2011/12/17

Carcasonne gyermekei

Eredetileg nem erről a társasjátékról akartam írni, de mivel a néhány hét múlva 4 éves lányom ezt választotta, ezért nem volt más lehetőségem, mint hagyni magam... hogy megverjen benne.



A Carcasssone gyermekei vagy The Kids of Carcassonne gyakorlatilag a Carcassonne című népszerű társasjáték gyermekeknek készült változata. Itt jóval nagyobbak a lapkák és a bábuk, ugyanakkor a szabályok - értelemszerűen - sokkal egyszerűbbek.


Az összesen 4 játékossal játszható játék (szép volt ez utóbbi három szó egymás után) lényege, hogy a játékosok egy bizonyos meghatározott sorrendben, egymás után lapkákat húzzanak, majd azokat lehetőleg úgy rakják le, hogy azzal egy olyan utat zárnak le, ami mellett található a bábujuknak megfelelő színű ábra.


A Carcassonne gyermekeiben minden lapka illeszkedik a másikhoz, ezért hibázni nem nagyon lehet. Utak illeszkednek utakhoz, melyekből van ami lezáródik és van ami folytatódik.



A színenként nyolc bábuk lerakása elég egyszerűen megy, mert nem csak arra a lapkára lehet letenni a bábut, amit utoljára raktunk a többi mellé, hanem az utszakaszhoz minden egyes olyan helyre, ahol van a színünket jelző rajz. Így akkor is le lehet tenni a bábut, ha egy másik játékos zárt le olyan utat, amely mellett volt a mi karakterünket jelző ábra.


Mint leírásomból látszik nem egy nehéz játékról van szó, ezért ideális óvodás korú gyermekekkel is játszani. Igazán remek bevezető lehet amennyiben gyermekeinket is meg akarjuk ismeretni a társasjátékok varázsával.




A változatosság kedvéért most egy boardgamegeek-ről leszedett kép mellett sajátokat szúrtam be, amin a lányom győzelemre vezette sárga színű bábuit.

2 megjegyzés:

Alex J. Cavanaugh írta...

Hey RaveAir! Thanks for stopping by - wish you could buy my book in your local bookstore. And I apologize, but since I can't read your post, I can't comment on it. My hats off to you for knowing more than one language!

RaveAir írta...

Hey Alex!

It was a big suprise to me!

Hungarian is my native language, so I choose this one to my blogspot. Unfortunatelly my English not as good as like to. I quite easily understand almost everything when I'm reading and translating to Hungarian, but I have serious problems when I have to use English in active ways like writting or talking. I'm just freezing... or standing wordless with big eyes.

Thank you for the visiting my blog!