2012/02/25

Rövid történetek 1. - Stephen Zimmer

ediFanoB, német blogger barátom angol nyelvű blogjában, az Edi's Book Lighthouse-ban interjút készített a Seventh Star Press egyik írójával Stephen Zimmerrel, valamint egyben lehetőséget teremtett 8 e-book megnyerésére is. Nos, most is a szerencsések között voltam, valamint azóta sikerült is ebből a mennyiségből hetet elolvasnom. A 8. már folyamatban van, de hamarosan ezt is magam mögött tudhatom.

A mai bejegyzésemben először Stephen Zimmer írásaival kezdeném. A "giveaway" keretében ugyanis a 8 rövid novella közül 4 tőle származik.

Stephen Zimmer - Lion Heart (Fires in Eden sorozat)

Véletlenszerűen ezzel kezdtem az olvasást, és majdnem el is vette a kedvem a többitől. Nem kell megijedni, csupán arról van szó, hogy a novella igencsak színes nyelvezettel íródott. Elég sok új szót nem ismertem a rövid történet során, amiket szótárból kellett kinéznem. Valamint elég sok kreált szóval is lehetett találkozni a történet során, amelyben egzotikus lényeket és a fantaziavilágban használt speciális kifejezéseket mutatott be. Az e-könyvek előnyeit igazán itt lehetne kihasználni, ha az ilyen esetekben lenne link a tárgymutatóra. Csak a példa kedvéért az "elf" szóra bökve lehessen eljutni a tárgymutató adott cikkéhez, ahol ki van fejtve, hogy az "Elf: egy mesebeli lény, aminek jellemzője... stb... stb..."

Miután sikerült megbírkóznom az ismeretlen szavakkal már nem volt probléma. Az amazuk földjén élő, fiatal harcos életébe tekinthettünk be, amint egy elég nagy bátorságot igénylő küldetésre indult. Hogy Sigananda végül sikerrel járt, arról most írnék semmit, olvassátok el.

Azonban elég sok minden van ebbe a pár oldalba belesűrítve. Megismerünk egy egész világot, betekintést kapunk annak növény- és állatvilágára, valamint varázslatosságára. Hihetetlen, hogy pár (virtuális) lapon mi mennyit meg lehet tudni. (3/5)

Stephen Zimmer - Land of shadows (Fires in Eden sorozat)

Ez a történet sokkal inkább harcközpontúbb, mint az előző. Egy csapat zsoldost követhetünk végig, amint keserű harcot folytatnak egy másik faj egyedeivel. Igazán érdekes írás, és bátran merem ajánlani. (4/5)

Stephen Zimmer - Into Glory Ride (Fires in Eden sorozat)

Nekem talán ez az írás tetszett a legjobban Stephen Zimmer novellái közül. A történetben egy hős trogent kísérhetünk végig, amint szülőföldje megvédésén fáradozik az elfek ellen. Itt is több egzotikus lényt ismerhetünk meg, valamint az elfeket egy másik oldalukról. (5/5)

Stephen Zimmer - Temples Rising (Rising Dawn Saga)

Egy kicsit kakuktojás ez a mű, mivel a korábbiaktól eltérően egy másik sorozathoz kötődik. Egy ősi világon játszódik, ahol a Másvilágról érkező démonokat istenként "tisztelik" és hogy kegyükben járjanak elég durva, áldozati szertartásokat tartanak. A végső harcnál, a friss templom felavatásánál elég brutális jeleneteknek lehetünk szemtanúi. (3/5)

Végkövetkeztetés a rövid novellákkal kapcsolatban

Összességében tetszettek az írások. Ugyan az elején még küzdöttem a különféle kifejezések okozta bizonytalansággal, de ahogy belemélyedtem az olvasásba egyre jobban megismertem a Stephen Zimmer teremtette világokat. Az igazán változatos szóhasználata jelzi, hogy elég művelt íróval van dolgunk, akinek a nagyobb terjedelmű írásai is igazán jó időtöltést biztosíthatnak. Ha sok időm lenne, akkor talán be is szerezném a hosszabb műveit és elolvasnám őket.

Hamarosan írok a maradék négy, rövid e-bookkal kapcsolatban is.

2 megjegyzés:

ediFanoB írta...

it seems you liked the short stories.
The google translations is not perfect but understandable.

RaveAir írta...

Yes, the stories of Stephen Zimmer were quite good and enjoyable to read. But the language, the wide choice of English worlds and the "created" names and animals caused a little confusion in my mind. Maybe this was the reason why I think the 'Lion heart' was the less good from the Stephen Zimmer's stories.

But the writter world creation and the describing of the enviroment makes the stories if anything was real, and not just fiction.

I'll try to finish today the last short story and tomorrow write the 2nd part of my 'review' of short stories...