2010/02/25

Stephenie Meyer: Újhold (New moon)

Mint ahogy azt már a napokban említettem, jelenleg a harmadik kötetet olvasom. A második kötet is nagyon olvastatta magát, ezért gyorsan sikerült átlendülni rajta.

Az írónő vámpíros-szerelmes-történetes írása ott folytatódik, ahol az előző abbamarad. Persze az első száz oldalon belül megtörténik maga a bonyodalom, amire a könyv címe is utal. Nos, mi jut eszébe mindenkinek a holdról? Persze, a vérfarkasok. Persze ők is jók, akár csak kedvenc vámpír barátaink. Ezzel már sokadszorra veri ki a biztosítékot egyes vámpíros és vérfarkasos horror imádó barátainknál. Hogy is van ez?

És persze Bella is megtalálja a hiánypótlást, a már első kötet szerint is esélyes, Jacob személyében. Akiben már akkor is ott lapult a potenciális vérfarkas.

Jelen könyv is igencsak jól olvasható, bár át kell magunkat tenni a szokásos lelkizéseken. Persze, ezen felül ott vannak olyan nyilvánvaló "hibák" is, amiken elég nehezen lehet túllendülni. Felmerül a kérdés, hogy hol voltak eddig a vérfarkasok? Miért csak mostanában jelentek meg újra? Meg persze ott van a már amúgy is képtelen "szerződés" a két rivális között.

A történet meglehetősen lassan nyúlik, ami várható is, mert a sok oldalban még nem akar az írónő minden poént ellőni. A vége elég érdekesen alakul, és talán túl valószínűtlenül is (érdekes a valószínűtlent említeni egy misztikus lényeket is tartalmazó könyv esetében). Nekem egy kicsit durva ugrásnak tűnik, hogy a nagy melankólikus helyzetből egyszer csak máshol terem a mi kicsi Bellánk.

Aztán lehetne beszélni a különleges képességéről is, ami talán előre fogja vetíteni, hogy vámpír lesz. Kérdés, hogy ezt hol tudja kihasználni, ha tényleg átalakul, illetve ez milyen előnyöket nyújt majd számára. És az hogyan lehet, hogy Alice mégis lát vele kapcsolatos dolgokat? Furcsa.

Mégis, mint írtam a könyv emészthető. Több blődséget tartalmaz, mint az előző rész, de mégis alig vártam, hogy oldal oldalt kövessen, és folyjon előre a történet. Most a harmadik kötettel egy kicsit meg vagyok akadva, de úgy gondolom, hogy hamarosan majd arról is fog jönni egy írás a részemről.

Nincsenek megjegyzések: