2010/02/03

Lőrinc László: Az elátkozott hajó

Évi egészen véletlenül vaterázta be ezt a könyvet, mivel az áruk felkínálója azt mondta, ha sikerül 10.000Ft felett tőle árukat venni, akkor ingyenesen feladja a csomagot. A néhány pluszban rendelt könyv között ez a megviselt borítójú regény is ott lapult.


Mivel nem használta a középső L. betűt, ezért azt hittem, hogy az író egy korai zsengéje, aztán ki sikerült wikipédiázni, hogy egyáltalán nem. Már 1972 óta írt könyveket, azaz 1989-re igencsak be kellett volna érnie. Érdekes módon az az év elég termékeny volt a részéről, mert 4 könyve jelent meg Lőrinc (L.) László néven, 4 könyve Leslie L. Lawrence néven, míg egy Frank Cockney néven. Ez utóbbi már csak azért is meglepő, mert 9 könyvet kiadni egy évben egészen szép teljesítménynek tűnik, pláne ilyen minőség mellett, és ezt most nem pozitívan mondom.

A nagyjából 200 oldalas könyv távolról sem nevezhető remekműnek. Tele van párbeszédekkel, a környezetleírás nagyjából nulla, és sok helyen csak találgatni tudjuk a körülményeket. Az abszurd jelenetekkel olykor már saját maga paródiájával fajul az egész. Próbál ugyan Laci bátyánk viccesnek és humorosnak mutatkozni, de ez a kísérlete egy kicsit kudarcba fullad.

A történet szerint néhány személy különös körülmények között eltűnik a világ többi lakója számára. Az egyik szál az őket felgöngyölítő nyomozás, ami már több helyen is megmosolyogtató. Az egyik legviccesebb, hogy az egyik szereplőt Michael Jacksonnak hívják és történetesen fehér. Ez külön meg van említve, tehát gyaníthatóan a könyvben az összes szereplő fehér lehet.

A másik szál pedig a hajón történtek. Itt sokkal jobban megjelenik a fantasztikus szál, de azért a bombánál (és persze a könyv első felében lévő eseményeknél is) kedvem lett volna nekiszaladni az írónak, nem is beszélve magáról a rejtélyről...

Ezek ellenére a könyv olvastatta magát, és a hibáival együtt elég szórakoztató is volt. Jól esett egy kicsit mást olvasni a fantasy könyvek után és közben.

Nincsenek megjegyzések: