2009/06/19

Mi lesz a F1-el?

Elég régen foglalkoztam már a Forma (vagy Formula) 1-el. Szerencsére az elmúlt két évad elég izgalmasan alakult, és az utolsó versenyekig nem lehetett tudni, hogy ki lesz a végső győztes. A két évvel ezelőtti kémkedési botrány végigkísérte az akkori évet, így egyáltalán nem csoda, hogy a végső győzelem nem az utolsó futamig első két helyen lévő McLarenes versenyzőé lett, hanem Kimi Raikonnen ölébe hullott.

Lehet, hogy politikai döntés volt a háttérben, és a két ezüst nyilas versenyző nem lehetett eleve világbajnok. De az akkori évben Hamilton és talán Alonso is jobban megérdemelte volna a vb címet, mint az év közben szürkébb finn. Aki csak tovább váltotta ki bennem az unszimpátiát azzal, hogy láthatóan magas ívben letojta, hogy a hétszeres világbajnok Schumacher segítene neki.

A következő évben már látható volt, hogy a korábbi sokszoros bajnok, német ex-versenyző inkább Massa-t preferálja a csapatnál. Kérdéses lehet, hogy emiatt volt-e gyengébb szezonja Kiminek, vagy valóban csak Massa erősödött meg ennyire. Mindenesetre elég érdekesen alakult a szezon végső futamja. Amerikai filmekbe méltó fordulat volt az egész verseny, de végül Hamilton megkapta az előző évben elvett vagy elvesztett világbajnokságot.

Massa barátunkat pedig lehet sajnálni. Részben a csapat inpontens döntései és működése miatt, részben pedig sötétbőrű brit miatt veszítette el a címet. Igazából mindent megtett, és ő is megérdemelte volna a végső trófeát, még annak ellenére is, hogy ő sem egy igazán világbajnok típus. Aztán a fogadkozásaiból idén nem lesz semmi, sőt ugye nagyon úgy néz ki, hogy F1-es bajnok már nem is lesz belőle... Itt most nem elsősorban a képességeire gondolok, vagy arra, hogy esetleg lecserélnék, hanem a jelenlegi állapotokra.

Az év elején nagyon ment a találgatás, hogy válság miatt mi lesz a csapatokkal. A Honda nagy meglepetést okozott, de ennél csak még nagyobbat Ross Brown és kicsiny csapata. A híres atomfizikus megcsinálta a tutit, és mintha csak arra várt volna, hogy a Honda kiszálljon a Forma1-ből. A semmiből a csapat az élre ugrott és mindent visz... Buttonról tudtuk, hogy jó pilóta, és én személy szerint nagyon vártam, hogy idővel bejöjjön neki a dolog, de az elmúlt szezonokban nagyon hozzászürkült a mezőnyhöz (ilyen még Webber és Rosberg is). Szerencsésen maga mellett tudhatja az ex-ferraris másodhegedűst Rubens Barrichello-t is, aki még mindig nem veszi észre, hogy nem rá számít a csapat. Idén már több olyan helyzet is volt, ami arra utalt, hogy inkább Button jöjjön be eléje, és még véletlenül se nyerjen. Persze elképzelhető, hogy idővel majd kap valami alamizsna győzelmet, de ennyi. Már az is meglepő, hogy idén még számoltak vele.

Úgy néz ki, hogy Gombjenő hozni fogja az idei évet, eddig szinte mindent bezsákolt, és nagyon jó cáfolatot hozott az idei teljesítményével arra, hogy jó ötlet lenne a legtöbb győzelmet szerző versenyzőt kinevezni világbajnoknak. Igazolta magát a részben Schumi elsöprő teljesítménye miatt létrejött 10-8-6-5-4-3-2-1-es pontrendszer. Meg kell becsülni a többi pontszerző helyet is, és viszonylag konstans teljesítményt kell nyújtani. Nem idegbeteg módon x futamon széthajtani az autót, ahogy az tette a mezőnyben lévő jelenlegi három világbajnok is a múltban.

Button a vezetésével már valóban valahogy a hétszeres világbajnok németet idézi, és emellett jobb nemzeti hőse is lehet a briteknek, mint a sötétbőrű Hamilton. Persze utóbbit is szeretjük, mert benne megvan a kellő Schumis agresszivitás, de nála még nincsen kiforrott intelligencia. Talán majd idővel...

Szépen eljutottunk a mai napig. Most mindenki azt várja, hogy Button csinálja meg az idei 7. győzelmét a 8-ból, és hozza a számára kötelezőt, az brit nagydíjat. Amit a F1-ben Silverstone-ban, az F1 bölcsőjében lehet, hogy utoljára rendeznek meg. Furcsak egy iróniája az életnek és a sportnak.

Gyakorlatilag erről az ex-reptérről indult az egész F1, de az elmúlt hetekben kiderült, hogy jó hosszú időre Donnington fogja megkapni a rendezés jogát, így itt sokáig vagy örökre nem lehet majd futam. Erre itt kiderül az is, hogy szakad a F1. A tradícionális csapatok nemcsak fenyegettek, hanem jövőre valóban elhagyják a FIA szériáját. A FOTA tagok, azaz a jelenlegi csapatok szövetségéből 8 csapat inkább egy saját bajnokságot indít jövőre.

Remélem, hogy a szervezés majd jól alakul, és láthatunk majd egy izgalmas bajnokságot, ahol nem lesz 100 és 40 millió fontos költséghatár. Kérdés, hogy a FIA sorozata életképes lesz-e. A jelenlegi F1 tagokból 2 ott indulhatna, bár lehet, hogy bennük is felmerül az átlépés vagy a végleges megszűnés gondolata. Jövőre három új csapat is csatlakozhatott volna, a nagyjából 10 új nevezőből, de kérdés, hogy ők így is meg akarják-e magukat méretni, és hogy a megsértődöttek vajon akarnak-e még indulni.

Nem lehet tudni, hogy jövőre mi lesz. Sikerül-e beindítani egy elitcsapatos szériát és mellette lesz-e Forma1 (ami igazából b kategóriásabb sorozat, mint a FOTA tagos). Mi lesz korábbi szerződésekkel és a közvetítési jogokkal? Azt hiszem, hogy rengeteg kérdés felmerül a jövővel kapcsolatban... Én mindenesetre izgatottan várom.

Nincsenek megjegyzések: