2009/05/18

Kaméleon

Nagyjából a Valami Amerika 2 vetítése előtt játszották a moziban a Kaméleon című filmet is, de míg az előbbit meg is néztük ez idáig váratot magára. Meglepő módon a dvd-kiadás megjelenése fordított időrendben történt, ezért csak most tudtam megtekinteni a filmet.

Magyaroszág kicsi ország, ahol nincs valami nagy választék a színészekből. Szerencsére, most nem a Koltai-Kern vonalról történt a főhösök beszerzése, hanem az "Állítsátok meg Terézanyut!" szereplőgárdáját kérték fel ehhez a meglehetősen egyedi filmhez. Egyedi abból a szempontból, hogy bár nagyközönségnek szánták mégsem a vígjáték kategóriában. Ilyesmi volt a Para is, bár az megint csak egy más irányba ment el.


A Kaméleon kevésbé erőszakos, kevésbé vicces, egyfajta "átverős-mozi" kategóriába sorolható be. Ami azonban produkált néhány meghökkentő részletet.

A történet szerint két, intézetben felnevelkedett fickó, különféle munkák (főleg takarítás) segítségével információkat tudnak meg egyedülálló nőkről. A nők gyengéire alapozva sikerül őket meggyőzni, hogy közös bankszámlát nyissanak, ahonnan az ott lévő pénzeket saját magukévá tegyék. A nőktől kicsalják a pénzt, majd azok a büszkeségük miatt nem tesznek feljelentést. Viszonylag egyszerű a dolog... Azonban rábukkannak egy nagy halra, ami rengetek problémás helyzetet teremt.

Az egész film során az a kérdés, hogy mikor fog összeroppanni főhősünk (aki egyszerre lehet szeretni és utálni is), vagy végig tudja-e majd vinni a tervét. Szerencsére az egész film a végéig izgalmas, és néhány ponttól eltekintve pont ideálisra van időben is szabva. Volt pár apró jelenet, amiket nem kellett volna olyan sokáig húzni, de ettől még nem volt unalmas... csak annyit váltott ki, hogy mennyi idő van még hátra.

Az egyik legdurvább szereplő a doki bácsi. Ha a stáblistát megnézzük, akkor nem lesz nehéz kitalálni, hogy ki lehet majd az orvos. Ő lesz... Mit ne mondjak... volt néhány gusztustalan jelenete, amihez erős gyomor kell.

A filmet mindenféleképpen érdemes megnézni. Bár magyar és nem vígjáték, de valami egyedit teremt, az amúgy eléggé beszükült magyar filmes palettán. Végre valami, ami nem a szokásos sablon, hanem valami új. Remélhetőleg más rendezők is merítenek egy nagyot a lehetőségek tengeréből, és mernek valami újat is kipróbálni.

1 megjegyzés:

T.Brother / Vanilla Creep írta...

Én moziban láttam anno, és nekem nagyon betalált! Nálam egy szinten van a Valami Amerika 2-vel!