2018/05/10

Lords of Waterdeep


Feketebot Khelben gondterhelten dőlt hátra karosszékében. Ujjait egymásba fonta, miközben a ráncok elmélyültek a homlokán. Gondban volt. Vízmélyvára urai az utóbbi időben igencsak megerősödtek, és a város befolyásáért folytatott, egymás közötti, intrikákban bővelkedő harc csak még bonyolultabb lett.
Ahogy gondolkodott, miként tudna az általa előnyösebb területeken, a hadviselésben és mágiahasználatban, előnyt kovácsolni, egyre jobban elmélyedt gondoltaiban...

A Lords of the Waterdeep játék egy az AD&D kötődésekkel bíró munkáselhelyezős társasjáték. Faerűn egyik legikonikusabb városának urainak szerepébe bújhatunk. Ahol az ő titkos céljaikat kell minél nagyobb számban teljesíteni. Ugyan más küldetések is hozhatnak győzelmi pontokat, de a végső elszámolásnál igencsak számít, hogy mennyi ránk szabott feladatot teljesítettünk.

Mi van a dobozban?

Maga a doboz az egyik kedvenc társasjáték dobozom. Szerintem nagyon jó belső inzertet kapott, amiben remekül, könnyen elérhetően elférnek a tartozékok. Az más kérdés, hogy a - sokak szerint - kötelező kiegészítő komponensei már nem férnének el az alapjáték dobozában, ha nem venném ki a dobozbelsőt. Én jelenleg is a két eredeti dobozában tartom őket, sok-sok felesleges levegővel kitöltve.

A szüleink szerint a Khelben sok a vitamin.
A játékhoz kapunk egy nagyon szép játékostáblát, ami Vízmélyének egy részletét ábrázolja. Ezen kell majd elhelyezni a vastag kartonlapkákból álló épületeket, a különféle kártyalapokat, a „munkásainkat”, azaz ebben a játékban ügynökeinket, valamint a kalandozókat megtestesítő fakockákat.

Úgy gondolom, hogy a tartozékokat és azok minőségét illetően nem lehet panasz. Azaz talán két dolgot kivéve. Az egyik, hogy kalandozók egyszerű fakockák, amik valamelyest ölik a tematikát. Ezzel kapcsolatban majd a későbbiekben írok még valamit.
A másik pedig a kisebb kartonelemek. Ezeket elég nehéz ki- és visszapakolni. A sárga, zöld és piros színárnyalatok az épületjelölőknél elég hasonlóak. Valamint a pénzek esetében egy kicsit logikátlan, hogy 1 és 5 értékűek, amikor a játékban a pénzes akciók többsége néggyel osztható szám. Ezért vannak olyanok, akik a holdsarló alakú pénzeket 4-es értékűnek használja.

A játék célja

Nagyon egyszerű, a játék végén nekünk kell rendelkezni a legtöbb győzelmi ponttal. Ezeket megszerezhetjük azonnal a teljesített küldetésekből, valamint a játék végén meglévő készleteink alapján. Ezen kívül fontos még, hogy a játék elején kapott titkos szerepünkhöz tartozó küldetésekre figyeljünk, mert ezekből plusz győzelmi pontok szerezhetőek. 


A játékmenet

A játék elején a játékosszámtól függően kapunk ügynököket. Ők azon „munkásaink”, akiket a város különböző pontjaira kell helyeznünk, hogy onnan nyersanyagokat szerezzünk be. A körünk során ez az egyik akciónk, míg a másik, hogy egy meglévő küldetést teljesítsünk, ha adott hozzá minden.

Elég jövedelmezőnek tűnik a fogolyszöktetés.
Csak kell a csapatba 4 tolvaj és két mágiahasználó.
Nem is beszélve a kenőpénzről
Térjünk vissza a munkáselhelyezésből adódó lehetőségekre, amik a játék lényegét teszik ki. Elsősorban szerezhetünk „nyersanyagokat”, amik a fakockákkal ábrázolt kalandozók. Így kerülhet a saját „készletünkbe”, kocsmánkba egy akcióval 1 pap, 1 mágus, 2 tolvaj, vagy 2 harcos.

Egy másik akcióhelyre téve ügynökünket, kaphatunk 4 aranyat. Egy következővel megvehetünk egy épületet, ami a későbbiekben újabb nyersanyag termő hely lesz, valamint adhat a tulajdonosának bónuszokat.

Vízmélye kastélyát használva mi lehetünk a kezdőjátékosok, valamint kaphatunk egy később felhasználható intrika kártyát.

Ezen ügynökeinknek egészen az ötödik körig várniuk kell
Lehetőség van a korábban megszerzett intrika kártyák kijátszására is. Ez amúgy egész jó akció, mivel az intrika kártyákkal vagy valamilyen nyersanyagot szerzünk, vagy az ellenfeleinket lassítjuk egy kötelező küldetés végrehajtásával (amit kötelező a többi küldetéskártyája előtt teljesíteni), vagy egyéb büntetéssel. Az intrika akció további jó tulajdonsága, hogy miután minden játékos lerakta az összes ügynökét a táblára, az intrika akcióban felhasznált ügynököket, balról jobbra történő sorrendben újra fel lehet használni más akcióra.

Ezen felül még egy akcióhely van, a Sziklaszirt fogadó, ahol küldetéseket lehet felvenni. Vagy úgy, hogy pénzt kapunk mellé, vagy intrika kártyát, vagy pedig eldobjuk a látható küldetéseket, és az újonnan felkerülőkből (vagy a pakli tetejéről vakon) húzunk egyet magunknak.

Fontos még megemlíteni, hogy az épített épületek is adhatnak különféle kalandozókat, aranyat, újabb ügynököt vagy mást. Ezek erősebbek az alap akcióhelyeknél, ugyanakkor a tulajdonosuk is húz belőle valami hasznot.

Egy játék 8 körig tart, amiben felváltva helyezzük le ügynökeinket és ha tudunk küldetést teljesítünk. Dióhéjban ennyi lenne a játék.

Mit gondolok a játékról?

Imádom, az egyik kedvencem és szerencsére a család is szereti. Ugyan majdnem egy száraz eurogame, ahol munkásokat kell letenni, erőforrásokat szerezni és ezekkel feladatokat megoldani. Sokan ennél többet nem is látnak bele, amit még tovább erősít, hogy a kalandozóink egyszerű fakockák. Szerencsére nekem elég sokat dob a játékon, hogy AD&D bőrbe van az egész bújtatva. A kártyákon valamennyire átjön a tematika, a magyar illusztrátorok által is készített képek nagyon szépek, míg a színesítő szövegek hangulatosak.

Saját készítésű kalandozókkal csak jobb a móka, nem?
Általában sokat esik arról szó, hogy ez egy fejlesztett Caylus, valamint, hogy a Yedo jobb játék nála. Ebben nem tudok véleményt alkotni, mert egyik játék táblás változatával sem játszottam még. Az biztos, hogy a Caylust minden munkáselhelyező játékot ősapjának tartanak, és onnan sok mindent sikerülhetett csiszolni olyan mértékben, hogy szélesebb játékoskört meg lehessen vele találni. Úgy gondolom, hogy a fantasy környezet miatt sokak érdeklődését felkeltette a Lords of Waterdeep. A Yedo a másik irány. Igazából azt annyira nem is igyekszem megismerni, mert a témája abszolút hidegen hagy. Lehet, hogy jobb játék, de mivel japán(?) jellegű világba van helyezve kevésbé érdekel.

A negatívumokról már korábban beszéltem, de visszatérnék újra a kockákhoz. A játékhoz lehet külön vásárolni figurákat, amik árából egy új játékot lehet venni. Szerencsére nekem egy ismerősöm le tudott gyártani fafigurákat, amiket Évivel együtt kifestettünk, és így azért mégiscsak egy kicsivel jobb lett az összkép. Még úgy is, hogy nem vagyunk sztárfestők.

Fontos még megemlíteni, hogy a játék kapott egy kiegészítőt is a Scoundrels of Skullportot is, ami tovább növeli a játékélményt és sokak szerint ezzel teszi teljessé a Lords of Waterdeepet.
Mindenesetre az alapjátékot is remekül lehet játszani 2-5 főig, és úgy gondolom, hogy minden létszám mellett egészen jól működik. A kétfős játék esetében az intrikák ugyan veszítenek valamit az élükből, de a kötelező küldetéssel való támadás élét elveszik az olyan intrika lapok, amikor úgy kapunk valamint, hogy a másik is kap, és nincsen harmadik, negyedik vagy ötödik személy, aki meg semmit.

A Lords of Waterdeep egy remek munkáselhelyezős játék, amit őszintén tudok ajánlani minden családnak, ahol egy kicsit beszélnek angolul. Ugyanakkor jó lett volna ezt is magyarul látni a polcokon, de mivel a játék már közel 6 éves, ezért ebből valószínűleg nem lesz már semmi.

1 megjegyzés:

Alex J. Cavanaugh írta...

Fantasy board game - I'll look for that one!