2010/01/12

Avatar 3D

Jogosan jöhetne előre a kérdés, hogy a film címe csak Avatar és miért írtam utána a 3D jelölést is. Azért, mert a "sima", az egyszerű, a mezei 2D-s film teljesen más, mint a teljes pompájában tündöklő 3D-s. Mielőtt újabb, ezúttal már kicsiny mértékű felháborodással erősödött, kérdés jönne felém leszögezem, hogy tartalmilag mindkét verzió azonos. Nem más a történet, nincsenek vagy legalább vélhetően nem sok más képkocka van a két verzióban.

Az Avatar 3D az a film, amit látni KELL, látni KÖTELEZŐ. Mert a látvány mindent visz! Korábban ugyan voltak már 3D-s filmek, lásd az IMAX-os moziként elhíresült Űrállomás, vagy amit én is láttam korábban és a Nascar történetét mutatta be, de ezek mind egy órán belül voltak. Ugyanakkor ott vannak az animációs filmek, amiket technikaliag nem lehet olyan nehéz 3D-sre formálni, ha a Toy Story 3-al együtt a filmek első és második része is gyorsan megkapta a háromdimenziós köntösét. Az Avatar nevezhető az első nagy, egész estés játékfilmnek, bár sokan rásütötték a techdemó kifejezést. Nos, igen... meglehetősen lehengerlő erődemonstáció lett.


Ami viszont a film nagy negatívuma az maga a történet. Ha lecsupaszítanánk a harmadik dimenziót és a látványelemeket, akkor igazából kapunk egy végletekig egyszerű történetet, közhelyes párbeszédekkel. Egyes helyeken odáig mentek el, hogy a film csupán csak a Pocahontas újragondolása (rebootja, remake-je). Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, mert nem láttam az említett animációs filmet. Itt a (gonosz) földi, de sokkal inkább amerikai gyarmatosítók igyekeznek kibányászni a bolygó milliárdokat érő érclelőhelyét, csak van egy kis problémájuk. Valamilyen véletlen folytán pont a legnagyobb telér felett van az őslakosok faluja, akik nem akarnak onnan kitelepülni. Ennyi lenne a konfliktus és ez váltja ki a nagy vitát, a nagy harcokat. Persze van egy békés elképzelés is, ami az úgynevezett Avatar-program keretében zajlana le, de ez inkább a totális kudarc felé mutat. Azonban ekkor jelenik meg a képben a nem-tudós-alapvetően-katonai-beállítottságú főhős...

Az Avatar képtelenségek hadát vonultatja fel előttünk, ezért érdemes kikapcsolni agyunkban a gondolkodásért felelős részt, egyszerűen csak át kell adnunk magunkat a mozinak. Ez az említett 3D-ben egyszerű, mivel nem egyszer van olyan érzése a nézőnek, hogy megfoghatná az előtte lévő dolgokat. Néha pedig amiatt lehet aggódni, hogy film tárgyai ki ne essenek a vászonból.

Maguk a karakterek is végletekig egyszerűek, mindenkiről lehet tudni, hogy milyen jellem, már az első percektől fogva. A rendezőnek pedig rengeteg ideje lett volna, hogy igazán fényesre csiszolja a film minden egyes karakterét. Bár az is lehet, hogy csak túlcsiszolta, és úgy gondolta, hogy a nézőt úgyis maga alá fogja temetni a látvány.

Nem szoktam pontozni a filmeket és ezt a szokásomat most is megtartanám. Mint már korábban is mondtam ezt a filmet 3D-ben látni kell, ugyanakkor nem tudom, hogy mekkora az otthon való újranézhetőségi értéke. Tizes skálán nem kaphat tizest, és bőven "A gyűrűk ura" mögött kullog.

Nincsenek megjegyzések: