is, amit szintén a büntető sorra kell tenni.

Miután az összes korong elfogyott a manufaktúra korongokról és a játék közepéről jöhet a kiértékelés. Minden betelt sorról egy csempe a "falra" kerül és pont jár érte, attól függően, hogy abban a sorban hány szomszédos csempe van folyamatosan függőlegesen vagy vízszintesen.

Aztán jöhet a következő forduló, egészen addig míg valaki egy sort teljesen be nem fejez és kiváltja vele a játék végét. Ezt követően még van egy végső pontozás.


Személyes vélemény

Alapvetően nem egy bonyolult társas, nagyon egyszerű, ugyanakkor kellemes érzetet adó komponensekkel. Jól el tud szórakoztatni is, de nekem valahogy túlságosan absztrakt. Mivel nem nagyon van témája, ezért az igazából nem is fogott meg, azonban azt mégis el tudnám képzelni, hogy családi körben itthon játszuk akár 2-3-4 fővel.
Úgy gondolom, (és most hullhatnak rám a kövek) hogy a műanyag csempék nélkül ez egy elég középszerű játék lenne. Ezen műanyag elemek adják a játékhoz a többletérzést, ami kiemeli a kAzulból. Tetszik még az egyszerűség, ahogy csempéket szerzünk, majd helyezünk el és tolunk át a túloldalra. Negatívumot nem nagyon tudnék kiemelni a játék kapcsán.

Mégis, letisztultsága miatt bátran merem ajánlani családoknak, vagy olyanoknak, aki még csak ismerkednek a társasjátékozással. Úgy vélem, hogy megérdemelte a díjesőt, amit kapott, de egy kicsit túlzott is körülötte a rajongás, mert azért annyira nem jó és nem váltja meg a világot.

Egyelőre nem akarok belőle saját példányt otthonra, de abban azonban biztos vagyok, hogy bármikor leülnék vele egy újabbat lAzulni.

Nincsenek megjegyzések: