2012/10/05

Geoffrey Wilson - Land of Hope and Glory

Német bloggerbarátom blogján, az Edi's Book Lighthouse-on keresztül nyertem ezt a könyvet közvetlenül a szerzőtől, Geoffrey Wilsontól, aki személyesen nekem küldött egy dedikált példányt. Rögtön az elején meg is nyugatnék mindenkit, hogy nem ez az oka, hogy szinte csak csupa jót tudok mondani a Land of Hope and Glory-ról.

Korábban még nem volt alkalmam steampunk témájú könyvet olvasni. Ennek akadálya főleg az idő volt, mert ugyan Magyarországon nem nagyon lehet ilyen műfajú olvasmányt vásárolni, de külföldről már könnyen beszerezhettem volna bármit. A steampunkos környezet mellett kapunk még egy alternatív történelmet is, ami igencsak különbözik attól, ami valójában történt.

A történet szerint 1852-ben járunk, amikor egész Európa már közel 100 éve az indiaiak megszállása alatt áll. Az ázsiai hódítók nem álltak meg a tengerpartnál és Angliát is meghódították. Főleg azért, mert mert a sziget igen gazdag volt a "mágiájukhoz" szükséges sattva nevű energiaforrásban...

Jack Casey korábban az indiai seregek katonájaként szolgált és sajátította el ennek csodás erőnek a használatát. Sajnálatos módon egy nagy csatában súlyos sérülést szenvedett, aminek következtében le kellett szerelnie. Egy kisebb földesúr birtokán élte szolgai módon életét, amikor a volt parancsnoka felkereste egy megbízatással, aminek az indiaiak elleni felkelésben résztvevő lánya élete volt a tét. Vagy elfogja egy korábbi katonatársát, de azóta a felkelés egyik vezéreként ismert, az életét is megmentő legjobb barátját vagy utódja meghal.

A meglehetősen nehéz morális döntés az egész könyvön végighalad, miközben hősünk betekintést nyújt az alternatív 19. századba, ahol az angolok közel hasonló elnyomásban élnek, mint ahogy a valóságban az fordítva történt. Csak itt találkozhatunk furcsa masinériákkal, pusztítót harci gépezetekkel és egy meglehetősen gigászi csatával is. 

Igazságtalan lennék, ha nem említeném azt, hogy a könyv közepe táján egy picit leül a történet, de szerencsére újra hamar belelendül és szinte letehetetlenné válik. 

Jack Casey karakterét elég behatóan megismerhetjük a közel 400 oldalas irományban. Persze amellett, hogy ő a valamilyen problémával küszködő, de mégis legyőzhetetlen hős, elég nagy morális gondban van. Ahogy halad előre a történet egyre jobban megismeri a lázadást, annak résztvevőit és egy kicsit elgondolkodik azon, hogy melyik oldalt is válassza. Ennek következtében számos meglepetéssel találkozhatunk a könyvben.

A Land of Hope and Glory-t mindenképpen ajánlani tudom, akik szeretik a történelmi ihletésű könyveket, még akkor is, ha ez elég távol áll a valóságtól. Talán a steampunk elemek kapcsán nem teljesen erre számítottam, de mindezek ellenére nagyon jól szórakoztam olvasás közben, és erősen gondolkodom a folytatás megszerzésén.

A goodreads-en 5-ből 4,7 pontra értékeltem, azaz értékeltem volna, ha tizedes pontokat is lehet adni.

2 megjegyzés:

Alex J. Cavanaugh írta...

I may not understand what you said, but I do know one awesome Edi at Edi's Book Lighthouse!

RaveAir írta...

I wrote a short review in English at the Goodreads as well.

And who not knows the famous Edi? :)