2007/09/17

Róma - bevezető

Talán az már jó páran tudjátok, hogy igazából nem tűntem el, csupán csak Rómába utaztunk egy hétre, hogy a dolgos mindennapok fáradalmait kipihenjük. A hivatásos festőn megspórolt pénznek, valamint a felújítási munkákban való különböző rokoni segítségeknek köszönhetően félre tudtunk tenni néhány forintot az utazásra. Így tehát fogtunk magunkat, felkerekedtünk, gépre szálltunk, és irány Róma Évivel és a babuval!

Azt már előzőleg tudni lehetett, hogy nem afféle passzív pihenésről lesz szó, hanem igen is le fogjuk járni majd a lábunkat. Úgy tervezem, hogy majd napi összefoglalókat fogok írni az elmúlt hét történéseiről, de azt még nem tudom, hogy a mai nap során és a héten meddig fogok eljutni, mivel elég sűrűnek tűnnek majd az elkövetkezendő napok.

Néhány dolog így előzetesen. Az első napon elég sok negatív tapasztalatom volt, amit főleg nem csak annak köszönhető, hogy elég nyűgös voltam a korai, hajnali 3 órás kelésnek köszönhetően. Tehát a Római "nyaralást" senki ne az első nap alapján ítélje majd meg.

Magával a várossal igazából nem volt semmi baj, csupán csak az emberi tényezővel, de erről majd még később, a napok részletes taglalásánál.

A tömegközlekedés viszonylag egész jó, tehát könnyen el lehet jutni a város egyik pontjából a másikra, azonban az autóval való mozgás senkinek sem ajánlott, mert elég bunkó mód vezetnek a helyiek. Egy példa, hogy amikor Évi át akart menni a zebrán (nem volt lámpa, és viszonylag gyér volt a forgalom), akkor egy rendőr ledudálta...

Valahogy az egész város mentalitása viszonylag érdekes. Egyszerűen nem érdekli őket, hogy felveti a közvetlen környezetüket a kosz és a szemét. Pl. a buszmegállóban leült mellém egy fiatal, előszedte a menő mobilját, megnézte mennyi az idő, eltette, majd elővett egy csomag papírzsebkendőt is kibontotta. Az nem érdekelte, hogy a műanyagcsomagolás nyitó részét két részletben leszakította, a műanyagot fogta, és ledobta a földre... Majd elővett egy papírzsebkendőt, beledörgölte izzadt arcát, majd a fejét, és a papírt hihetetlen természetességgel ledobta a földre. Ezt követte egy újabb zsebkendő, újabb fejtörlés (lehet, hogy illatosított volt, és így "mosakodott" volna?), újabb földre ejtés... Lehet fájt volna neki, ha megtesz 2, azaz kettő lépést a félig üres kukához, és abba rakja bele a szemetet? Sajnos ez nem egyedi példa volt, hanem a helyiek nagy többségére jellemző dolog.

Mára ennyit Rómáról, majd folytatom...

Még valami! Sikerült nagyjából olyan 415 képet csinálni, amiből elsőnek a kedvencemet osztanám meg mindenkivel, az "obeliszket tartó türelmes elefánt" szobrát.


Nincsenek megjegyzések: