2010/05/04

Párbeszéd a fogyasztók tájékoztatásáért (az ELMŰ-ügy kapcsán)

Az http://www.akontroll.hu/ nevű Országos Fogyasztóvédelmi Oldal képviselői egy konferenciát fognak tartani 2010. május 14-én, aminek a programját itt alant találjátok vagy pedig a http://www.akontroll.hu/bel1.php?ssz=423 oldalon. Külön megemlíteném, hogy Évi aktívan is részt fog venni ezen az eseményen.

Energiára szükségünk van. Ez nem kérdés. De milyen áron? Az már igen…
Ezt a pénztárcájában és önérzetében mindenkit érintő kérdéskört veszi górcső alá a téma hazai és uniós szakértőinek meghívásával a Társadalmi Unió-MÚOSZ Fogyasztóvédelmi újságíró klubja.

Elektromos-áram közműszolgáltatók, hatósági-, fogyasztóvédelmi szakértőkkel (Magyar Energia Hivatal, NFH, stb.), fogyasztóvédőkkel, a témában érintett „panaszosokkal” és a média képviselőivel sajtó-kerekasztalbeszélgetésen vitatják meg és világítanak rá együtt:

Tényleg csalhat-e a villanyóra? címmel

Budapesten 2010. május 14.-én 13 – 16 óráig a MÚOSZ Székházban (Bp. VI., Vörösmarty u. 47/a)

Tervezett program, felvetések
Miért kiszolgáltatott a fogyasztók helyzete a közműszolgáltatókkal szemben? Feljelentheti-e, elítélheti-e a fogyasztót a szolgáltató nem bizonyított gyanú alapján? Megbírságolhatja-e többszázezer forintos nagyságrendben? Behajthatja-e a nem bizonyított túlfogyasztást? Az EU-ban szabályozott-e a kérdés? Hovatovább miért olyan bonyolultak a számlák? Hogyan tehetők egységessé, közérthetővé az Európai Unión belül?

Kerekasztal-beszélgetés résztvevői, akik külföldi és hazai kutatási eredmények tükrében bemutatják a mérőberendezések működését - általában tapasztalható – csalhatatlanságát:

Levezető, moderátor: Balogh Dezső, okl. villamosmérnök, a NFH nyugalmazott vezető főtanácsosa
13.00-13.15 Vitaindító Balogh Dezső: Tényleg csalhat-e a villanyóra?
13.15-13.30 Közműszolgáltatók kontra kiszolgáltatott fogyasztók… Mi a helyzet az EU-ban? „Egységesített és érthető energiaszámlákért Európában” kampány ismertetése
Felkért hozzászóló: Herczog Edit EP képviselő
13.30-13.45 Nem bizonyított gyanú alapján megbírságolt fogyasztók esetének ismertetése (5-5perc)
Felkért hozzászóló panaszosok: Halász Éva Ágnes, Dr. Éry Pál, Kőhalmi Tamás
13.45-14.15 Manipulálhatja-e a fogyasztó mérőóráját?
Felkért hozzászólók:
Dr. Jeszenszky Sándor a műszaki tudományok kandidátusa, egyetemi docens (15 perc)
Fodor József osztályvezető, Mátyus Péter főelőadó ELMŰ Hálózati Kft. (15 perc)
14.15-14.30 Bizonyítás kérdése: a vélt csalást kinek, és milyen formában kell igazolnia? Mikortól számít bírságolhatónak – azaz bizonyítottnak - a csalás a vonatkozó törvény szerint?
Felkért hozzászóló: Dr. Magyar György szakjogász
14.30-14.45 Mit tehet a kiszolgáltatottság ellen a Magyar Energiafogyasztók Szövetsége?
Felkért hozzászóló: Porpáczy Dezső alelnök
14.45-15.00 Mi a szerepe az ellenőrzésben, a vitás kérdések megoldásában a NFH-nak?
Felkért hozzászóló: Dr. Mándi Martina fogalmazó, szolgáltatási ügyintéző Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH)
15.00-16.00 Interaktív óra - kérdések-válaszok, vita
A rendezvény témája közérdekű, ami fogyasztóvédelmi-, tájékoztatási-, jogi szempontból vesz górcső alá fontos felelősségi kérdéseket. Számítunk a hatósági szakértőkre, a sajtó és a témában érdekelt fogyasztóvédelem hazai képviselőire! A rendezvényről tudósítás jelenik meg az Akontroll.hu weboldalon, a MÚOSZ, valamint az e-Masa weboldalán, hírlevelében és más – meghívott - sajtóorgánumokban.
Szervező: TU-MÚOSZ Fogyasztóvédelmi Újságíró Klub a Társadalmi Unióval, és az A Kontroll fogyasztóvédelmi újság (web)szerkesztőségével, valamint a MÚOSZ Nonprofit és Fogyasztóvédelmi Szakosztálya együttműködésével. Jelentkezéseket várjuk május 13.-ig: info kukac civilkomp.hu vagy szakoszt kukac muosz.hu (Vajda Márta 06/30/910-1047)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ide, a zugügyvédre vagy a homarra megirhatnád mi volt az értekezleten
üdv
horex
lehet igy sem megy el?