2009/06/21

Spíler (Rocknrolla)

A film megnézése után komolyan nem értem, hogy mi volt a bajuk egyeseknek a magyar címmel, mikor az elég ötletes lett, és talán jobbat nem is találhattak volna rá. Na jó, ez talán túlzás, de akkor is jobb, mint az eredeti.

Aki már látott Guy Ritchie filmet az nyilván látja, hogy ez sem különbözik sokban a korábbi filmjeit. Gyakorlatilag ugyanazt kapjuk vissza, szinte plusszok nélkül. Voltak róla olyan vélemények is, ha a rendező többi filmjét már láttad, akkor ezt is.


A szereplők bemutatása tipikus, ahogy az a zenék is. Kár, hogy ez utóbbival akarja felpörgetni Ritchie a dolgokat és nem inkább a történettel. Bizonyára elfogyhattak a jó történetek vagy a forgatókönyvírók és ezért vette saját kézbe ezen elemek kivitelézését is. Nézzük csak meg, hogy mi is van ebben a filmben...

Először adott a helyi maffia, akinek első embere simán elférne a Keresztapában is. Az agyatlan tuskók inkább a hasonsszőrű filmek paródiájából ugranak be. Aztán kell egy (nem feltétlenül teljesen tisztességes) orosz milliomos, aki valamiért nekem úgy érződött, mintha a Chelsea tulajdonos ukrán milliárdos lenne. A lakása vagy irodája mögötti stadion erre az érzésre csak még jobban rájátszott. Aztán vegyük a helyi suttyó gengsztereket, és máris készen lenne a film. Persze azért fűszernek ott van a maffiavezér popikon, nevelt gyermeke, aki látszólag szétdrogozta az agyát, de mégis okos. Végül pedig ott van a sötétbőrű könyvelőnő, akinek az a dolga, hogy pénzt vegyen ki a cégből. Ezt a részét a filmnek annyira nem értettem, de valószínű, hogy Guy Ritchie nem közgazdász.

Persze maga a film jó szórakozást nyújt, ha nem akarunk nagyon elgondolkodni rajta. A dolgokat belendítő gazdasági ügyletek egy picit nevetségesek, és inkább csak úgy tekintsünk rájuk, mint egy pornófilmben a felvezetésre. A zenék jók és valóban felpörgetnek. A humor is egészjól működik, ugyanakkor nem kellene erőltetni az életbölcseletekként hangzó hosszabb mondatokat. Elég életszerűtlenűl hangoznak ezek olyan szereplőktől, akiknek valószínűleg be van szűkülve a szókincse.

Sokat lehetett nevetni a film közben, de sajnos túl hosszúra lett vágva. Volt, hogy az érződött elfogyott a zene és nincs több pörgés. Nyugodtan ajánlható megnézésre, mert bár van erőszak, az nem látszódik. Ajánlatos magyar szinkronnal megnézni, mert a valószínűtlen angol mondatok magyarul sokkal életszerűbben hangzanak.

Nincsenek megjegyzések: