2010/02/15

Néhány filmmegtekintés 2010 januárjából

Az év első hónapjában sikerült néhány filmet megnéznem, és mivel ezek közül egyik sem volt valami túl nagy durranás, ezért inkább egy bejegyzésben tennék róluk említést.

Gamer (Játék a végsőkig)
Egy olyan jövőbeli világban játszódik, ahol a virtuális valóság egyedi módon jelenik meg. A lényeg, hogy míg a való világban a játékosok a hálózaton függenek és az egyedi számítógépeiket használják, addig a "játékvilágban" élesben történik minden. Az egyik virtuális valóság egy Sim-szerű cukorvilág, ahol kedvünkre testreszabhatjuk az általunk irányított karaktert (aki valójában egy színész), majd különböző cselekedeteket hajthatunk velük végre. A másik ilyen virtuális valóság, ahol börtönbüntetésre ítélt rabok élesben háborúznak egymással. Aki bizonyos számú küzdelmet túlél az szabad lehet. Persze ezt még senki nem érte el, és ugye a film arról szól, hogy valaki ennek a közelébe ér.

A film egyszerre több sebből vérzik, és akkor még nem is beszéltem a "színészi" játékról. Nem is tudom, hogy mit lehetne elvárni egy Gerald Butlertől és egy elhízott Val Kilmertől. Egyszeri szórakozásnak talán még elmegy, de a most felsorolt filmek közül ez a leggyengébb.

Surrogates (Hasonmás)
Kronológiailag ez a film következett, de a rangsor alapján is ez következne, ha a rosszabbtól a jobb felé haladnék a listán. A minőségiességet nem kizárólag Bruce Wills jelenti... Itt egy olyan jövőkép jelenik meg, ahol az emberek szintén otthon vannak, a világtól elzártan, így nincsenek kitéve különféle fertőzéseknek. A kapcsolatra a virtuális módon irányított robottesteiket használják. Furcsa volt egy nagyon fiatal kinézetű Bruce Willist követni a film elején.


Ezen idilli világban is bekövetkezik az első nagyobb probléma. Egy olyan gyilkosság történik, ami kihatással van az őt irányító személy életére is, azaz nemcsak a robottest hal meg, hanem maga az irányító személy is.

A filmben elmegy a nyomozós szál, valamint az akció részekkel sincsen túl nagy baj. A fő gond, hogy igazából úgy gondolták ez egy A típusú film lesz, végül csak egy B mozi jött ki belőle. Talán jobban élveztem volna, ha nem késő este nézem meg és nem akartam volna közben többször is elaludni. Úgy érzem, hogy a film alapjául szolgáló iromány sokkal ütősebb lehet.

The Tournament (Bérgyilkosok viadala)
Ez már eredetileg is B kategóriájú besorolásban indult, tehát eleve úgy áltam neki. Bár az igazat megvallva az első kettő iránt sem tápláltam túlzott elvárásokat. Ennek ellenére mégis ez tetszett a legjobban.


A film véres, tele van mészárlással és gyilkossággal, tehát eleve csak olyannak ajánlanám, akinek nincsen ellenérzése a valóban 18-as karikát érdemlő mozgóképes alkotásokkal szemben. A magyar cím igazából eltalált, mert két szóban összefogja a lényeget.

A szereplők önként résztvesznek egy olyan viadalon, ahol pénzért és dicsőségért le kell győzniük a többi bérgyilkost. Ennek érdekében "hegylakózniuk" kell, azaz a végén csak egy maradhat. A dolog nehezítve van annyival, hogy mindenkibe beleültettek valamit, amivel azonosítani tudják a helyüket. Azt persze nem árulták el, hogy ez az eszköz bombaként is funkcionál.

A film bővelkedik a gyenge alakításokban, az erőtlen történetben és más ötlettelenségekben, de mégis bőven szórakoztató.

Nincsenek megjegyzések: