2012/05/04

E-book (Rockchip)

Tudvalevő, hogy Kína rengeteg elektronikus kütyü hazája. Nem csak a nagy gyártók számára készítenek - olcsó munkaerőként - eszközöket, hanem ötleteket ellop... magukévá téve saját termékeket is. Abban szinte biztos voltam, hogy egy szállítással 10-15eFt-ba kerülő elektronikus könyvolvasó nem fogja megváltani a világot és nem lesz jobb, mint egy Amazon Kindle, de egy próbát megér a dolog.

Az ebay-ről nagyjából 3 hét alatt meg is érkezett postával a megrendelt Ebook névre keresztelt készülék. Szokás szerint ilyenkor mindig elfog az izgalom és vércseként csapok le a csomag tartalmára. Egy egyszerű postai levélként feladott küldeményben, buborékos védőtasakban volt az eszköz, mellette pedig egy rövid angol nyelvű útmutató, valamint töltő és egy védőzsák volt található.

Túlzott bonyolultságot nem jelentett a kezdeti használata. A tetején található gombbal indul. Azonban ezt elég hosszan lenyomva kell tartani a be- és kikapcsoláshoz. Ezt követően egy meglehetősen egyszerű angol nyelvű menübe kerülünk, amit a készülék jobb alsó sarkában lévő iránygombokkal és a közepén lévő M-gombbal navigálhatunk. Hasznos még a számgombok használata is, amivel egy kicsit gyorsabban tudunk a kívánt menüpontba lépni. A visszalépéshez egy nyíllal jelzett gombot használhatunk.

Menüpontok

Rögtön az első és talán leghasznosabb menüpont az Előzmények, ahol a legutoljára nézett file-okat tudjuk újra megnyitni. Igen, file-okat említettem, mert az Ebook névre hallgató eszköznek csak egyik funkciója az elektronikus könyvek megnyitása. Emellett lehet még vele zenei állományokat hallgatni, valamit mozgóképes tartalmakat megtekinteni.

Az Ebook menüpontban lehet a könyveket megnyitni, egész használható formátumtámogatással: epub, TXT, FB2, PDF, PDB, SKT, HTML. Nekem sikerült .prc/.mobi-t is megnyitni, de a hosszú percekig tartó betöltési várakozás során már szinte lemondtam róla.

A Zene (MP3, WMA, OGG, FLAC, WAV, AAC, APE), Videó (MKV, AVI, RM, RMVB, VOB, DAT, MP4, FLV, 3GP), Kép, FM rádió menüpontok is meglehetősen beszédesek. Érdemes valamilyen fülest csatlakoztatni hozzá, mert a beépített hangszóró elég gyenge, valamint ha rádiót akarunk hallgatni, akkor a fülhallgató kábeljének antenna funkciója sem elhanyagolható.
Igazán nagy meglepetést a képi megjelenítés okozott, mivel elég szép kép jelent meg a kijelzőn. Egy xvid-es, 350 megás sorozatepizódot fel is másoltam a készülékre és további meglepetésemre a kép szép és folyamatos volt, ugyanakkor még feliratot is megjelenített. Igaz, a magyar ékezeteket nem nagyon támogatja. Nem tudom, hogy filmet hány percig lehet rajta nézni újratöltés nélkül, de talán egy-egy 45-60 perces sorozatra még elegendő lehet a kütyü akkumulátora. 
Külön itt említeném a lejátszásra/leállításra szolgáló gombot, amit talán máshol nem is lehet használni. Remek funkció, hogy miközben zenét hallgatunk az eszközön, tudunk könyvet is olvasni. Ha csak a zenét szeretnénk megállítani, vagy újraindítani, akkor nem kell visszamászni a menükben, hanem ezt a gombot elég megnyomnunk.

A Naptár, Felvétel és Fájlkezelő pontokat nem nagyon használtam, mivel ezekre vannak jobb eszközeim is. És különben sem erre a célra vettem a készüléket.

A Beállítások rész viszont elég hasznos. Itt lehet beállítani a fényerőt (az 5 állapot közül nekem 2-esen van), az autómatikus(sic!) kikapcsolást, az időt, valamint a nyelvet is (köztük a magyart). A rendszerinformációs részből pedig megtudhatjuk, hogy a termék neve: EBOOK, a gyártója pedig a RockChip. Továbbá itt lehet megtudni, hogy a 4gigás tárhelyből mennyit foglalunk éppen, valamint a csatlakoztatható memóriákártya telepítettségét is. Ez utóbbi egyedüli haszna akkor van, ha pl. zenéket vagy filmeket akarunk nézni, mert nem hiszem, hogy a 4 gigás tárhelyét valóban olvasásra szánt könyvekkel meg tudnánk tölteni.

Könyvolvasás

Áttérnék a lényegre, az elsődleges funkcióra, azaz a könyvolvasásra. Az Előzményekből, vagy az Ebook menüpontból elérhető filekezelővel tudjuk megnyitni az állományokat. Az epub file-okat tökéletesen kezeli, ezért ezeket javasolnám elsősorban.
Van külön elforgatás gomb, amivel lehet a nézetet állítani. Ezen kívül van lehetőség a betűméret nagyítására is másik gombbal. A lapozás az egyik legfontosabb funkció. Ezekre ugyan csináltak külön gombokat, amelyekből legalább kettőt feleslegesnek érzek. Ezen kívül, a már korábban említett iránygombok is remekül használhatóak. Az M-et használva lehetőség van egy adott lapnál könyvjelzőt beszúrni, vagy törölni, valamint egyéb beállításokat eszközölni.
A számgombok hasznossága is szinte megkérdőjelezhetetlen. Nagyon gyorsan lehet váltani velük, ha az egyik menüpontból a másikba szeretnénk menni, valamint a számokat megnyomva a kívánt oldalhoz lapozhatunk egy elektronikus könyv olvasása esetén.

Negatívumok:
 - erős műanyaghatás, low-budget kivitel
 - gyenge akkumulátor idő
 - nem igazán e-book olvasó (nem e-inkes, hanem lcd)
 - napfényben nehezen használható (mint az elektronikus kijelzős eszközök általában)
 - lassú ki- és bekapcsolás
 - nem érintőképernyős

Pozitívumok:
 - olcsó
 - nem túl nagy (7 colos lcd kijelzővel), nem túl vastag
 - könyvolvasás közben nem kell háttérvilágítás
 - rengeteg formátumot kezel
 - meglepően szép kijelző
 - nem igazán e-book olvasó (lehet rajta filmet nézni és zenét hallgatni)
 - 4GB saját tárhely

Összegzés:

A pénzünkért meglehetősen használható készüléket kapunk. Eredeti célunktól eltéríthet minket, hogy filmet is lehet nézni. Távolsági buszozás/vonatozás közben könnyen idetévedhetünk, cserébe hamarabb lemerül. Elektronikus könyvek olvasására jó, ugyanakkor nem kíméli a szemet. Cserébe ugyan kapunk háttérvilágítást, tehát este nem kell hozzá lámpa, de nappal kb. ugyanannyit látunk rajta, mint az érintőképernyős telefonjainkon. Az érintőképernyős használat szinte kívánkozik a készülékből, mégsem olyan.
Aki nem akar vagy nem tud 30+ eFt-ot költeni egy igazi könyvolvasóra, annak jó választás lehet. Csodát ne várjunk tőle, nem világmegváltó eszköz, és főleg pozitív csalódás volt. Azonban az már megéri a megfontolást, hogy inkább egy hasonló árban lévő, 7 colos kijelzőjű, androidos táblát vegyünk-e szintén Kínából, vagy ezt.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon szeretnék egy magyar nyelvű használati utasítást, mert nem tudom használni.