2011/10/28

MEH kontra ELMŰ - Döntés első fokon

Talán mégiscsak visszanyerem az igazságszolgáltatásba vetett hitemet és bizakodóbban tekintek a jövőbe. Azt történt ugyanis, hogy első fokon a Magyar Energia Hivatal győzött az ELMŰ-vel szemben.

Az eredményhirdetés során a bírónő kifejtette, hogy álmatlanul forgolódott a döntés meghozatala előtt, de végül döntött. Jogosnak ítélte a MEH részéről a kötbérünk törlését (300.000Ft), de ugyanakkor törölte az ELMŰ-re kírótt bírságot (5.000Ft) is. Megállapította, hogy a törvény nem mondja ki, hogy a Magyar Energia Hivatalnak nincsen jogköre a kötbér eltörlésére, ami világosan látszott is. De az ELMŰ csak bepróbálkozott rá.

Egyszerűen nem értem, hogy még mit szívózik az áramszolgáltató. Vannak nagyon egyértelmű esetek, amikor a fogyasztók megpróbálnak ingyen vagy jóval olcsóbban hozzájutni az áramhoz, vagy éppen lopják azt. Lásd pl. a tegnap cikket az index.hu-ról: http://index.hu/bulvar/2011/10/27/villanyszerelok_loptak_az_aramot/

Azonban ezen lopások mögött inkább olyanok állnak, akik megtehetnék, hogy kifizessék az elfogyasztott mennyiséget vagy pedig olyanok, akik amúgy is tojnak egy nagyot mindenféle törvényre. Nem egyszer lehet hallani, hogy vendéglató iparban bepróbálkoznak érdekes megoldásokkal, de aztán vagy ráfáznak, vagy megoldják máshogy.

A lényeg, hogy ezen lopásokat az áramszolgáltatók azokon próbálják behajtani, akik nem csak hajlandóságot mutatnak a havi számlák kifizetésére, hanem becsületesen azt ki is pengetik. Egyszerűbb egy riadt magánszemélyre kiszabni többszázezres bírságot olyan dologért, ami még csak fel sem merült benne. A szerencsétlenek az óracserét követően könnyelmű módon aláírják a mágnesezés vádját is, mert fogalmuk sincs róla, hogy mit mondanak a szerelők. Már itt járnak a fogyasztók megtévesztése miatt valami bírság nekik. Talán teszek is feljelentést...

Visszatérve a mi ügyünkhöz. A MEH első körben nyert, de még nem lehet tudni, hogy lesz-e folytatás, fog-e fellebbezni az ELMŰ. Vélhetően igen, csak nem tudom, hogy milyen alapon. Talán azt élvezi, hogy milyen szépeket írok róla folyamatosan és nagyon szeretné, hogy továbbra is mindenhol rontsam a megítélését.

Nincsenek megjegyzések: