2012/02/17

Csizmás, a kandúr

Van egy olyan alapelvem, hogy vígjátékot, drámát, rajzfilmet nem nézek moziban, mert teljesen felesleges. Lehet bármilyen jó egy "A király beszéde", hogyha nincs meg az a látványvilág, amit csak a mozi adhat meg. Persze az is igaz, hogy egy látványban és hangban igen gazdag film nem feltétlenül jelent jót is, de ez más tészta...

A héten a lányom kedvéért felrúgtam ezt az aranyszabályt, ugyanis elmentem vele a Csizmás, a kandúr című rajzfilmre. Tudom, nem siettük el, és vélhetően hamarosan le is fog majd kerülni a vetítési listáról (főleg, hogy külföldön már DVD-n is megjelent), de akkor is ez tűnt a legértelmesebbnek a felhozatalból. Igazábóln nem gondolkodtam azon, hogy lenne-e értelme a 3D-nek, mert nem biztos, hogy a lányom élvezte volna a szemüveget, valamint szerintem az egész nem ért volna annyit. (Mielőtt valaki kérdezné... Márton fiamat azért nem vittem, mert nem gondoltam, hogy végig tudna ülni egy egész filmet nyugodtan. Talán majd legközelebb vele is próbát teszünk.)

Egész véletlenül szerdán mentünk (ami ugye akciós, a váltást megelőző nap) a Camponában lévő Cinema City-be. Előtte gyorsan vettünk enni és innivalót, majd irány a jegypénztár. Annamária hosszas tanakodás után kitalálta, hogy hol szeretne ülni, majd egy gyors mosdólátogatás után irány a terem... Ami üres volt. Ketten voltunk bent az egész vetítés alatt... Tehát szinte bárhol ülhettünk és akármit csinálhattunk. Mint pl. a végén a vászon előtt Annamária, a filmben látott mozgáskultúrát utánozva próbált a vászon előtt táncolni. Aranyos volt...

Azonban térjünk vissza a moziélményre. Az előzetese alatt sikerült a lányomnak megszokni a hangerőt, az azonban nem fér a fejembe, hogy miként lehetett ott a Baljós árnyak ismertetője. Az még rendben, hogy valóban 12-es karikás volt a Csizmás, a kandúr, de valahogy mégsem igazán összevethető annak a 12-es karikája a Csillagok háborúja filmsorozat első epizódjával, vagy bármelyik más részével.


A Shrek filmekből már ismert Csizmás Kandúrral szemben az elején voltak kétségeim, mert ott azért nem volt annyira szimpatikus a karakter. Szerencsére erre a különálló filmre sikerült kikupálni és még csak a zöld Ogrét, vagy annak valamelyik másik barátját sem kellett belevonni a történetbe. Persze ez nem azt jelenti, hogy a mesevilágból ne lettek volna más egyéb szereplők, még ha egy picit eltorzítva is. Mindenképpen érdekes felfogásban jelent meg Jancsi és Julis, de azért Babszem Jankó is eléggé nem volt szokványosnak nevezhető.

Mint talán érezhető is volt a mondandómból Csizmás elég kellemes meglepetést okozott a maga Zorrós viselkedésével, de valahogy Tojás Tóbiás személye elég irritáló lett. Ahogy az egész történet végkifejlete is. Sajnos a végére valahogy lelapult az egész, mintha a készítők már nem tudták volna, hogy milyen ötlettel lehet kitölteni a 90 perc maradék részét.

Mindenesetre annyi elmondható, hogy a Csizmás, a kandúr egy egész jól sikerült mese, amely ugyan tele van a felnőtteknek szánt utalásokkal, kikancsitásokkal is, melyeket a gyerek még nem biztos, hogy ért, de mégis sokkal emészthetőbb, mint a Shrek legutóbbi részei. Őszintén nem gondoltam volna, hogy ez lesz a következő moziélményem, de igazán nem bántam meg.

Nincsenek megjegyzések: