2009/07/16

A világuralom és a rendszer rabja (A Google és én)

A címmel, azt hiszem, hogy sok újat nem mondok az Internet gyakori használói számára. Kénytelen-kelletlen, be kell ismernünk, hogy a Google elég nagy befolyással van az életünkre. Ha keresünk valamit, akkor már nem is a keresés szó jut először az eszünkbe, hanem az, hogy "kiguglizzuk". Nagyon kevés olyan felhasználó van, aki először nem a Google-t hívja segítségül a kereséshez. Ez talán nem is olyan nagy csoda, ha olyan alternatívák vannak, mint a Bing...

Mára a Google már jóval túlnőtt azon, hogy csak egy kereső legyen. A kezdetben meghívásos alapon működő, ingyenes e-mail szolgáltatás azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy elképesztő méretű tárhelyet kínált, ráadásul mindezt ingyen. A folyamatosan bővülő eszköztárával a levelezés sokkal egyszerűbb és kényelmesebb, mint hasonszőrű társai esetében. A Google mindent megtesz azért, hogy előbb vagy utóbb kiváltsuk a gépre telepített levelező kliensünket, és inkább az online Gmailt használjuk helyette.

Az ingyenes levelező rendszer később már mindenki számára elérhetővé vált, sőt azóta már Magyarországon is megszűnt a béta jelző. Egy átlagos felhasználó számára ez talán fel sem tűnt, mivel szinte hibamentesen működött a rendszer. A változást igazából azt jelenti, hogy könnyebben elérhetővé váltak a különféle kütyük és kényelmességi funkciók. Lehetne a levelező rendszer előnyeit és hátrányait ecsetelnem, de azt hiszem, hogy az ingyenes szolgáltatók közül messze kiemelkedik, és felesleges bővebb fejtegetésbe bocsátkoznom.

A Gmail csak egy kisebb állomás volt, amit újabb és újabb lépések követtek a Google birodalomban. A keresési találatok mutatása egyben remek reklámfelületet is rejt magában. Ezt nagyon gyorsan felismerték, ezért igyekeztek úgy manipulálni a találatokat, hogy a legtöbbet fizető linkje kerüljön előrébb a listában . Ezt állítólag ma már nem csinálják, de nem hiszem, hogy bárki is hinne nekik. Az irányított találatok mellett látványosabb elem a külön kiemelt hirdetés. Bárki hirdethet, akinek pénze van. Sőt külön fiókot is lehet hozzá használni. Éljen az AdWords! Persze ennek megalkották azt a formáját is, amikor a saját oldalainkra blogjainkra rakathatunk önként hirdetéseket, amikért pénzt is kaphatunk az oldal-megtekintések és kattintások függvényében. Manapság szinte már megszokott elemként minden bloger (köztük én is) elhelyez az oldalára egy ilyen AdSense blokkot. Annyit még hozzátennék, hogy a Google valóban fizet, és nem csak ígér. A látogatottság mérésére pedig mindenki ingyen használhatja az Analytics modult. Nagyon szép görbéken lehet végigkövetni, hogy oldalunkat mennyien nézik napi, heti és havi szinten.

A Google operációs rendszerhez vezető úton (helló Android!) azonban még számos köztes lépést vezettek be, és próbáltak bizonyos funkciókat online irányba terelni. De a levelezési funkció vadhajtásait is szépen kinemesítették. Az egyik ilyen a Gtalk, ami igazából egy azonnali üzenetküldő, mely még magából a Gmailből is működőképes. Aztán gondolták, hogy kialakulhatnak Google-közösségek, sejtek, amelyeket a Csoportok modulból használhatunk. Ezek igazából úgymond fórumszerűen vagy levelezőlistaként funkcionálnak egyszerre. Nagy előnye még, hogy file-okat is lehet itt megosztani másokkal, és nem kell bizonytalan helyekre feltöltögetni.

Egy valamire való levelező rendszer rendelkezik saját naptárral. Ez is kinőtte magát. Botor dolog lenne, a Naptár modult kihasználatlanul hagyni, mert iszonyatosan jó, és olyan funkcióval is bír, mellyel más telepített kliens vagy online levelezőoldal nem: sms-t küldhet emlékeztetőként a telefonunkra! Én például egyszer(!) beírtam a számomra fontos névnapokat és születésnapokat, majd éves ismétlődésre állítottam őket, valamint gondoskodtam róla, hogy 1 héttel az esemény előtt jöjjön róla sms a telefonomra. Számos beállítási lehetőség rejtezik még benne, ezért érdemes alaposan megismerni.

Először csak bizonyos böngészőkben és levelezőkliensekben volt rss-olvasó (bizonyos oldalak, ezzel szoktak tájékoztatást küldeni arról pár sorban, hogy valami módosulás történt náluk, legyen az hír, cikk, blogbejegyzés, stb.), ezért a Google úgy döntött ő sem akar lemaradni. Két dolgot is csinált. Az egyik az iGoogle, ahol gyakorlatilag egy személyre szabott internetes asztalunk lesz, ahol megnézhetjük a számunkra fontos rss-feedeket, kereshetünk, naptárat helyezhetünk rá, stb. Már szinte nem is tudom, hogy használtam önszántamból a Google hagyományos kereső-oldalát. Mindig a saját iGoogle-mból indulok ki. A másik lehetőség a Google Reader. Itt optimális esetben nem csak a címet és az első néhány sort lehet elolvasni, hanem akár az egész mögöttes irományt is. Vannak bizonyos oldalak, amiket már elég régen látogattam közvetlenül, mivel a Reader keresztül rendszeresen szemmel tudom őket tartani. Ráadásul az új elemek jelezve is vannak, így nem ugrálok potyára.

Nem mehetek el szó nélkül a Blogger mellett sem, ami hozzám hasonló gépelésmániásoknak ad felületet gondolataik megosztására. Nagy előnye más blogoldalakhoz képest, hogy más Google modulok könnyedén beilleszthetőek, és elég könnyen testreszabható. Ennyi elég is erről...

A Google csinált néhány igazi nagyágyút is, ami eléggé az előtérben van. Talán már mindenki ismeri a Picasa-t, ahol saját képeket oszthatunk meg másokkal. Itt is vannak összefonódások, mert a Google Maps (vagy Google Earth, vagy Google Street View) segítségével be is lehet jelölni a fényképezés helyszíneit. Ez utóbbiak külön-külön is elég nagy vállalkozások, és érdemes őket megnézni.

Youtube. Ennyi. Pont. Bár létezik mellette a Google Video is.

Az operációs rendszer felé vezető úton fontos elem néhány irodai alkalmazás online felületre való ültetése. A Google Dokumentumok elég durva egy dolog. Fokozatosan fejlődik és egyre több mindenre képes. Hamarosan akár ki is válthatja Word-öt, Excel-t, Powerpoint-ot. Én is kezdem egyre több dologra használni. Félelmetes.

Persze ezeken kívül még rengeteg olyan modul van, amely hasznos és jó lehet. Az előbb felsoroltakhoz és a többihez csak egy Google fiókkal (account-tal) kell rendelkeznünk. Gyakorlatilag egy gmail-es e-mail címre van szükség. Ha valaki szeretne többet meg tudni, esetleg csak engem szeretne korrigálni, kijavítani, az ne tartsa magában. Meg telepítsetek Chrome böngészőt, mert gyors... bár nem kezeli még a Google Toolbart és annak minden hasznosságát.

Zárszóként még annyi, hogy aki ezekből nem látja, hogy a Google világuralomra tör, az nem sokban tér el a strucctól, amely a fejét a homokba dugja, hogy ne szerezzen tudomást a külvilágról.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igazad van!

Kis Gábor írta...

Nagyon jó cikk, szerintem is igaz!