2009/09/14

Az emberiség elleni gasztromerényletek 1. - A mazsola

Tervem szerint indítok egy sorozatot, ahol olyan ételekről vagy ételadalékokról szólnék, amelyeket egyszerűen az "emberiség elleni gasztromerényletnek" tartok. Az első ilyen áldozat, vagyis inkább az első olyan étel, aminek áldozatai vagyunk a mazsola.

Előzetesen leszögezném, hogy ezt az aszalt szőlőt magában megeszem, de azt, hogy más ételeket tegyünk vele tönkre, azt nem tolerálom. Nem nagyon tudok rá ésszerű okot adni, hogy miért van ez így. Talán onnan jön, hogy alap aszalt étek kemény, elcsócsálható és talán még finom is. Szó se róla, hogy általában nem érzek rá ingerenciát, hogy csak magában mazsolát egyek, de ha elém tennék, akkor eleszegetném.


Azonban ételben? Egy merénylet. Az aszalt szőlőszemek megszívják magukat, és valami puha gusztustalanság lesz, magokkal a közepén. Olyan, mintha szemölcs lenne az ételben.

Nem is értem, hogy a túrós süteményekhez miért raknak szinte kényszerszerűen mazsolát. Miért kell tönkretenni vele pl. a túróslepényt vagy a Rákóczi túróst? Talán indítani kellene egy petíciót, hogy száműzzük az ételekből a mazsolat. Így megelőzhetjük, hogy tönkretegye az ízek harmóniáját a túrós édességekben valamint a somlói galuskában is.

Azt hiszem, hogy azt említenem sem lenne szükséges, ha van olyan étel, aminek a receptjében említik, akkor én azt onnan gondolkodás nélkül kihagyom.

Nincsenek megjegyzések: