2010/09/08

Castle

Nyár végén vettem a bátorságot, hogy Évinek javasoljak egy új sorozatot. Azért voltam óvatos, mert általában a sorozatokkal (és a filmekkel kapacsolatban is) az a baja, hogy nincsen nekik végük, nincsen teljes lezárásuk.


Ugyan itt sem volt garantált a dolog, de volt néhány tényező, amivel meg lehetett győzni. Az egész az "egy bűneset, egy rész dologra" van beállítva, ezért talán nem is annyira fontos a főszál. Az egyik főszereplőt az a Nathan Fillion alakítja, akit már korábban megismertünk az általunk annyira kedvelt (és szintén Évi szerint le nem zárt) Firefly sorozatból. További pozitívum volt, hogy a megtekintés előtt már 2 évadot teljesen levetítettek az USA-ban, és berendelték a harmadikat is. És persze arról már nem is kell mondanom semmit, hogy elég jó visszhangot kapott a magyar sorozatos oldalakon.

A történet szerint egy bűnügyi regényeket szerző iró, név szerint Richard Castle, belekeveredik egy gyilkossági ügybe. A dolog annyira megtetszik neki, hogy szeretne még jobban elmerülni a rendőri munkába, és külsősként csatlakozik a nyomozásokhoz. A sorozat egyik legnagyobb mozgatórugója a Castle és a Beckett (Stana Katic) nyomozónő közötti furcsa viszony. A nőnek nagyon "akarom és nem is" hozzáállás van a dologhoz, valamint láthatóan éreznek egymás iránt némi vonzódást, még ha nem is ismerik be ezt teljesen. Ez - szerencsére - rengeteg humoros jelenetet eredményez, ami elég szórakoztatóvá teszi a sorozatot.


Persze - számomra - vannak negatív elemek is. Valahogy nehezen emésztem meg, hogy Castle-t olyan figurának alkották, aki rajong, ha hulla van. A túlzásba vett ripacskodása is nagyon a határon táncol, valamint az is, hogy a rendőrök helyett nagy részben ő oldja meg az ügyet. Főleg azt követően, hogy az anyjával és a lányával otthon megvitatja az esetet vagy éppen a családi események alakulnak valami olyan irányba, ami ötletet adhat a megoldáshoz. Évi részéről (a befejezetlenségen túl) a fő probléma a hullák hirtelen megjelenése, főleg hirtelen, szinte a semmiből való brutális előbukkanásuk.

Mindenezen "hibák" ellenére elég szórakoztató ez a bűnügyi sorozat (az első évad csak 10 részes, míg a második már 24). Bátran merem mindenkinek javasolni, aki könnyed szórakozásra vágyik, azonban óvva intenék mindenkit attól, hogy napi 2-3 résznél egyszerre többet nézzen meg egymás után.

Nincsenek megjegyzések: