2010/06/09

Christopher Fowler: Bryant and May on the loose

Egy újabb angol nyelvű könyv a sokszor emlegetett tucatból, de most szinte semmi sci-fi vagy fantasy elem. Ez nekem is egy kicsit furcsa volt, de legalább remek felüdülést nyújtott egy. Annál is inkább mert igencsak remekbe szabott krimihangulatot árasztott.


A történet szerint szélnek eresztik a londoni PCU-t (Peculiar Crimes Unit), aminek szabad magyar fordítása talán Különleges Ügyosztály lehetne. Ezen testület magját a már régen nyugdíjas korban lévő, mégis aktív, két ügynök testesíti meg. Ők a könyv címszereplői, Arthur Bryant és John May. Persze nem csak belőlük állt a szélnek eresztett egység, hanem közel 20 főből, akiknek szinte mindegyik új állást kereshet magának.

Az egyik ilyen tag pont néhány perce vagy órája vállik új alkalmazottá, amikor egy korábban elhagyatott épület hűtőjében egy fejetlen testet talál. Pont az ilyen ügyek valók a PCU-nak... de hoppá, a PCU nem létezik. Hiába voltak az egyik leghatékonyabb bűnüldöző osztály, hiába volt magas az esetmegoldási rátájuk, most hivatalosan nem léteznek. Az ügy egyedisége azonban úgy kívánja, hogy újraalakuljanak és félhivatalos módon lássanak neki az ügy megoldásának.

A történet folytatásában újabb fej nélküli hullák és egyéb rejtélyes elemek bukkannak fel, amik az adatbázisokkal nem rendelkező csapat dolgát tovább nehezítik. De persze ők nem adják fel, mindent megtesznek, hogy újra a rendőri kötelék tagjai legyenek.

A történet elég érdekes, kellően izgalmas, de ugyanakkor van benne néhány történelmi vonatkozás is London múltjára tekintettel. Külön érdemes kiemelni, hogy van a könyvben néhány magyar vonatkozás. Az egyik nyomozónak az a különös hobbija, hogy magyarul tanul. Bár erről nem ad semmilyen tanúbizonyságot a történet során. A másik vonatkozás pedig az egyik szereplő, akinek a neve Alexander Toth.

Összességében ez egy elég jó és izgalmas könyv, amit bátran merek bárkinek ajánlani.

Nincsenek megjegyzések: