2012/07/30

Jasper Kent - The Third Section

Sajnos már az előző könyv végén sejteni lehet, hogy a Danilov-sorozat harmadik kötetének főhőse nem Alekszej lesz, hanem valaki más. Szerencsére két utódot is hagyott maga után, akik részesei lehetnek a vámpírok elleni küzdelmének.

A The Third Section nem ott folytatódik, ahol az előző rész befejeződött, hanem 30 évvel később. Alekszej éppen a Szibériában van száműzetésben, fia, Dmitrij a Krími háborúban küzd éppen a Fekete-tengernél, míg a Tamara nevű lánya címbéli, titkosrendőrség-szerű intézmény egyik "alkalmazottja". Gyerekekről már nem nagyon beszélhetünk, mivel a korábbi főhős mindkét utóda igencsak 50 év körül, illetve 30 év felett található, és igazi felnőtt módjára kellene viselkedniük. Mindezek ellenére én egy picit úgy éreztem, hogy Dmitrij cselekedetei nem elég érettek, ráadásul egy szerelmi kalandból is nem éppen pozitív jelleműen kerül ki a végére.

Tamara a testéből keresi a kenyerét és a könyvbéli eseményekkor már egy bordélyház vezetője is egyben. Az élete sok keserűséget hozott, ráadásul nem is ismeri igazi szüleit. Az igazság felderítésében nevelőszülei egyáltalán nem akarnak neki segíteni, de még a több hozzátartozója sem nyújt igazi segítséget.

Közben Oroszországban - a háború túl - egyéb történelmi események történnek. Elég csak a könyv elején lévő uralkodói fát és rajta szereplő dátumokat néznünk és rögtön tudjuk, hogy miért éppen 1855-ben játszódnak az események. A cárok vérrel megpecsételt sorsa nem hagy nekik nyugvást, és a vámpírok tovább szervezkednek, hogy uralmuk alá vonják az ország vezetőjét. Az egyik vámpír nagyon berágta magát az orosz hatóságokba és kivételezett pozíciója segítségével  igyekszik saját javára fordítani az események alakulását.

A főszereplők szálai - természetesen - összefutnak, miközben Dmitrij szinte lapról lapra utáltatja meg magát, emberi gyarlóságával és viselkedésével. Szerencsére mellette annál jobban kedveljük meg féltestvérét, Tamarát, aki szinte szélmalom harcban küzd származásának kiderítése kapcsán. Egy közös ismerősük pedig mosolyogva figyeli a testvérek küzdelmeit, miközben igyekszik minél jobban kijönni az általuk kavart helyzetből.

A The Third Section szintén nagyon jó könyv, és Jasper Kent szintén nagyon jót alkotott. Egy kicsit még az orosz történelem iránt is el kezdtem érdeklődni olvasmányos regénye kapcsán. Ezt a könyvet talán az előzők ismerete nélkül is meg lehet próbálni, hiszen van pár visszautalás a múltra, amiből elég sok mindent megtudhatunk a főszereplők motivációiról. Én már nagyon szeretném olvasni a negyedik részt, amit az író még nem írt meg. Arra is kíváncsi vagyok, hogy a következő időugrás milyen meglepetéseket tartogat...

Nincsenek megjegyzések: