2010/08/19

Talán itt a fény az alagút végén?

A címkéből megint jól láthatjátok, kedves olvasóim, hogy megint az ELMŰ-ügy lesz a téma. Nagyjából egy hónapja volt Évinek egy telefonbeszélgetése a Magyar Energia Hivatal egyik szakértőjével, aki az ügyünkben eljárt. Ebből a beszélgetésből nagyjából kiderült, hogy nekünk kedvező, tehát igazságos ítéletet fognak hozni.

Érdekes módon még a hét elején sem érkezett semmi levél, ezért Évi úgy döntött, hogy tesz egy személyes látogatást a MEH-ben. Ha már úgyis fel volt ajánlva neki ez a lehetőség, akkor gondolta, hogy élni fog vele. Tegnap ment el erre a személyes megbeszélésre, és érdekes módon tegnap érkezett meg a levél is, amiben 6 oldalon minden nagyon részletesen le van írva, hogy miért is nem mi vagyunk a vétkesek az ügyben.

Az iratból kiderül, hogy az ELMŰ számtalan szabálytalanságot vétett az ügy kezelését illetően, mégpedig nem csak a energiatörvényben leírtakkal szemben, hanem gyakorlatilag a saját belső szabályzataikat is szemen köpik. (De ők legalább mégsem csalózzák le egyenesen, bizonyíték hiányában a vétlen fogyasztókat, mint az energiapiac másik nagy szereplője, az E-on.)

A lényeg, hogy van remény. A kapott iratban felszólítják az ELMŰ-t, hogy vegye semmisnek a 300.000Ft-ról szól kötbér követelését, és továbbá kemény 5.000Ft megfizetésére kötelezik őket, mivel nem tettek eleget tájékoztatási kötelességüknek. Az már csak másodlagos, hogy mennyi kárt okoztak nekünk. Olyan károkat, amiket fel sem lehet sorolni, és igazából nem is lehetne betarifázni. Egy nálunk rámenősebb család már bizonyára perre vitte volna a dolgot.

Az Energia Hivataltól Veres Mihály még azt is kérte, hogy BÁRKI, akivel bármilyen visszaélés történt áramszolgáltatói részről, vagy teljes vétlensége esetén is csalással, villanyóra mágnesezéssel gyanúsítsák meg, az nyugodtan forduljon hozzájuk (MEH Fogyasztóvédelmi osztálya). Továbbá azt is mondta, hogy ez olyan is lehet, akinek már az ügye lezárult, tehát megegyezett valami kötbér befizetésben! Az ügyeket hajlandóak lesznek visszamenőlegesen is vizsgálni, és a mostanában gyanúsan nagy számú problémát jobban kielemezni. Úgy tűnik, hogy sejtenek valamit az áramszolgáltatói oldalról való esetleges visszaélésekkel kapcsolatban, és lassan már lesz elég anyaguk, hogy nagyban is tehessenek valamit.

A megbeszélésen felmerült még pár egyéb érdekesség is. Például milyen dolog az, hogy a villanyórát az áramszolgáltató tulajdonának tekinti, de ugyanakkor mégis a fogyasztónak van kötelezettsége arra, hogy vigyázzon rá. Persze ingyen.

Mindegy, nem is szaporítanám tovább a szót. Valamivel nyugodtabban várom, hogy milyen történések lesznek, és hogy végre az ELMŰ oldaláról is le fog-e majd zárulni az ügy.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves RaveAir!
Én is ilyen ügybe bonyolódtam az ELMŰ-vel 2009. július óta, most ott tartok, hogy a MEH elutasította a kérelmemet, úgy hogy sem a lakás nagyságát, sem a berendezéseket, sem az 5 évre visszamenő fogyasztásomat sem a rendőrségi lezárt határozatot nem vette figyelembe / ezeket mind mellékletem nekik /ezért én kértem most a Bírósági Felülvizsgálatot, mert a határozatukban az én általam leírt tényeket figyelmen kívül hagyták. Véleményed szerint hova lehet fordulni nyilvánosság, vagy az általad írt MEH emberkét keressem az ügyemben, mert nem vagyok hajlandó 375 000 Ft kötbért kifizetni, azért amit nem követtem el. Ha tudnál nekem ebben segíteni megköszönném. Üdv: J. Ágnes
e-mail: juza@freemail.hu

RaveAir írta...

Amennyiben adsz valami e-mail-es elérhetőséget úgy el tudom küldeni annak a személynek a címeit, aki nekünk foglalkozott az üggyel az Magyar Energia Hivatalnál. Az én e-mail címem raveair kukac gmail pont com.

Mellesleg érdekelne, hogy a MEH mivel utasított vissza, vagy milyen indoklást írt, amiben nem adott neked igazat.