2015/11/12

Crokinole, avagy a korongpöckölés magasiskolája

A gyerek őszi szünetét szerettük volna a pihenés és aktív tevékenységek egészséges egyensúlyában eltölteni, amit az ország közigazgatási középpontja (Budapest) és a valaha volt régi Magyarország fizikai középpontja (Szarvas) tengelyén belül tettünk meg. Ugyan a napjaink nagyobb részét Cserkeszőlőn töltöttük a helyi strand benti és kinti(!) medencéiben, de jutott idő kirándulásra és társasjátékozásra is.

Az említett két középpont középpontjába lehetne nagyjából belőni Kecskemétet. Itt található az ország egyik legnagyobb alapterülettel rendelkező társasjáték szakboltja, a Játékmester Társasjátékbolt, ahol abban a szerencsében volt részem, hogy találkozhattam személyesen is a bolt tulajdonosával, Iványosi-Szabó Gáborral és a Crokinole nevű játékkal. Ez utóbbiról írnék most.
Az ízlésesen és vendégmarasztalóan berendezett bolt egy bevásárló központ első emeletén található. Itt láttuk meg az egyik asztalom a közel 150 éve kitalált korongpöckölős játékot. Ugyan lehet azon vitázni, hogy mi számít társasjátéknak és mi tartozhat bele egy asztali táblás játék kategóriába, de teljesen felesleges. Ez a játék, ahogy a boltban található többi is egy célt szolgál: hogy szórakoztasson.

A játék nagy vonalakban elég egyszerű. Van adott számú korongunk, amiket ellenfeleinkkel egymást követve, egyesével kell a tábla középső pontja felé pöckölnünk. Egy koronggal csak egy kísértet tehetünk a tábla felénk eső oldaláról (és annak is csak a külső negyedének vonaláról), ezért nem árt, ha minél ügyesebbek vagyunk. Fix pontot csak az hoz, ha sikerül kör alakú fatábla középső kis mélyedésébe pöckölnünk, minden más esetben a korongokból kapható pontok összege a játék befejeztéig változhat.
A körünkben pöckölünk egyet a korongon és igyekszünk azt a pálya középpontjába küldeni. Ha a pályán nincsen korong, akkor nincsen gond, mert egyenesen középre célozhatunk. Azonban, ha már van az ellenfelünknek a pályán korongja, akkor pöckölésünk csak úgy lesz érvényes, ha az azt érintette. A játékot az nyeri, aki a játék végén a legtöbb ponttal rendelkezik.

A játékhoz létezik többféle szabályvariáns is, de egyik sem túl bonyolult. Mondhatnánk rá, hogy egyszerű, de megfelelő kézügyességet igényel. A Crokinole elég nagy népszerűségnek örvend, olyannyira, hogy még külön versenyeket is tartanak belőle.

Fura, hogy a világ legnagyobb társasjátékos oldalán az első százban legyen a toplistán egy ilyen régi, ügyességi játék, amire elsőre nem is mondanánk, hogy társasjáték. Többen rásütik az "asztali curling" kifejezést is, ami teljesen igaz. Ha úgy vesszük, akkor egyenesen rokona lehet akár a gombfocinak is. Egyáltalán nem akarom elvenni az érdemeit, mert valóban egy nagyon-nagyon jó játékról van szó.
Érdekes volt, hogy nálunk a két évestől kezdve mindenki egyaránt élvezne. Nagyon jó lenne karácsonyi ajándéknak, de az ára miatt ez valószínűleg nem fog megvalósulni semmilyen irányból.

A képeket köszönöm Iványosi-Szabó Gábornak!

Nincsenek megjegyzések: