2010/01/12

Volt egyszer egy vadnyugat

Nemrég vettük a bátorságot ahhoz, hogy megnézzük ezt a régi klasszikust. Előzetesen figyelmeztettem Évit, hogy valószínüleg egy kicsit unalmasnak fogja találni, és néha láttam is rajta, hogy noszogatná a szereplőket, hogy történjen valami.


Mondanom sem kell, hogy a Volt egyszer egy vadnyugat igazi hősi eposz, egy szinte bármikor elővehető darab. Nem olyan, amit egyszer vagy kétszer lehet csak megnézni, mert utána semmi érdekeset nem talál benne az ember. Megjegyezném, hogy azért néhány hónapos és évet talán érdemes kivárni az újranézések között.

Az első 10 percben például látszólag nem történik semmi, és a néző még azt is elkönyvelheti magában, hogy nagy eséllyel a főszereplőket látja. Persze azért érdemes elolvasni a stáblistát is... Claudia Cardinale, Henry Fonda és persze Charles Bronson.


A megtekintés közben azon gondolkodtam, hogyan sikerült ennek a sok olasznak (rendező, zeneszerző, stábtagok, stb.) Amerikába szabadulnia és ott westernt készítettenie. Ami mellesleg még egész jól sikerült. Igazából a lassú részek nem az unalomról szólnak, hanem a feszültségről és a karakterek jobb bemutatásáról. Persze fiatalabb korban ezt még nehezebb felfogni vagy értékelni. Manapság bizonyára sokan áttekernek részeket, a szereplőkről meg a székelyviccek szereplői juthatnak eszébe. Nem bővelkedik a Volt egyszer egy vadnyugat a párbeszédekkel, sokkal inkább a fegyverek beszélnek.

A központi témát a föld és az abban rejlő lehetőségek szolgáltatják, na és persze a vonat. Az újvilág gazdaságának zakatoló motorja, amely nélkül nem tartana ott az az ország, ahol most.

A vászonról vagy a tévéképenyőről szinte érezhető a száraz, sivatagos vidék. A mi arcunkról is a szereplőkkel együtt folyik az izzadtság, és a tűző nap miatt mi is résnyire hunyorítunk a szemünkkel. Minden pillanat számít, mert nem lehet tudni, hogy mikor dördül el egy pisztolylövés.

A Volt egyszer egy vadnyugat című filmet túl fiatal nézőknek nem ajánlanám, mert túlságosan nyugodt és lassú. Nem kapkod, hanem ad a felvezetésekre, a csúcspontokra. Annyit azonban elmondanék, hogy idővel kötelezővé válik a megnézése.

Nincsenek megjegyzések: