2012/10/30

James S. A. Corey - Két Expanse novella

Talán egy kicsit meglepő, de sorozatban a harmadik könyves jellegű blogbejegyzésem következik, ráadásul a mostaniban egyszerre nem is egy hanem két írást elemzek.
A James S. A. Corey álnéven író Daniel Abraham és Ty Franck a The Expanse könyvsorozat első részével az általam is ismertetett Leviathan Wakes-szel nagyot robbantott a sci-fi berkekben. A pár bezsebelt díj mellett még a bloggerek nagy részének elismerését is kivívták hangulatos írásukkal. Nem kérdés, hogy nagyon sokan várták a folytatást, ami már meg is jelent Caliban's War néven, sőt már szinte kopogtat az ajtón a sorozat harmadik része. Az olvasók felé nyújtott gesztusként két további rövid novellát is kiadtak, amiket itt szeretnék ismertetni.

The Butcher of Anderson Station

A rövid novella a Leviathan Wakes egyik érdekes karakterének, Fred Johnsonnak a háttértörténetébe nyújt betekintést. Maga a cím és az Expanse sorozat első darabja igen magas elvárásokat támasztott az írással kapcsolatban.


Nem tagadom, hogy elég kíváncsi voltam az Anderson állomás mészárosa nevet kivívó férfi történetére. Nem tudtam hogyan lehet valakit ilyen titulus mellett hősnek nevezni, valamint miként kaphat magas pozíciót. A történet ezekre kielégítő választ ad. Betekintést kapunk a férfi lelkivilágába, a döntési kényszerébe, valamint az esemény után megismert tényekre. Szerencsére itt sem minden fehér vagy fekete.
Az írás nagyon hangulatos, és a Leviathan Wakes könyvet olvasóknak nyugodt szívvel ajánlom.

You can find my English review at Goodreads.

Gods of Risk

Talán úgy kellett volna belevágnom a másik rövid történetbe, hogy ismerem a Caliban's War történetét. Akkor talán sokkal jobban élveztem volna az előzőnél sokkal hosszabb novellát.
A történetben egy marsi család szemén keresztül ismerhetjük meg a vörös bolygón való viszontagságos életet és körülményeket. Ráadásul a központi karakter egy fiatal fiú, aki kémikus gyakornokként elég szép mellékkeresetet talált különféle tudatmódosító drogok előállításával. A helyzet korántsem idilli. A Marson több robbantásos merénylet is történik, ami tovább nehezíti az életet. Ráadásul a dolgokat megkavarja egy nő személye is.
Sajnos a történet nem olyan jó, nem olyan érdekes, mint a The Butcher of Anderson Station esetében. Egy kicsit túl van nyújtva, számomra rengeteg feleslegesnek tűnő mellékinformációval megbonyolítva. Sajnos nem lett elég gördülékeny a dolog és menet közben egy kicsit dadogott a történet. A csorbát a könyv vége próbálta kiküszöbölni, aminek köszönhetően valamennyire elégedetten fejeztem be az olvasást.
Biztos vagyok benne, hogy sokkal jobban élveztem volna, ha előtte olvasom a Caliban's Wart és ha tudom melyik szereplőre kell jobban odafigyelnem. Aki még csak az Expanse sorozat első részét olvasta az várjon ezzel egy kicsit, és előbb inkább olvassa el a folytatást.

You can find my English review at Goodreads.

1 megjegyzés:

Alex J. Cavanaugh írta...

Just read your review of the second one on Goodreads. Sorry it disappointed. I'm a fan of the John Carter series, so not sure any other Mars books could top those anyway.