2010/04/29

Becstelen brigantyk (Inglorious basterds)

Sajnos ezzel a bejegyzésemmel igencsak sikerült megcsúsznom. Már nem csak azért, mert viszonylag elég későn, és nem a mozi- vagy dvd-megjelenést követő néhány napban vagy hétben láttam a filmet, hanem azért is, mert a róla kialakult gondolataimmal is vártam néhány hónapot. Így sajnos elég sok minden, a filmmel kialakult véleményem elmém kukájába hullott.

Először is szeretném leszögezni, hogy nem vagyok az a nagy Tarantino rajongó, aki minden egyes filmje kapcsán megőrül. Voltak nagyon jó filmjei, amiket akár többször is elő lehet venni újranézésre, de voltak bőven olyanok is, amiket eddig még nem volt kedvem megnézni. Lehet, hogy a Becstelen brigantykkal is azért késtem ennyit, mert vártam, hogy mi lesz majd az egész lecsengése, és hogy mennyi lesz értékelhető, ha már nem lesz friss a tapasztalat. Az értékállósság ugyanis nagyon jól érzékelteti egy film valódi értékét. Én egy Star Wars vagy LOTR filmet bármikor meg tudnék nézni, de pl. az Avatar esetében egyáltalán nem érzek késztetést az újranézsére, hiába volt akkor élmény 3D-ben látni.

Becstelen brigantyk... hogy lehet ilyen idióta magyar címet adni? Igazából az ég világon semmi bajom nem lenne a címmel, ha nem lenne be az a nyavajás y! Ez most "trendy"? Enélkül nem állt volna meg a film? Ugyanolyan idióta címadás, mint a Sith-ek bosszúja kötőjellel... Mndegy... lendüljünk túl az előbbi problémánkon és végre írjak valamit a filmről is.

Számomra a második világháborús történetek mindig is izgalmasak voltak. Persze nem pont azok a filmek, ahol a zsidóság szenvedése van kiemelve, hanem ahol történik valami izgalmasabb is. Ez most lehet, hogy szívtelennek hangzott, de akkor is ez van.

Ez sem lenne valódi amerikai film, ha nem lenne benne valami zsidó vonal. Ugyanis a film eleve arra épül, hogy a németek üldözik és irtják őket, ők pedig menekülnek. Azonban itt van egy kis fordulat, hiszen verbuválódott egy olyan alakulat, ami főleg zsidókból és egyéb nációkból áll, és fő céljuk a nácik gyilkolászása (fura a nációk szót használni egy "nácis-film" esetében, főleg egy mondaton belül). A nácivadászok vezetőjének nem kisebb szereplőt szerzett meg Tarantino, mint Brad Pitt-et. Akiről persze előzetesen azt gondoltam, hogy majd ő fogja elvinni a hátán a filmet, de nem így lett, és ez egyáltalán nem is baj. Talán a BB esetében nem is beszélhetünk igazi főszereplőről, mert ilyenből több van. Főleg, hogy mennyire több szálon futnak a cselekmények. A szereplőkre külön szót nem is nagyon vesztegetnék, hiszen a film világában járatosak tudják, hogy a náci "barátunkat" alakító Christoph Waltz Oscart kapott... Rajta kívül még megtaláljuk a BB-ben Eli Roth-ot, Til Schweigert és B. J. Novakot is.

Maga a film zseniálisan indul. A nagyon feszült párbeszéd előre fogja hozni, hogy itt bizony valami nagyon durva dolog fog történni. Amit még rögtön az elején megtapasztalhatunk az a film többnyelvűsége. Nézhetjük mi szinkronizáltan, a film 2/3-ban úgyis más nyelven fognak beszélni. Szépen váltogatnak az angol, német és francia nyelvek között. Tarantino erre rá is játszik egy esetben, ugyanis nácivadász hőseink olasz művészeknek adják ki magukat a film vége felé. Ott hangzik el egy olyan zseninális párbeszéd, ami nagyjából így hangzik:
- Te leszel a 3. olasz.
- De hisz' én nem is tudok olaszul.
- Ezért leszel csak a harmadik.

A film többnyelvűsége onnan is jön, hogy jól elkülönített fejezetekre bontható. Nem csak egy személy nézetéből követjük végig az eseményeket, hanem több szemszögből. Persze a végére a szálak összeérnek, és egy olyan végkifejletben lesz részünk, amire talán nem is számítunk.


Szerencsére nem veszi túl komolyan magát a film, és nem igyekszik valós történelmi eseményekre építeni, vagy túl realisztikusan venni dolgokat. Így lehet azon izgulni, hogy vajon sikerül-e felrobbantani vagy felgyújtani a mozit, vagy hogy lesz-e olyan hős, aki túl fogja élni az egész "kalandot". Szerintem lesznek meglepetések.

Elég erős konrasztjaival viszont eléggé meg tudja hökkenteni a nézőt. Pl. Évi pont akkor kapcsolódott a filmnézésbe, amikor éppen skalpoltak.

A durvább jelenetek ellenére a filmet kifejezetten megnézésre ajánlom, mert egy nagyon jó alkotás lett. Szerencsére a történet is lezárt, tehát nincs bennem az az érzés, hogy azonnal szeretnék látni egy folytatást.

Nincsenek megjegyzések: