2010/04/06

Újabb fejlemények az ELMŰ-ügy kapcsán

Két héttel ezelőtt meglátogattunk egy ügyvédnőt, akinek elég nagy tapasztalata van a címben említett szolgáltató kapcsán. Néhány éve még a túloldalon állt, de azóta nagyon sok minden megváltozott. Nem mondta ki, de érezhető volt az, hogy tisztességtelennek érezte az áramszolgáltató viselkedését...

Mondott néhány biztató dolgot, amit most még nem osztanék meg nyilvánosan, majd csak akkor, ha ténylegi fejlődés is található az ügyben.

Szintén nem mondhatok még el olyan - biztató - dolgokat, amiket volt ELMŰ-munkatársak osztottak meg velünk. Egyik részről kiterjedt vizsgálat folyt a villanyórák mágneses befolyásolása kapcsán, amely még nem került publikálásra. Annyi azonban elmondható, hogy ezt ténylegesen független szakértők végezték, nem pedig olyanok, akiknek esetleg valami érdeke származhat abból, ha az áramszolgáltató igényét tartja szem előtt.

Miután az RTL Klub-os híradóban lement a riport, valamint a Tékozló Homáron megjelent az ügyünkkel kapcsolatos írás, a problémánk iránt többen kezdtek el érdeklődni, mivel vélhetően hasonló csapdába estek. Köztük is volt olyan egyén, aki azt állította e-mailben, hogy tud olyan "szerelőről" az ismerettségi körében, aki szándékosan rongált/rongál meg a mérőeszközöket. Én azért azt sem tartanám kizártnak, hogy maguk a villanyórák lehetnek eleve rosszak, csak itt nem hívják vissza őket, mint azt egy valamire adó autómárka megtenné.

Arról meg ugye eleve nem tehetnek, hogy nem tudják szolgáltatni a konstans feszültséget, hibahatáron belül, ami szintén okozhat ilyen gondokat. A magyar piacon lévő viszonylagos monopolóliumnak azért vannak előnyei... Főleg, ha még kötelezve sem vannak a hálózat megfelelő fejlesztésére és karbantartására. Tulajdonosi szemmel ezt nem is rónám fel, mivel az elsődleges cél a lehető legmagasabb profit elérése lehet. Általánosságban az áramszolgálatóknak, egy jó orvoshoz hasonlóan, "nem kezelnie kellene a tüneteket", hanem talán "gyógymódot kellene találnia a betegségre".

Mindenesetre a leveleink több helyre is elmentek, és - meglepő módon - a Magyar Energia Hivataltól e-mail formájában már választ is kaptunk. Igaz, hogy csak további adatokat és papírokat kérnek be, de már ez is valami. Van remény, hogy a dolgot nem vesznek el a bürökrácia temetőjében, és hogy a nagy hivatalok nincsenek a nagyvállalatok zsebében.

Évi jelenleg a választ fogalmazza, valamint a rendelkezésünkre álló bizonyítékokat csatolja. Amennyi időt és energiát beleölt ebbe a dologba, már egyszer viccesen meg is jegyezte, hogy talán lassan ideje lenne elvégezni egy olyan egyetemet is, ahol ügyvédi diplomát osztanak, és aminek segítségével ki lehet állni az ilyen ügyek mellett. Mert, sajnos, ezek csak egyre sorakoznak...

A dolog már odáig fajult, hogy már nekem is voltak rémálmaim a villanyórákkal és az ELMŰ-vel kapcsolatban. Meglehetősen durva, hogy félelemben és rettegésben tartják az állampolgárokat.
Mindenesetre talán lehet valami az összeesküvés elméletemben, amiben egy fiktív áramszolgálatóval kapcsolatban írtam gondolatokat, mivel az ELMŰ perrel fenyegette az egyik fogyasztók védelmét előtérbe helyező internetes újságot. Nem voltak néven nevezve, de gondolom valamiért magukra vehették az akontroll cikkjét.

Nincsenek megjegyzések: