2010/07/28

Jasper Kent: Twelve


A sokszor és sokat említett nyeremény része ez a könyv is, de ennek felemlegetését már bizonyára unjátok, ezért linket sem teszek rá.

Nos, ez egy újabb vámpíros könyv. A hátoldali ismertetőből nagyjából kiderült, de szerencsére az is, hogy ez nem a szerelmes-romantikus vonalt fogja követni. Ráadásul a történet a 1812-es évben, Oroszországban játszódik, amikor is Napóleon nagy serege éppen a világ meghódításán volt. Ebben a történelmi környezetben, a nagy és véres harcok közepette ugye fel sem tűnik néhány vámpír?

Az oroszok elég gyengén állnak védekezés terén, a franciák pedig egyre nagyobb területeket hódítanak meg Oroszország területéből. A könyv hőse (akinek szemszögéből van írva az egész történet) három kémtársával azon van, hogy minél jobban keserítse a megszállók tevékenységét. Ennek következtében egyik társuk tizenkét, rejtélyes múltú és képességű elitkatonát hoz az országba. Gondolom, azzal nem sok mindent árulok el, hogy majd ők lesznek a vámpírok. Mikor Alekszej Ivanovics Danilov nevű hősünk erre rájön, akkor rögtön más szemmel nézi őket...

A könyv elég jól sikerült, olvastatja magát. Bár van benne szerelmi vívódás, de szerencsére nem ember-vámpír kapcsolat. Ennek ellenére néha bizony ez is elég bosszantó tud lenni, ahogy a sok - számomra - feleslegesnek tűnő utazás is. A könyv végével sem vagyok teljesen megelégedve, bár tény, hogy tartalmaz nagy meglepetéseket.

Az író elmondása szerint ez egy kvintet első darabja csupán. Ennek ellenére az első könyv önmagában is ajánlható, a végén nincsen olyan hiányérzetünk, hogy már alig várom a folytatást. Persze ez nem azt jelenti, hogyha a kezembe kerülne a következő kötete, akkor azt is ne olvasnám el.

Nincsenek megjegyzések: