2014/08/15

A galaxis őrzői

Régen volt már arra példa, hogy egy filmet moziban szerettem volna megnézni, arra pedig pláne, hogy pont magyar premier napon. Ami ugyan pont két hetet késett a nemzetközi bemutatóhoz képest. Ennek köszönhetően nemzetközi kritikák már léteztek és azok nagy többséggel pozitív hangvételűek voltak. Ezért is nagyon vártam, hogy mit kapok majd a pénzemért, milyen A galaxis őrzői.
 
Két külön forrásból érkező kritikának valósságáról szerettem volna valami bizonyságot kapni. Az egyik azt állította, hogy "ez a legjobb Star Wars film A jedi visszatér óta", a másik pedig, hogy "ez nem olyan képregény film, mint a korábbiak, hanem egy vérbeli sci-fi". Mondanom sem kell, hogy ezek az állítások csak tovább növelték várakozásomat. Nézzük, hogy mit kaptam...
 
Az első képsorok alapján a bevezetés egy kicsit lassúnak ígérkezett, egy picit talán lelombozónak is tűnt, de a végén kiderült, hogy mindenképpen szükséges volt. Megtudhattuk, hogy a 8 éves Peter Quill, a későbbi Űrlord (Star Lord) hogyan, milyen körülmények között kerül el otthonról.
 
Aztán rögtön bele is csapunk a lecsóba. Afféle modern Indiana Jonesként elrabol elrabol egy gömböt, ami után a galaxis nagy része, a híres/hírhedt Thanosszal az élen, őrá vadászik. A szerencsétlen véletlenek folyományaként Peter Quill végül börtönbe kerül az egyik egyik rá vadászó bérgyilkossnővel, a zöld Gamorával, az eszelős Drax-szel, a mosómedveszerű zsenilénnyel Mordállyal (Rocket) és növénylény cimborájával Groottal. Egy közös cél összehozza őket, aminek következtében majd nekik kell megmenteni a galaxist.
 
Már az előzetesekből látszott, hogy A galaxis őrzői nem akarja magát túl komolyan venni és ez nem a Bosszúállok fémjelezte vonulat lesz. A film tele volt poénokkal, és mégha nem is röhögtem el magam túl gyakran, néha arra eszméltem, hogy vigyorgok, mint egy kisgyerek. Mert A galaxis őrzői nagyjából azt adta, amire számítottam.
 
Tele volt popkult utalásokkal, ráadásul annyival, hogy talán nem is vettem észre mindent. A teljesség igénye nélkül említenék pár dolgot. Az Indiana Jones utalást már említettem, de szinte ugyanabban a jelenetsorban megjelent előttem a feledés homályába került Rocketeer című alkotás is. Egyes jelenetek elfértek volna akár Az ötödik elemben is, de amiből legtöbbet kaptunk az a Star Wars volt. Rengeteg olyan beállítás volt, ami szinte mintha egy az egyben a klasszikus trilógiából érkezett volna. Ahogy egyszer Peter Quill alulról a hajóba került, a bódult támolygás (szinte hallottam a közelben, ahogy Jabba felröhög) és a végén egy párbaj (ami a második Halálcsillagon folyó kardpárbajt idézte és még villámtól átvilágított koponya is volt!). Ezen felül még számos olyan dolog volt, ami George Lucas klasszikusát idézte. Maga Peter Quill gyakorlatilag egy Indybe kevert Han Solo volt, amit nem Harrison Ford játszott el. Személy szerint szeretném, ha a jövőben Chris Pratt rengeteg ilyen jellegű szerepet kapna.
 
Azon állítás, hogy ez egy jó "Star Wars-film" tehát megállta a helyét. A másik is félig meddig. Ugyan egy képregény filmet kapunk, a Marvel univerzumból, de a főszereplők nem klasszikus szuperhősök, nem nagyon rendelkeznek rendkívűli képességekkel. Ugyanakkor ez nem sci-fi, hanem egy űrben játszódó fanatasy (ahogy a Star Wars is). Egy rész alapján még nem nevezném nagyon űroperának, de szeretném, ha sok következő filmmel azzá válna. A mozi után azon gondolkodtam, hogy milyen kár is a Disney korábbi rossz marketingjéért, ami miatt bukott a szerintem remek John Carter film.
 
Nem szabad elmenni a zene mellett sem, ami meglehetősen központi motívum a filmben. A hetvenes évek egy válogatáskazettája tölti ki melódiával mozit. Saját magamtól nem hallgatnék ilyen számokat, de a filmben nagyon jól funkcionált és pozitív többletérzést adott.
 
A nagy méltatás mellett jöjjön pár negatívabb dolog is. Volt pár apróság, ami kevésbé tetszett. Elég sokszor túl pátoszosra sikerült pár jelenet, túl lassan, akár lassítva történtek a dolgok, felemelő hősies jellegű zenével. Ezekre nem sok szükség volt. Főleg a végén, amikor egy táncos(!) jelenet fordul szinte már giccses színorgiába. A legnegatívabb dolgot a tegnap mozizásban azonban nem a filmben találtam, hanem a közvetlen előtte lévő nagyon lelombozó hangulatú filmelőzetesben. Kérem, miért kellett azt oda beszúrni? Az embernek elmegy teljesen az életkedve, ami nem feltétlen jó, ha egy féktelen hangulatú filmet akar éppen megnézni.
 
A film jó volt, moziban mindenképpen érdemes megnézni, mert ilyenre találták ki a mozit. Saját magamtól újra nem rohannék ugyan újra, de mással hajlandó lennék még egyszer megnézni. Hiába a film rengeteg jósága, remeksége (coolsága), egyelőre nem gondolom, hogy rongyossá nézett klasszikussá válna. Én mindenesetre már várom a folytatást.

3 megjegyzés:

Alex J. Cavanaugh írta...

Since I unfortunately can't read your review, did you enjoy it? Wish I could read it, because Guardians is one of those movies that's fun to share.

RaveAir írta...

It was the first movie I have seen this year, and maybe the last. Not easy to organize the 3 kids and find some spare time with my wife to watch movies.

I enjoyed very much The Guardians of the Galaxy. It was suprisingly good, however not matched, not similar with the previous Marvel movies. I got a space opera instead of the "usual" superhero movie which was very good. I eagerly wait for the sequels!

I was a little bit sad about the bad marketing of the John Carter movie. Because I think that was had to be deserved the same success.

ediFanoB írta...

My wife and I want to see the movie too.
But we have to wait until the end of August.

I used google translate in order to get your post in English. But the result was not really good.

Luckily you added a comment.