2009/07/29

Fűrész (Saw)

Volt egy kis vívódásom, hogy írjak-e valamit a Fűrész 5. részéről, mivel a korábbiakról nem firkantottam semmit. Végül aztán arra jutottam, hogy összességükben teszek róluk említés.

Az első rész egyfajta új jelenség volt filmek világában. A megjelenésekor lecsengőben lévő tinihorrorok után valami szokatlan érkezett, ráadásul elég kis költségvetésből. Nem szerepeltek benne nagy sztárok, nem volt tele látványos számítógépes trükkökkel, és mégis működött valahogy. Zabálták a nézők. Talán mert igény volt egy csavaros horrorfilmre... ami később már-már végtelenbe nyúló sorozattá változott.

Sajnos a színvonal a részek számával fordított arányban csökkent. A csavarok kisebbek vagy kiszámíthatóbbá váltak, és hiába voltak új trükkök, új talányok és kínzatások valahogy elfáradt az egész. Ezzel egy időben több lett a vér, valamint túlzó méreteket öltött a gusztustalanság. Az első rész is borzasztott ugyan, de ez a későbbiekben egyfajta ocsmánytalansággá korcsosult.

A készítők számára persze az egész Fűrész-sorozat egy kész aranybánya. A nézők felől van ilyen igény, óhajtják a borzalmakat, de szerintem lehetne igényesebben is csinálni.

Képet inkább nem szúrnék be, és a filmeket csak azoknak ajánlanám, akiknek van gyomruk a gusztustalan jelenetekhez.

Nincsenek megjegyzések: