2009/02/18

Az őslakó (The man from Earth)

Ritka egy meglepetést okozott ez a film. Emlékeim szerint még Dusi haverom (nem sportmániás ex-kollégám, hanem a külföldi ex-klántársam) ajánlotta a tavalyi év végén, amit persze néhány napra meg is néztem... Igen, kedves blogolvasó, most jutottam el oda, hogy erről is írjak valamit.

Szóval elég nagy meglepetést okozott a film.

Az angol cím alapján egyértelmű, hogy egy sci-fit várunk, és a körítés ellenére azt is kapunk. Persze itt lehet, hogy sokan felhördülnek, mert számukra egy ilyen alkotást el nem lehet képzelni fura kinézetű idegen lények, valamint látványos űrcsaták nélkül. Itt azonban még egy árva robot vagy droid sem látható. Azonban ez mind nincs, de kapunk egy kőkemény tudományos-fantasztikus alkotást.

A film zsenialitása a beszélgetésekben van... más nem is nagyon történik a filmben. A nyitó kinti helyszinről bemennek egy nappaliba, és ott társalognak egymással. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi érdekes vagy izgalmas lehet egy ilyen filmben. Ezzel csak az a gond, hogy ezt nem lehet megmondani, mert látni kell. Nagyon megdöbbentő beszélgetések folynak, amin érdemes utólag elgondolkodni. A szkeptikusok jót fognak ugyan az egészen mosolyogni, az erős vallási érzelmekkel rendelkezők a spanyol inkvizícióért kiálltanának (most eszembe jutott egy Monty Python epizód), valamint a társaságban nézők biztosan vitatkoznának egyet a megnézést követően.

A film szereplői is teljesen idegenek, nincsenek sztárok, csak úgymond átlagos arcok. Ide nem is kell, hogy valaki szépfiú legyen vagy bombanő. Egyszerűen nincs rá szükség, a film anélkül is működik.

Ha van szabad másfél órátok, akkor ki ne hagyjátok.!

(Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ezt a bejegyzést már kedd reggel elkezdtem gépelni, csak még nem volt időm befejezni. Az akkor reggelt fogant gondolataim azóta jelentősen átalakultak, és elég sok mindent elfelejtettem. Azonban abban teljesen biztos vagyok, hogy a filmet nagyon élveztem, és hogy bátran merem mindenkinek ajánlani.)

Nincsenek megjegyzések: