2011/11/02

Pingu-party

Először vettem részt másokkal csoportos rendelésben, amelynek keretében vettem 3 társasjátékot potom áron, szállítási költséggel együtt. A szállítmány legolcsóbb darabja a címben szereplő Pingu-party volt, és most erről szeretnék pár gondolatot megosztani.


Reiner Knizia neve elég ismerősen cseng a társasjátékokkal foglalkozók körében. Számtalan játékot készített a végtelenül egyszerűektől kezdve a bonyolultakig. A Pingu-party is az ő gyermeke és ezen tervezése az előbbi kategóriába esik. Olyanannyira, hogy a 4 év felé közeledő Annamária lányom is 1 perc alatt simán elsajátította a szabályait.

A kicsiny dobozban összesen 36 pingvines kártya kapott helyett, amiben 4 színből 7db lap, míg 1 színből (a zöldből) 8 db lap található. Ezek segítségével kell piramist építeni a következő képpen.


A játékosoknak egyenlő arányban kell kiosztani a lapokat. Az amúgy 2-6 játékos által játszható játéknál, ha 5-en veszünk részt a partiban, akkor az egy fennmaradó lap lesz a kezdőlap, ezzel kell indítani a piramist. Az alsó sorba 8db lapot kell tetszőleges sorrendben lerakni. Minden egyes játékos hozzátesz egy-egy darabot a sorhoz vagy akár a felette lévő sorba, ha már alatta van két kártya, és legalább az egyik színe egyezik azzal, amit a felette lévő sorba teszünk. A mellékelt ábra alapján lehet látni, hogy miképpen is épül fel a piramis.

Egy idő után a játékosok nem tudnak új pingvint a piramisba építeni. Ekkor lefordítva maguk elé kell rakni a lapjaikat és kivárni, hogy a többi játékos is végezzen. Ha már senki nem tud a piramishoz rakni, akkor van vége a játéknak. Ekkor össze kell számolni, hogy kinek hány lapja van maga előtt, ugyanis ennyi büntetőpénzt (a kicsik 1-et, a nagyok 5-öt érnek) kell magához vennie. Aki előtt egy lap sem maradt, az visszarakhat a korábbi körökből felgyűjtött mennyiségből maximum 2 érmét.

A játék annyi körből áll, ahány játékos vesz benne részt, hogy egyszer mindenki kezdő lehessen. A végső győzelem azé, akinek az utolsó elszámolást követően, összesítve a legkevesebb büntetőpénze van.

(A képek a www.boardgamegeek.com oldalról vannak.)

Nincsenek megjegyzések: