2010/03/09

Az (elektromos) hálózat csapdájában

Egy korábbi bejegyzésemben már említettem, hogy mi történt velünk. Jó ideje a villanyóránk hibás adatokat mért, amit mi az izzók spotra cserélésével, Évi a gyermekek miatti otthonlétével magyaráztunk. Persze kiderült, hogy a csúnyán átvágott minket a mérőóra...

Az ELMŰ megbízásából kijött két szerelő, aki a helyszínen megállapította, hogy az óra nagyjából 100%-al többet mér, mint kellene. Ezért leszerelték az órát, majd elvitték bevizsgálásra. A vizsgálatra sajnos nem tudtunk elmenni, mert nekem lehetetlen volt a január-februári időszakban egy fél nap szabadságot is kivennem, valamint a feleségemnek nehéz lett volna a két gyermekkel elmenni.

A vizsgálat során, a függetlennek mondott, Elster Méréstechnikai Kft. szakemberei megállapították, hogy az óra 175-218%-os hibával mér... Magán a mérőórán külsérelmi nyomokat nem találtak, de a fékszerkezet gyengesége miatt feltételezik, hogy az órát mágneses behatás érte, ami miatt 300eFt kötbért akarnak tőlünk begyűjteni. Igen, háromszázezer forintot!

Menet közben utánajártunk pár dolognak a témában:
- Kiderült, hogy az óra egyszeri mágneses befolyásolásra tönkremehet.
- A mágnesnek nagyon erősnek kell lennie, és az óra közelében kell lennie. Ennek ellenére nem kizárható, hogy egy nagyobb hangszóró erősebb mágnese is képes rá.
- Kiderült, hogy a szomszédnak tavaly tavasszal hasonló probléma miatt cserélték le az óráját, és a mi óránkat az ELMŰ meg sem vizsgálta, pedig a kettő egyugyanazon szekrényben van. Csak mivel akkor szabálytalan volt az eljárás, ők megúszták.
- Az óra mutatóját fékező mágnesnek állandóan ott kell lennie, mert ellenkező esetben olyan értékeket mér az óra, mint nálunk. Ki az a bolond, aki azt kockáztatja, hogy ezzel lebukjon, és ki az a nemnormális, aki szándékosan tönkretegye a villanyóráját.

Ma hívtak úgynevezett egyeztetésre, ahol gyakorlatilag elmondta egy fickó, ami le volt írva. Nem volt semmiféle tárgyalás, és kézhez kaptuk a 300eFt-rólszóló számlát. Közben kihívtuk az RTL Klub egy tévés stábját, hátha tudnak valamit segíteni a jelenlétükkel. Ma lett volna a híradójukban, de valami miatt ez mégsem került be a napi hírek közé.

Most éppen azon vagyunk, hogy valami megoldást találjunk, meg egy jó ügyvédet, aki már nyert pert az ELMŰ ellen. Ugyanis lehetetlen egy helyzetben vagyunk... Azt állítják, hogy csak a folyosón lehet a mérőóra, mert tűz esetén onnan le lehet kapcsolni. Viszont a folyosón nem megoldható a mérőóra szekrényének őrzése. De persze mi vagyunk az első számú gyanúsítottak.

Közben kaptunk egy levelet, amiben közölték, hogy a rossz óra miatt majd kapunk valamennyi jóváírást, az utolsó 4 hónap fogyasztása alapján. Persze azt nem írták, hogy mennyit. És a számadat annyiból csalóka, hogy azóta a sütőt lecseréltük elektromosra és vettünk egy mosogatógépet is.

Arra figyelmeztetnék mindenkit, hogy más is kerülhet hasonló helyzetbe! Nem tudja az igazát bizonyítani, pedig még számtalan probléma okozhatja (szerintem) az óra tönkremenetelét. Elfáradt az anyag, eleve rossz óra, valaki "jófejsége" vagy bosszúja, esetleg az ELMŰ saját akciója, hogy több pénzt szedjen be a hozzájuk kötött fogyasztótól. Védekezni nem lehet... Az óra az áramszolgáltató tulajdona, de az őrzést a fogyasztónak kell megoldania. Ráadásul a fogyasztó nem kérhet olyan védelmet, ami az óráját megvédené... Valamint nem hívják fel a figyelmet arra, hogy ilyen egyáltalán megtörténhet.

Ha valaki tud egy jó ügyvédet, aki már szállt szembe az ELMŰvel és sikerült is ellene nyerni, úgy kérem írjon nekem.

2 megjegyzés:

Atish74 / Tejes írta...

Oooops!!! Épp most akartunk kérni mi is valami hasonlót, ugyanis az utóbbi egy évben megnőtt a havi 250-280 KW fogyasztásunk 300-350 KW-ra. Semmi új elektromos berendezést nem vettünk. Ráfogtuk, a számítógép. Ősztől meg a babó hősugárzója fürdéskor. Az óraállást mindig telefonon diktáljuk be. Na mostanra ez a mennyiség 400-420 kW-ra ugrott, ugyanazon berendezéseknél. Mágnes ide, mágnes oda, nekünk többet mér!!! Az emeleten ugyanekkora lakásokban, mindenhol van számítógép, gyerek, otthonülő nagymama, mégis 200-250 kW-t fogyasztanak.
Sajnos segítséget nem tudok adni, de a minden kerületben a bíróságoknál lehet érdeklődni, van ingyenes jogi tanácsadás. Esetleg ott tudnak valami okosat ajánlani.

David írta...

Szeva Zoli! Az alabbi szovegeket forumokbol olloztam ki magamnak "melegebb" idokre. Sztem olvasd el, van benne par ertelmes dolog.

David.

A helyedben nem hagynám annyiban. Először is meg kell támadni a kötbér döntést, mivel az óra bárki által hozzáférhető helyen volt, így azt bárki babrálhatta. Ha be tudják bizonyítani, hogy te babráltad, akkor rendben. Ha nem, akkor hivatkozz a bejelentésedre, amiről nekik elvileg hangfelvételük van. Mindegyikről. Ha nem tudják vagy nem akarják előszedni, akkor te tanuval tudod bizonyítani, hogy jóhiszeműen jártál el, mivel bejelentetted, hogy nem működik. Ha előszedik, akkor azzal is bizonyíthatod. Mivel jóhiszeműen jártál el, így minimum kérheted a méltányos elbírálást, azaz a kötbér elengedését. Ha ebbe nem mennek bele, akkor jöhet a bekeményítés, hiszen azzal továbbra is fennáll, hogy letolvajoztak, ráadásul csak bírságolni volt eszük, a hibát elhárítani nem. Ez lenne az a pillanat, amikor felszólítanám őket, hogy gondolják újra, és befenyíteném őket egy becsületsértési perrel, valamint egy megfelelően nagy összegű kártérítési perrel az elszenvedett sérelmekért (anyagi és erkölcsi). Necces ugyan, és érdemes jól felkészülni erre az esetre, de ők sem szeretnek feltétlenül bíróságra járni, és bár a szerződés fent említett része alapján te csak szopóágon lehetsz, azért ez nem egészen van így.

Lezárt leplombált dobozban vitték-e el a szerelők az órát, vagy csak simán?
Piszkálták-e az órát, kinyitották-e?

A szakértői vizsgálaton előttetek vették ki a sértetlen plombájú dobozból az órát?

Ha bármelyik része nem szabályosan történt, akkor nyugodtan lehet tájékoztatni a szolgáltatót, hogy megyünk a bíróságra.
Meg fogsz lepődni, kapsz majd ajánlatot, hogy fizesd be a felét.
Ha továbbra is ragaszkodsz a bírsághoz, fogsz tárgyalni a szolgáltató ügyvédjével, akinek ha levezeted, hogy milyen eljárási szabályok megsértése miatt bukják az esetleges pert, meg fog oldódni a dolgod. (tapasztalat, nem hallomás)

A karcolásokat BÁRKI BÁRMIKOR odahúzhatja, az a melós, aki leszereli, a szakértő, bárki. Bizonyítani szinte lehetetlen. Én is megkaptam az értesítést, hogy mikor és hova mehetek a szakértői vizsgálatra, mert hogy ilyen meg olyan hamisításra utaló jeleket észleltek. Én felhívtam a szerelőt, és közöltem vele, hogy nem fogok fizetni, hanem Brüsszelig elmegyek, ha kell, de perelni fogok, kb. 5-10 év múlva jutnak csak majd pénzhez, de lehet, hogy ők fognak fizetni. Érdekes módon megálltunk a "szakértői díj" 25 ezer forint körüli összegében, és leírták a szakvéleményben, hogy "nem bizonyítható", hogy loptunk volna. (ezt kifizettük, mert tudtuk, hogy lenyúlás, de legalább nyugi volt, meg az újat másképp nem szerelték volna fel) Ugyan a gázóra kémlelőjének belső lapján feszegetésre utaló nyomok voltak szerintük, amit festéssel próbált valaki eltüntetni, de ennek ellenére mégsem loptunk. De mondjuk úgy üvöltöttem a szerelővel a telefonba, hogy 3 napig a saját fülem fájt, és mondtam neki, hogy vesse latba a kapcsolatait, mert aki él és mozog, mindenkit beperelek rágalmazásért, hitelrontásért, nem vagyoni kárként az idegeskedés miatt minimum 5 milliót fogok kérni. Minden kedves sorstársamnak javaslom a módszerem, és még: 1. legyen ott SAJÁT tanúval és fényképezővel az óra leszerelésénél, és rögzítse az állapotát jegyzőkönyvben. Az ördög sosem alszik...