2010/05/31

Az ELMŰ nélkül nem telik el hét...

Ezektől nehezen szabadulunk...

Bármennyire is tűnt kedvesnek (azt le sem merem írni, hogy normálisnak vagy jófejnek) az ELMŰ szóvivője az e-mailben, amikor megígérte a kamatvisszafizetést és a helyszínfelmérés, az egész csak félsiker volt. Azt korábban megírtam már, hogy végül megkaptuk a kamatokat, de azt még nem, hogy mi volt a múlt hét pénteki helyszínfelmérésen.

Ketten érkeztek, mert egyedül vélhetően félnek, meg más kérdés, hogy így az egyik el tudja terelni a figyelmet, míg a másik intézkedik. Tipikus rabló módszer lehetne... De ne legyek most túl gonosz, bár lehetnék. Feleségem volt itthon, mivel én általában délben a munkahelyemen vagyok (nem írhatom, hogy dolgozom, mikor nagy eséllyel, akkor ebédelek). Kiderült, hogy igazából nem is néztek meg semmit, nem is mértek fel semmit, csupán csak egyezkedni akartak. Valamiért azt szeretnék, hogy beismerjükazt, amit nem követtünk el. Elmondták, hogy a főkapcsolóról ők nem tudnak semmit, pedig elvileg azt ők engedélyezték (ha van), és nekik kellene tudni. Felajánlották, hogy esetleg pár száz ezer forintért a szomszéddal kiépíttethetünk velük egyet. Milyen jó fejek...

Feleségem feltett nekik néhány kérdést, amikből az tűnt ki, hogy igazából nem szakembert, hanem egy segéd-szóvivőt küldtek ki, aki megpróbált diplomatikus válaszokat adni..., ha éppen nem szólta el magát. Évi elmondása szerint a végére sikerült felidegesíteni. Vélhetően azért, mert túlságosan vert helyzetben érezhette magát, és túl kemény kérdéseket kapott. Lássuk, hogy mik is voltak ezek.

Kérdés1: Van-e valami kimutatásuk arról, hogy milyen területeken vagy milyen órák esetében vannak mágnesezési esetek?
Válasz1: Nekik ilyesmire nincsen szükségük.
Megjegyzés1: Miért is lenne érdekük ezekről statisztikákat készíteni? Még a végén be kellene ismerniük, hogy az ilyen esetek egy részében valóban ártatlan a fogyasztó.

Kérdés2: Miért nekem kell vigyáznom az ő tulajdonára?
Válasz2: Ők hogyan is ellenőrizhetnek annyi órát, amennyijük van, és ugye mindegyik más-más helyen található. Szerintük egy biztosító sem vállalna közel két millió villanyórára biztosítást.
Megjegyzés2: Mikor erre Évi feltette az újabb kérdést, hogy volt-e erre törekvés, akkor erre nem kapott választ.

Kérdés3: A katabox véd a mágnesezés ellen?
Válasz3: Igen, ez teljes védelmet biztosít. BIZTOSAK lehetünk benne, hogy ezt NEM LEHET MEGMÁGNESEZNI!

Kérdés4: Akkor miért nem így szerelik automatikusan az órákat, és miért nem tájékoztatják a fogyasztókat?
Válasz4: Nem akarják szétkürtölni, hogy van ilyen lopási lehetőség.
Megjegyzés4: Ez szerintem egy nagy baromság. Hosszú távon úgyis ők járnak jól, és akkor meg miért is csinálnának bármit is.

Kérdés5: Nyugodtan alszik-e, hogy ennyi embert így megkárosítanak és tönkreteszik idegállapotukat?
Válasz5: Műszakilag igen.

Kérdés6: Hogyan védhetem meg a villanyórámat?
Válasz6: Be kell menni az ügyfélszolgálatra, ahol megmondják a módszert, az összeget és minden szükséges tudnivalót, de ők (mint szakemberek, akik emiatt jöttek) nem tudnak mondani semmit.

Feleségem még azt is felvetette, hogy aki egy kicsit utánanéz interneten a témának az úgyis ki fogja onnan tudni olvasni, hogy egy idő után a mágnes nem lassít, hanem gyorsít, és hogy nem fog ezzel a módszerrel jól járni. Erre azt mondta a fickó, hogy ne tudjuk meg mennyien akarnak így áramot lopni, és hogy a mágnes árulóktól a vevők eleve ilyen céllal kérik a mágnest.

A végén még hozzátette, hogy egy 70 éves orvostól elvárható, hogy kellő szakismerettel rendelkezzen a villanyórájáról. Mi most sem 70 évesek nem vagyunk, sem orvosok... nem is értem, hogy ezt miért mondhatta. De egyáltalán miért várható el - szerintük -, hogy mindenről mindent tudjunk?

Ezt követően még azt mondta feleségemnek, ha Évi "úgyis mindent tud mindenről, és nála sokkal jobban, akkor miért van ő egyáltalán itt?", valamint, hogy akarunk-e egyeztetni.

Összességében elmondható, hogy több dologban is nem mondott igazat. Itt most arra gondolok, hogy ahogy elmondása szerint bejött a társasház kapuján, úgy sem elvileg sem gyakorlatilag nem tudott volna. Egy pont után pedig a saját kollégája intette le, hogy ez már elég lesz, és váltsunk témát.

A másik téma.
A rendőrség felhívta feleségemet, hogy menjen el egy kihallgatásra. Azt gondoltuk, hogy a mi feljelentésünk kapcsán lesz majd valami, és ezt látatlanban az egyik rendőr ismerősöm is megerősítette. Szerinte az ügy lezárása előtt, még tesznek egy minden-mindegy alapon kísérletet az ügy megoldásra, és kihallgatják a delikvenst.

Évi a helyszínen meglepődött, mert az ELMŰ feljelentése miatt kellett kihallgatásra mennie, mint tanú. Elég furcsa, hogy egy állampolgár bejelentésére nem ugranak, míg egy piaci érdekeit érvényesíteni akaró cégére igen. Túl sok minden itt nem történt. Évi elmesélte a történetünket, valamint, hogy ő is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Elég érdekes az áramszolgáltató részéről, hogy lopás címén vizsgálatot indít ellenünk, és minket még nem is tájékoztat. Ráadásul a konferencián nyíltan kimondta a szóvivő úr, hogy minket nem tart bűnözőnek vagy csalónak... erre még csak vissza sem vonták a feljelentésüket.

Sajnálatos módon a kihallgatást végző hölgyet semmilyen műszaki jellegű felvetés nem érdekelt, és úgy tűnik, hogy tökéletesen megbízik az igazságügy szakértői véleményben. Bár abban egyetértett, hogy a már megbontott óra azóta már manipulálódhatott is, és hogy ez gyakorlatilag bizonyítékok megsemmitése az áramszolgáltató részéről.

Még egy dolgot tennék a végére. A kihallgatást végző rendőrnő elmondta, hogy őneki sincsen túl nagy bizalma a magyar igazságszolgáltatásban. Ezek szerint - sajnos - bármit hozhat a jövő... Azt csak remélni tudom, hogy borítékok nem vándoroltak.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Érdekes, bennünket a méréstechnikai osztály előadója úgy tájékoztatott, hogy a katabox NEM nyújt védelmet a mágnesezés ellen.
A hangzatos minőségpolitikájukba (amit az osztály folyosóján láttam) beleszövegezhetnék a "legalább próbáljuk meg ugyanazt hazudni" pontot is.