2015/04/08

Firkaland

Az első reakcióim nagyjából ezek voltak, amikor a Firkaland (Loony Quest) magyar megjelenéséről tudomást szereztem. "Mi ez már megint?" "Miért nem jelentetnek meg valami normális játékot?" "És ráadásul még partijáték is, amiben rajzolni kell?" Ez biztosan nem kell... Gondoltam akkor.
 
Aztán láttam, hogy többen megvették és elismerő szavakkal nyilatkoztak róla. Majd eljutottam odáig, hogy megnéztem róla egy angol nyelvű videót és erősen meginogtam.
 
Otthon belebegtettem, hogy talán ez jó lenne a gyerekeknek Húsvétra. Nem meglepő módon megkaptam rá a támogatást és a beszerzésre való jóváhagyást.
 
Mi lapul a dobozban...
21 dupla oldalú szintkártya, 52 jelző (negatív és pozitív hatásúak), 5 átlátszó plasztik lap, 5 saját tábla (fehér és tarka oldallal), 5 filctoll (a végükön törlőszivaccsal), 5 játékosjelző lap és korong, a játék doboza (ami pontjelző sáv is egyben), egy homokóra, egy szabálykönyv és egy poszter(!).
 
A játék célja
Úgy kell teljesíteni az elsődleges és másodlagos küldetéseket, hogy nekünk legyen az adott szinteken a legtöbb pontunk.
 
Előkészületek
Mindenkinek osszunk ki egy játékosjelző korongot, egy pontjelzésre szolgáló hosszú lapkát, egy filctollat, egy plasztik lapot és egy táblát. A büntetést és jutalmat adó kartonkorongokat tegyük képükkel lefelé külön kupacokba, tegyük közelbe a homokórát és válasszunk ki egy szintkártyát, amit tegyünk a doboz közepére helyezett kartonlapra.
 
Játékmenet
A játékban 7 szintből választhatunk, amikhez 6 pálya tartozik (7-hez csak 4). Korábban már kiválasztottunk egy szintet, amit érdemes először a "Level 1" szinttel kezdeni és onnan is az első pályával. Ha a lapot középre helyzetük, lehetőleg a legfiatalabb játékos felé fordítva, akkor a homokórát felfelé fordítva kezdődhet a játék... azaz a rajzolás.
Mindenkinek a saját plasztik lapjára kell rajzolnia az adott feladatot, amik lehetnek:
- vonal egyik pontból egy másikba,
- egy adott tárgy bekarikázása,
- egy adott tárgy bepöttyözése.
 
Ez sem túl egyszerű, de vannak még nehezítések is. Lehet további pontokat szerezni, ha a két célpont között érintünk előre megjelölt köztes pontokat. Azonban, ha a vonalunk valahol tiltott tereptárgyhoz ér, akkor az negatív pontot ér, vagy az adott pályán nem kapunk egyetlen pontot sem.
 
Ügyes vagy ügyetlen rajzolásunk következményeként az adott pályákon szerezhetünk saját magunk számára valami előnyt-, vagy hátrányt nyújtó lapkákat is. Ezek jól meg tudják kavarni a játék nehézségét és hangulatát. Főleg, mikor a másikon röhögünk, hogy annak az ügyetlenebbik kezével kell a szúnyogot egyensúlyozva rajzolnia.
 
Gyengeségek
A dobozban lévő fekete pontozósáv, a plasztiklap és filctoll a játék gyenge pontjai. A fekete műanyagra dombornyomott számokat nehéz meglátni, de oldalról szerencsére minden jól látható. A filctoll egy idő múlva kifogyhat, vagy beszáradhat, ami a játék tartósságát gyengíti. Azonban ez bármilyen más filctollal helyettesíthető. A plasztiklapról még érdemes pár karaktert ejteni. Az első néhány körben nem kell feltétlenül eltávolítani róla a fóliát, amely mindkét oldalán megtalálható. Nálunk a gyerekek nagyon rányomták a filctollat, ami elég csúnyává tette a plasztiklapot. De szerencsére észrevettük, hogy az csak a rajta lévő fólia. A filctollak végén lévő szivacs talán nem a legjobb, ezért érdemes nedves papírzsebkendőt bekészíteni a későbbi törlésekhez.
 
Erősségek
Ez van bőven. Meglepő módon nagyon kellemes szórakozássá vált az egész család számára. Először aggódtam, hogy Márton fiam (~6 éves) nem fogja annyira élvezni, mert a kézügyessége és rajzkészsége nem a legjobb. Az elsődleges célpontja a játéknak azonban ő volt, mert bíztam benne, hogy így egy kicsit fejlesztheti. Szerencsére neki is bejött a játék, mert ma délután az ő kérése volt, hogy a testvérével kettesben játszhassanak a játékkal.
A játék remek szórakozást nyújthat a felnőtteknek is, ugyanis lehetőség van egymás szívatására is, pl. a szúnyog lap kijátszásával, vagy a saját magunk által begyűjtött büntetésekkel. További nehezítés, hogy mindenki számára is válaszható kollektív büntetés.
Az is egy plusz pont, hogy a játékhoz tervezheztőek saját pályák is, így meg lehet nyújtani a játékban rejlő lehetőségeket. Kíváncsi vagyok, hogy fog-e ehhez kijönni hivatalos "térképcsomag".
 
Kinek ajánlanám
Röviden: mindenkinek, de elsősorban gyerekes családoknak. A dobozon szereplő 8 éves kortól ne ijedjen meg senki, hiszen már egy ügyesebb óvodás is nagyon jól tud szórakozni a játékon. Szerencsére a játék, a különféle nehezítésekkel, tartogat kihívást a felnőttek számára is, tehát akár gyerekek nélkül is remek móka tud lenni.
 
A végére hagytam még a kiadó, azaz a Gémklub jóvoltából készített magyar nyelvű ismertetőt.
 
(Ijesztő, hogy a Gémklub a mai napon jelentette be a magyar nyelvű Colt Express játékot is, amit EDDIG szintén nem akartam beszerezni. Nem akarok több kellemes csalódást! Vagy mégis?) 
 

1 megjegyzés:

Alex J. Cavanaugh írta...

Thanks for posting the video. It looks simple but clever.