2009/04/23

Mesterdetektív (Sleuth)

A Mesterdetektív megnézése után nem értettem, hogy miért ezt a magyar címet kapta ez a film. Aztán megnéztem szótárban, hogy mit jelent a Sleuth szó, és kiderült, hogy már az eredeti cím is ilyen idióta.

Azt tanácsolom, hogy előzetesen senki se nézze meg a szereposztást, mert úgy nagyobb a meglepetés. Bár van benne Michael Caine és Jude Law. Az egészben az a mókás, hogy az 1972-ben játszott eredeti filmben Caine még a másik főszereplőt játsza. Azt pedig, ha nem említenék meg az elején, hogy egy színházi darab feldolgozásáról van szó, az első néhány perc után könnyedén kitalálnánk.


A készítők azonban mindent megtettek azért, hogy ne tűnjön az egész olcsó színháznak, mert Andrew Wyke otthona nem nélkülözi a luxust és a modern elemeket. Sokan elfogadnának maguknak egy olyan házat, mint az övé. Azonban mégiscsak színház az egész... Kevés a helyszín, és a szereplők is úgy játszanak, mint egy Shakespeare darabban. Valahogy életszerűtlenek a viselkedések és a mondatok, valamint túljátszottak a szerepek, és sajnos a csavarok is könnyen előreláthatóak vagy kitalálhatóak.

Az elejétől kezdve nagyon idegesítő kameraképeket és mozgásokat kapunk, amelyek a vége felé már kezdenek eltűnni. Az egészre filmre valahogy egyfajta nyomott hangulat telepszik rá, ami nem csak a furcsa színek használata miatt van, de mégis egész izgalmas szórakozást nyújt. Feszült figyelemmel néztem végig a közel másfél órát, de nem hiszem, hogy újranézném.

Nincsenek megjegyzések: