2010/07/05

Gyerekduma

Mondanom sem kell, hogy Annamária szókincse egyre bővül, és egyre újabb kifejezésekkel tud minket meglepni. Ezen felül már nagyon jól tud alkudozni, aminek talán a jövőben hasznát is veszi.

Eset 1:
Szereltem a diavetítőt, amikor észrevettem, hogy tesztelés céljából nincsen a közelben diafilm. Ezért Annamáriát visszaküldtem a szobájukba, hogy hozzon be nekem egy szatyorral. Részletesen elmagyaráztam, hogy hol találja, a magnó és a mérleg mellett, ahonnan kivettem a vetítőt. Sikerült is megtalálnia, erre hozza felém a szatyrot, majd megkérdezi:
- Erre gondoltál? (Ez talán nem annyira megmosolyogtató, de azt tudni kell, hogy korábban mindig azt kérdezte, hogy "Ezt?")

Eset 2:
Elalvás előtt szokás, hogy mindig olvasunk valamit. Vagy ő mutogat végig valami könyvet, ahol én megmondom, hogy mi van odaírva, vagy mesét olvasok fel neki. Persze csak olyan mesét hajlandó, ahol a szöveg mellett minimum mindig van egy oldal kép. Ezért mindig mondja este, hogy "Olvassunk. Olvasok neked egyet, csak egyet." Erre mindig választ valami könyvet, és ha szerencsém van, akkor valami rövidet. A Cini-cini muzsika című mondókáskönyv például elég hosszú, de ott már majdnem tudja fejből az összes mondókat! Persze ezt nem könnyű minden esetben megérteni, de lehet rajta látni, hogy igyekszik.

Eset 3:
Vitatkozni azt nagyon tud. Szinte mindenre tudja azt mondani, hogy nem, és közben teli szájjal vigyorog.

Eset 4:
Bár már magára szedett egy kis káromkodást, és ismeri a "basszuskulcs" kifejezést, mégsem használja. Olyan viszont már volt, hogy Évi vezetés közben morgolódott az egyik autósra, hogy "engedj már be", amire Annamária hozzátette, hogy "köcsög". Jahh... és ezt bármikor tudja mondani, ha Évi éppen megemlíti az ELMŰ-t.
Azonban a legviccesebb mégis az, amikor Mártonra szól rá. "Má'ton, Má'ton, nem szabad. Kutyafáját, Má'ton!".

Eset 5:
Évinek van egy olyan erős gyanúja, hogy Annamária érti, amit Márton mond. Ezt arra alapozza, hogy elég sokszor megmondja, ha Márton bekakál a pelusba. Volt, hogy Annamária erősködött igaza van, mi meg nem hittük el, mert aznap már a kicsi fiunk kétszer is elvégezte nagy dolgát. Mondanom sem kell, hogy a lányunknak volt igaza.
Ma este fordult elő az, hogy a lefektetést követően Márton felsírt. Évi bement hozzá és Annamária következőket mondta neki: "Má'ton éhes. Cici kell neki."

Eset 6:
Érdekes dolog, amikor Annamária ragozni próbál. Elég jól használja, azonban az "enyém" szó helyett, még mindig következesen "tiem"-et mond.

Eset 7:
Lefekvés környékén mindig érdekes ügyleteket köt Annamária, a már alvó vagy ébren lévő Mártonnal. Ma például Barney plüssbarátját bedobta fiunk rácsos ágyába, és azt mondta: "Odaadom neked Bá'it. Elveszem tőled, ezt." Majd kivette Márton ágyából a plüssteknőst.

Nagyjából ennyi jutott nagy hirtelen eszembe, de majdnem minden nap van valami megmosolyogtató, amit lehetetlen lejegyzetelni.

3 megjegyzés:

Atish74 / Tejes írta...

"köcsög". Jahh... és ezt bármikor tudja mondani, ha Évi éppen megemlíti az ELMŰ-t.

- Pavlovnak is sikerült hasonló a kutyával és a csengővel! :D

Somogyi Bence írta...

Hej, billchr vagyok, jelentkezem, úgyhogy két kattintás árán már a blogomon is lehetsz, ha érdekel. :) Megtisztelnél.

Somogyi Bence írta...

De kell így aktívkodni, kommentelni, saját véleményt kialakítani, ilyesmi. Lájkolni sajnos nem lehet.