2024/10/01

A kedvenc házi sajttortám

Nem kérdés, hogy szeretem a sajttortákat, és szerencsére mások is szeretik azt, amit készíteni szoktam. Nem szeretném, ha ennek a receptjei elkallódna, ezért ezt is megosztanám a saját kis blogomban.

A hozzávalók egy 24-26 cm-es tortaforma esetén:
Az aljához:
250 g zabkeksz
120 g olvasztott vaj

A zabkekszet össze lehet darálni, de én csak kézzel össze szoktam nyomkodni, majd összekeverni az olvasztott vajjal. Ezt belenyomkodom a tortaformába, majd előmelegített sütőben 160 fokon olyan 10 percig sütöm. Arra esetleg fel lehet készülni, hogy a formából ki fog csepegni a zsiradék

A lényegi rész:
500 g mascarpone
250 g tejföl
150 g cukor
2 zacskó vanilliás cukor
2 csapott evőkanál liszt
Egy fél citrom reszelt héja (vagy akár több is... vagy kevesebb)
3 db tojás

Míg a torta alja sül, addig lehet összerakni a krémet. Én mindent bele szoktam dobálni egy keverőtálba és robotgéppel összekeverni. A nálam hozzáértőbbek a tojásokat a végére hagyják és azokat egyenként adják hozzá a masszához.
Amint kész az összekeverés ezt a keveréket a kekszrétegre öntjük, majd 150 fokon sütjük, olyan 40-45 percig. Ha már remeg a közepe, akkor nyugodtan el lehet zárni és érdemes hagyni fokozatosan kihülni. Ehhez az egyik módszer, hogy kinyitjuk a sütőajtót és az idő megold mindent.
A sütésnél még esetleg javasolt lehet, hogy egy tepsiben vizet aláteszünk. Ennek egyik előnye, hogy szebb lehet majd a sütés eredménye, a másik pedig az, ha véletlenül kifolyna valami akkor az ebbe fog belecsepegni.

Jobb, ha nem azonnal fogyasztjuk, hanem esetleg előtte hűtőben tároljuk.

Egy újabb muffin recept

Mint tudjátok elég nehéz mindig kikeresgetni a jó recepteket. Ezért egyszerűbb a saját blogomba beletenni. Most egy citromos muffin receptjét osztanám meg olvasóimmal, de főleg saját magammal.

A tésztájába a következő összetevőket tegyük bele, akár tetszés szerint sorrendbe:

220 g liszt
150 g cukor
2 evőkanál keményítő
2 teáskanál sütőpor
½ tk szódabikarbóna
½ tk só
180 g tejföl
115 g vaj
1 nagy tojás
3 evőkanál citromhéj
3 evőkanál citromlé

Szóval ezeket csak keverjük össze, majd tegyük muffinformákba (nekem 12 formába sikerült szétosztani). Ajánlott szilikonos formákat használni, mert akkor nem kell szórakozni a papírral és a formából való kiszedéssel sem.
További észrevétel, hogy elég lehet 100 g vaj is, ha nem szeretnék pluszban méricskélni. Ennek okán a tejfölből tettem bele valamivel többet, olyan 190 g körül.
Fontos észrevétel még, hogy az egyszerűség kedvéért használjunk egy egész citromot. Annak a héját reszeljük le és a levét facsarjuk a masszába.

MÁZ
160 g porcukor
3 evőkanál citromlé
Én igazából “csak” 125 g porcukrot tettem bele, de így is elég édes volt. Ezt keveréket elég hidegen összekeverni, majd rácsurgatni a muffinokra, és hagyni megszáradni.

220 fokon előmelegít, 8 percig süt, majd 125 fokon 6 perc. De igazából figyelni kell és fogpiszkálóval ellenőrizni.